Н. Караджова няма притеснения за застрояване в Пирин

Спират работата на ТЕЦ "Брикел"
13 окт 2010 21:12,
2
Н. Караджова няма притеснения за застрояване в Пирин
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е изпратила писмо до енергийния министър Трайчо Трайков за преустановяване на доставката на въглища от ТЕЦ "Мини Марица" към ТЕЦ "Брикел". Това стана ясно след днешното заседание на кабинета.

Екоминистърът обясни, че доставката ще бъде преустановена от 20 октомври.

През 2004 година ТЕЦ "Брикел" е поискала, вместо да ползва преходен период до 2014 година, за да изгради сероочистващи инсталации, да работи 20 000 часа и след това да преустанови дейността си.

20 000 часа изтекоха през юни месец тази година, припомни министър Караджова. До края на октомври собственикът на "Брикел" трябва да започне процедурата за спирането на ТЕЦ-а от експлоатация.

МОСВ разработва план график за принудително извеждане на съоръженията от експлоатация, ако собственикът доброволно не преустанови дейността.

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) проучват в момента клаузите на приватизационния договор за "Брикел", за да се намерят възможности работодателят да изплати обезщетения на работниците в предприятието.

МОСВ и МИЕТ проучват възможностите на различни международни фондове с цел намирането на работа на работниците от ТЕЦ-а.

Още по темата

Евентуално ще се създадат програми за рекултивация на терените в региона. "Знаете, че в района на ТЕЦ "Марица изток - 2" пейзажът е като марсиански хроники, има много терени за рекултивация, но въпросът е да се намерят средствата по съответните програми", каза Караджова.

"По повод искането на КТ "Подкрепа" за оставки или предупреждения за ефективни стачни действия бих задала въпроса защо за тези 6 години те не са се обърнали към работодателя, така че той да направи инвестиции, които да приведат завода съобразно екологичните изисквания или защо през тези години не казаха на работниците какво ще се случи", каза Караджова.

Според нея от КТ "Подкрепа" намират оправдания за бездействието си през последните 6 години.

Екоминистърът коментира и факта, че днес за пореден път "Зелените" поискаха нейната оставка във връзка със застрояването на Пирин.

"Аз не знам за застрояване в Пирин. Отказали сме безброй много инвестиционни намерения в парк Пирин. В района на ски зоната се подменят стари съоръжения отпреди 30 години. Нямам никакви притеснения, че се случва каквото и да е на парка Пирин", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
azzzzz преди 13 години
Екоминистърката да си ходи- без притеснения!!!!!!
1
0
 
6
 
! Отговори
гълъбово преди 13 години
тец мини марици им тец мини марица има на другарката караджова в минатада спре брикел това да не е да си спре вибратора