Половината от българите не ходят на зъболекар

През октомври стоматолози от цялата страна преглеждат безплатно
29 сеп 2010 17:41,
124
Половината от българите не ходят на зъболекар
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Нашето население се нуждае от непрекъснато убеждаване в нуждата от профилактика на устата“.

Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков, като обяви старта на станалия вече традиционен „Месец на оралната хигиена“. Глобалната инициатива срещу зъбния кариес се подкрепя от 130 страни, включително България.

В инициативата на БЗС и Колгейт се включват 1002 зъболекари от цялата страна, които от 1 до 31 октомври ще преглеждат и съветват безплатно пациенти.

„Нашето население страда не от епидемия, а от пандемия по отношение на зъбната хигиена“, заяви зам.-председателят на БЗС д-р Светослав Ганчев.

Той отбеляза, че 80% от 6-годишните деца са с по 5 кариеса на млечните зъби, 14-годишните са с по 8 кариеса, а всеки четвърти тийнейджър на 18 години е с поне един изваден зъб.

„Нашето население не може да влезе като европейски гражданин с европейска усмивка в Европа. При нас няма финансова криза, кризата е в моралната култура на населението“, заяви д-р Ганчев.

От БЗС обясниха, че около 80% от децата до 18-годишна възраст (които са милион и половина) се нуждаят от от лечение на зъбите, но едва 20% от тях биват водени от родителите си на зъболекар, въпреки че по-голямата част от лечението им е изцяло платено от НЗОК.

Още по темата
2 окт 2009 16:18
64

Те уточниха, че в бюджета за 2010 г. са заделени 91 млн. лв. за зъболечение, а по техни наблюдения българите дават още 2-3 пъти по толкова.

„Макар че българинът спестява от парите за здраве. В ценностната му система здравето е на последно място. Посещенията напоследък в зъболекарските кабинети са предимно по спешност“, отбеляза д-р Шарков.

Той съобщи, че от 1 октомври започва Национално епидемиологично проучване на зъбното здраве на 21 000 деца от цялата страна. Те ще са подбрани на случаен принцип от 28-те области в България.

По думите му най-сетне ще се получи реална картина за състоянието на оралната хигиена при децата. Д-р Шарков отбеляза, че последната такава статистика е правена през 1982 г.

Той съобщи още, че програмата за профилактично покритие на фисурите (силанизиране) на новопробилите зъби при децата от 6 до 8 години, за която трябват между 500-700 хил. лв. годишно, няма да стартира през 2010 г. поради липса на финансиране.

53% от българите не посещават редовно зъболекар. 8% не си мият зъбите изобщо. 38% си мият зъбите само веднъж дневно. Това сочи проучване от 2008 г. сред 2300 души, съобщи д-р Донка Забуртова, главен секретар на БЗС.

Друга анкета върху 500 души констатира, че 51% от анкетираните се оплакват от кървене на венците и само 15% смятат, че това е сериозен проблем.

„А той наистина е такъв и може да доведе до падане на зъб“, обясни д-р Забуртова.

Зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболяване на планетата и е напълно предотвратимо. В Европа този проблем струва на здравноосигурителните системи 54 млрд. евро.

„Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи.

Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", подчерта д-р Шарков.

Той посъветва родителите да дават личен пример на децата си по отношение на оралната хигиена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: зъболекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
бедна държава сме преди 3 години
Нямало финансова криза ли? Тоя доктор чува ли се? Повече от половината българи не ходят на зъболекар защото нямат пари! Българина масово няма пари и е адски беден, няма работа, няма доходи, живее в разкошна мизерия и недоимък. Над 40% са в тежки материални лишения и са под прага на бедност. Всеки втори в провинцията е без доходи.
122
0
 
1
 
! Отговори
234 преди 7 години
До СийкаМи ходи тогава без зъби или с развалени такива *** !
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те хората са стресирани от цените на зъболекарските услуги.Непоносими са за обикновеният българин.
120
0
 
1
 
! Отговори
Argirowa преди 13 години
Инициятивата е интересна, дано повече такива да има, че хората в днешно време не им се ходи много много на зъболекар
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това си е доста притеснително но намат пари хората, какво да се прави...dentalargirova/
118
0
 
