Яденето на месо е по-вредно от карането на кола!

А доскоро на вегетарианците се гледаше като на сектанти
7 сеп 2010 16:47,
179
Яденето на месо е по-вредно от карането на кола!
Снимка: БГНЕС

За отказа да се яде месо има различни причини – мнозина са вегетарианци по убеждение, а други са принудени по здравословни причини. Оказва се, че както едните, така и другите постъпват всъщност много правилно...

Наскоро в Германия се разгоря широка дискусия за смисъла и нуждата от вегетарианството, съобщава DW. Тя беше предизвикана от книгата на американския автор на бестселъри Джонатан Сафран Фоър "Яденето на животни".

В нея Фоър описва грозната страна на индустриализираното животновъдство и клането на животни. Той обръща внимание на това, че 99% от месото, което консумираме, е произведено в подобни индустриализирани комплекси.

Според него тамошните методи са не само неморални, но и една от най-важните причини за глобалните промени на климата.

Вегетарианецът не е сектант!

Както доказват редица научни изследвания, индустриалните методи на животновъдство създават между 18 и 51% от парниковите газове в атмосферата. Или както наскоро писа литературната редакторка на списание "Ди Цайт" Ирис Радиш: "Яденето на месо е по-вредно от карането на кола".

Освен това тя поставя и някои въпроси от етиката и пита: "Възможно ли е нещо, което от векове насам се счита за нормално, все пак да е страхотна неправда?". Радиш описва и промените в социалното поведение на хората в течение на вековете:

"В продължение на десетилетия засилената консумация на месо сигнализираше благосъстоятелност и социална интеграция, докато на вегетарианците се гледаше като на сектанти със съмнителен начин на живот, като на социални аутсайдери". Междувременно, според Радиш, вегетарианците са станали общоприети и признати от обществото хора. Себастиян Цьош – шеф на Германския съюз на вегетарианците, потвърждава това:

Две трети от вегетарианците са жени

"Мисленето се промени, имиджът на аскетично ориентираните вегетарианци, прехранващи се с мюсли, е вече съвсем друг. Междувременно се счита за модерно и положително, когато човек се храни вегетариански. Мнозина от звездите на Холивуд са вегетарианци или дори веганци, т.е. не ядат никакви животински продукти. В съзнанието на хората настъпиха значителни промени. От тях става ясно, че си пробива път съзнанието за съчувствие към животните. Все повече хора искат да живеят, без да разрушават ресурсите на природата".

Две трети от днешните вегетарианци са от женски пол. В повечето случаи те имат високо образование и живеят в големите градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: месовегетарианство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
2
 
! Отговори
Lindi преди 13 години
Не знам - защо коментираш като нямаш какво да кажеш, а? :-)
135
11
 
12
 
! Отговори
Здравословен преди 13 години
Същото това изследване е доказало, че за по-убавите вегератианки е крайно полезно да ми ядат ***.Моля, не се блъскайте, има за всички !
134
1
 
2
 
! Отговори
ддт преди 13 години
до вегатаринец,119според някои от коментарите не ти остава още много....
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ти кажа честно логиката ти не следва тази на заглавието, носи скрит смисъл и е изпълнена с трагикомизъм и ясна непоследователност. :-) Следва въпроса - "Защо коментирам,като няма какво да кажа?"
132
0
 
2
 
! Отговори
Груьо преди 13 години
Аве Сливен-е75 излез малко поразходи се глътни малкочист въздух и се разбери със себе си тогава пак заповядай :)
131
0
 
1
 
! Отговори
Вегетарианка преди 13 години
Дай да погледна през телескопа
130
3
 
2
 
! Отговори
Lindi преди 13 години
Да ти кажа честно логиката ти следва тази на заглавието, носи скрит смисъл и е изпълнена с драматизъм и неясна последователност. :-)
129
2
 
2
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
Вж ми ***, ... аз съм вече Сливен78
128
1
 
3
 
! Отговори
Mind Twist преди 13 години
комплексарите избиваме комплекси, заспалите се пазим да не се пробудим, а тъпите просто си личим от колометри. Както моя коментар тук.
127
0
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
Аз съм Svilen75.Не си ти.
126
1
 
1
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
И аз съм Svilen75 и ям морковите с листата :)
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм Пешо66:)
124
3
 
3
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
комплексарите избиват комплекси, заспалите се пазят да не се пробудят, а тъпите просто си личат от колометри. Както множетвото коментари по долу.
123
1
 
3
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
Аз съм Svilen75. Ти кой си?
122
0
 
3
 
! Отговори
гого преди 13 години
не му става сигурно :)
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И откъде произтича сигурността ти, че Svilen75 има двойнник и плагиат.Това говори, че ти си Svilen75,което си е раздвояване наличността.Да,интеулектуалната недостатъчност води до негативни последици в психиката на хората, вегетарианци или не:)
120
0
 
5
 
! Отговори
Вегетарианка преди 13 години
А дай го насам де! Какво само плашиш.
119
1
 
1
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
до Вегртарианецбраво пич
118
7
 
6
 
! Отговори
Svilen75 преди 13 години
Вегетарианците са най-*** племе на земята. Факт.
117
4
 
8
 
! Отговори
Вегетарианец преди 13 години
Не са само 2 типа - убедени и принудени! Има и по рождение!Изпитвам отвращение към всякакъв тип месо и на вид, и на вкус.За ползите не знам, по - скоро си мисля, че ще е добре и да замезвам понякога, но просто няма как да стане това!А да - бил съм и в казарма и пак не съм ял месо. Нито веднъж!