Яденето на месо е по-вредно от карането на кола!

А доскоро на вегетарианците се гледаше като на сектанти
7 сеп 2010 16:47,
179
Яденето на месо е по-вредно от карането на кола!
Снимка: БГНЕС

За отказа да се яде месо има различни причини – мнозина са вегетарианци по убеждение, а други са принудени по здравословни причини. Оказва се, че както едните, така и другите постъпват всъщност много правилно...

Наскоро в Германия се разгоря широка дискусия за смисъла и нуждата от вегетарианството, съобщава DW. Тя беше предизвикана от книгата на американския автор на бестселъри Джонатан Сафран Фоър "Яденето на животни".

В нея Фоър описва грозната страна на индустриализираното животновъдство и клането на животни. Той обръща внимание на това, че 99% от месото, което консумираме, е произведено в подобни индустриализирани комплекси.

Според него тамошните методи са не само неморални, но и една от най-важните причини за глобалните промени на климата.

Вегетарианецът не е сектант!

Както доказват редица научни изследвания, индустриалните методи на животновъдство създават между 18 и 51% от парниковите газове в атмосферата. Или както наскоро писа литературната редакторка на списание "Ди Цайт" Ирис Радиш: "Яденето на месо е по-вредно от карането на кола".

Освен това тя поставя и някои въпроси от етиката и пита: "Възможно ли е нещо, което от векове насам се счита за нормално, все пак да е страхотна неправда?". Радиш описва и промените в социалното поведение на хората в течение на вековете:

"В продължение на десетилетия засилената консумация на месо сигнализираше благосъстоятелност и социална интеграция, докато на вегетарианците се гледаше като на сектанти със съмнителен начин на живот, като на социални аутсайдери". Междувременно, според Радиш, вегетарианците са станали общоприети и признати от обществото хора. Себастиян Цьош – шеф на Германския съюз на вегетарианците, потвърждава това:

Две трети от вегетарианците са жени

"Мисленето се промени, имиджът на аскетично ориентираните вегетарианци, прехранващи се с мюсли, е вече съвсем друг. Междувременно се счита за модерно и положително, когато човек се храни вегетариански. Мнозина от звездите на Холивуд са вегетарианци или дори веганци, т.е. не ядат никакви животински продукти. В съзнанието на хората настъпиха значителни промени. От тях става ясно, че си пробива път съзнанието за съчувствие към животните. Все повече хора искат да живеят, без да разрушават ресурсите на природата".

Две трети от днешните вегетарианци са от женски пол. В повечето случаи те имат високо образование и живеят в големите градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: месовегетарианство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
113-На чужд гроб не се плаче, защото не се знае как е разположен трупа:)
115
4
 
5
 
! Отговори
dp преди 13 години
Можем все повече такива "проучвания" да ни облъчват (няма никаквопроучване, разбира се, просто приказки са всичко зад статията).Причината е проста - милиардите двуноги стават все повече и все по-малкоще има свястна храна.Инак като е топло човек лесно кара и без месо - макар мозъкът да не може даработи с пълната си мощност - но през зимата без месо си пада и зъзнене.И двете ги знам от експерименти със себе си :-) .
114
4
 
2
 
! Отговори
пешо преди 13 години
четох изследване от американски учени, че говедата,защото пасат огромни количества трева, които отделят много газ опърдяват природата и разрушават озоновия слой!
113
12
 
12
 
! Отговори
Земен преди 13 години
Абе я да взема една по-дебела сопа и като ви подкарам всички глезльовци и глезли, дето се превъзнасяте с това вегетарианство и се правите на интересни. Това са същата порода хипита, дето хотят на палатки и мизеруват по Иракли и т.н. Сноби превъзнесени такива, всички останали им пречат, само те са великите. Това е един особен вид заболяване - винаги да са различни от останалите, винаги другите са простаци и селяни и все някой им пречи. Че и на децата си не дават меси ... една по-дебела сопа иии..
112
6
 
4
 
! Отговори
Lindi преди 13 години
Плагиата на Svilen75 е истинско доказателство за мозъчната недостатъчност на ръфащите малки, криви морковчета. Отивам да пускам скарата - ще коля заленчуци тази вечер. Няма да съм жестока. :-)
111
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само като се сетя празниците и купоните какви са на вегетарианците и се скъсвам от смях-сигурно посрещат НГ с моркови)))))))))))))
110
7
 
8
 
! Отговори
Стар месояд преди 13 години
Аз пък да им кажа, че ще продължавам да си правя мръвчици, шишчета и всякакви подобни вкусотии + зеленчуци гарнитура, а те да си ядат само попарено брюкселско зеле, като са много ербап.
109
2
 
1
 
! Отговори
стоян преди 13 години
сливене, явно ти е влезнало листенце в оченцето, щото ми обърка името!
108
3
 
4
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
"Както доказват редица научни изследвания, индустриалните методи на животновъдство създават между 18 и 51% от парниковите газове в атмосферата."тва е несериозно"НАПРОТИВ КАТО СЕ НАМУАШ С МЕСО ПОСЛЕ *** ДОБРЕ *** И ОПЪРДЯВАШ НАОКОЛО ДО ПРИПАДЪК :)
107
3
 
2
 
! Отговори
пешо преди 13 години
то няма зъбки, затова мама ще излапа бутовете, за да има млекце за бебето!
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Както доказват редица научни изследвания, индустриалните методи на животновъдство създават между 18 и 51% от парниковите газове в атмосферата."тва е несериозно
105
1
 
2
 
! Отговори
ддт преди 13 години
до Nckl Не ти казвам,че си тревопасен-много от тревопасните(овце,кози),нямат горни резци например.Но не си и месояден.Да си видял или чул някой вегетарианец да пасе трева?Ако ядеш месо и се чувстваш добре,значи всичко е о.к.
104
0
 
4
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
До стовней стоянеее, овчарник неземен :)
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде стига сте мрънкали бре.Като се роди детето що не му дадете два бута и да кара десет месеца. Хем почти без пари ще ви излезне, хем майките няма да си развалят бюста,хем животновъдсвото ще се развие:)
102
9
 
7
 
! Отговори
стоян преди 13 години
какви са тез простотии! достатъчно е да погледнете в природата! кои са вегетарианци? овцете,говедата, биволите, тапирите! кои се хранят с месо? лъвовете, тигрите, вълците леопардите! вие на кои искате да приличате??????
101
0
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
Извинявай, Линди, първия ми коментар не беше насочен към теб, допуснал съм техническа грешка.
100
5
 
1
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
До Svilen75не не си ***, предник си, а сега отивам до *** да изсера снощната пържола че ми е застанала напреки на дупето :)
99
0
 
0
 
! Отговори
до 81-ви преди 13 години
а в бебешките храни какво има?Не говоря за кърмачетата.
98
1
 
6
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Много месо имаш да изядеш, преди да разбереш :)
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даааа! Дори факта, че не споделят твоя начин на живот, ги прави смешни е доста интересен, пиленце:)