0
 
! Отговори
циганеро преди 13 години
Ами паста и четки за зъби ша раздават ли безплатно след прегледа ?
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да отида на зъбар, след като отидеш ли веднъж вече няма спиране.Не знам дали зъбарите са некомпетентни, дали материалите им са некачествени, но сега пломбите не издържат и година.Всички пломби, които имам са правени от 1969 г. до 1989 г. и не са мръднали. Сега всичко е малотрайно - да върви оборота, а не да се лекуват хората. Това е световна политика - винаги да сме недоизлекувани.
116
1
 
2
 
! Отговори
До 117 преди 13 години
Ами хубаво дай да ги върнем зъболекарите в училище, обаче като ти кажат че трябва да плащаш по 2-3 лв. поне на месец, да не кажеш, че пак нямаш пари?
115
3
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 13 години
Ползвам конец за зъби, медицинска вода и паста след всяко хранене. Едно ходене при зъболекар в С-я ми е 250 лв. От 600 лв. заплата 50% отива за зъболекар. В З.Е. е скъпо, но там не ти искат от 2000 евро, 1000 евро за пломба. Престанете да сравнявате цените, сравнявайте заплатите. Няма беден зъболекар. От 10 зъболекара в БГ само 1 е кадърен. Два зъба извадени по погрешка, трети зъб изваден, вместо да лекуват нерв. 2 паднали пломби за 1 г. и отнемане на здрава тъкан от зъба. 50% са за затвора!
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно време имаше зъболекари по училищата, ама сега няма....затова децата са в това състояние!!!
113
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
До сега не съм чувал зъболекар да рабити безплатно!!
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не би да твърдиш, че със 180 лв. годишно могат да се поддържат зъбите на тричленно семейство? Или освен от целогодишен достъп до интернет да се лишават семействата и от ток в продължение на два месеца, че да може да идат всички на зъболекар? НЯМА ПАРИ, ***! Ако си сам, криво-ляво ще я скалъпиш. Но с деца, дори с едно дете - не се получава. За хляб ли, за дрехи ли по-напред...
111
1
 
4
 
! Отговори
113 преди 13 години
ти много ги знаеш работите я погледни се на какво си запреличал
110
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поне 70% от пишещите тук нямат пари за зъболекар, но ни е известно, че могат да дават всеки месец по около 15 лв. за Интернет! 1 година Интернет = 180 лв.! Същите тези хора твърдят, че нямат пари за да си оправят зъбите.
109
4
 
9
 
! Отговори
зъб-чо преди 13 години
как да ходиш при зъболекар завършил образованието си с тройка, познавам доста такива
108
6
 
13
 
! Отговори
кастанети преди 13 години
И аз вече не ходя на зъболекар. На времето редовно си миех зъбите и посещавах зъболекар - докато можех да си го позволя. Но след като трябваше да плащам по половин заплата за лечение на зъб, сега и аз като номер 100 съм клиент вече не на зъболекари, а на зъботехници. Естествено е, че при зъболекарите няма финансова криза. Те са милионери за сметка на страданията на другите и при тях въпросът е не за морална култура, а изобщо за морал. На времето това се наричаше мародерство и подлежеше на съд.
107
4
 
9
 
! Отговори
нервна преди 13 години
"При нас няма финансова криза, кризата е в моралната култура на населениетоАде,бе,последният път преди две години ме обърсаха цели 60 кинта за 1 пломба. Що си мисля,че културата ми е съвсем наред,ама джоба ми е празен.Пък зъбаря вика - криза или не - за мерси не ме търси.И ми казва-трябва да чистиш зъбен камък, ама Вдянков като казва,че все още не е свършила кризата....
106
3
 
9
 
! Отговори
:) преди 13 години
Да ви *** майката! Нашето население се нуждае от пари за да отиде на зъболекар, при 95% некадърните кожодери....
105
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обаждане в предаването на Милен Цветов:- Алоу. Миуенчо ли е? Миуенчоо. Тука у Перник много кучета бе!- Господине, има "Екоравновесие", обадете им се, да дойдат да ги кастрират.- Миуенчооо. Ти не ме разбра бе! Они не ни ***! Они ни апат
104
11
 
4
 
! Отговори
Amerikanetz преди 13 години
Българите имат ужасни зъби- жълти, с няколко пласта остатъчно ядене от преди 2 месеца, корените проядени от зъбен камък, лош дъх и т.н. Тук дори и най-големия *** не си позволява такава мизерия