Фондът за трансплантация одобри 7 пациенти за лечение в чужбина

16 други присаждания ще се извършат у нас
28 яну 2011 13:08,
6
Фондът за трансплантация одобри 7 пациенти за лечение в чужбина
Снимка: Булфото

Фондът за трансплантация е одобрил седем пациенти за лечение в чужбина през този месец, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Общо разгледаните документи през януари са били 23. Експертите от обществения съвет към фонда са преценили, че останалите 16 пациенти могат да бъдат трансплантирани у нас, посочват от министерството.

В съвета участват специалисти като проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на университетската болница "Света Екатерина" в столицата, доц. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия във Военномедицинска академия, както и представители на пациентски организации.

Фондът за трансплантация работи от май 2010 г. За седемте месеца на миналата година са одобрени за лечение в чужбина 17 души, а са разгледани документите на 46.

Най-често пациентите се оперират в клиники в Италия, Франция, Германия и Австрия. Повечето кандидати са за трансплантации на бъбреци и костен мозък.

За операциите на 17-те одобрени пациенти от миналата година ще се дадат общо повече от три милиона лева, допълват от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
НЕЛИ преди 13 години
ДАНО ДОЙДЕ РЕДА ЗА ОДОБРЕНИЕ И НА МОЯ СИН,ЧАКА ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ ЗЪ БЪБРЕК У НАС.ДАНО ПРЕЗ НОВАТА 2011 ГОДИНА ИМА КЪСМЕТ ТОЙ И ВСИЧКИ НУЖДАЕЩИ СЕ И НЕКА ДА НЕ СЕ РАБОТИ САМО ЗА ДЕЦА ДО 18 ГОДИНИ,А НАД 18 КАКВО ДА ПРАВЯТ??
5
1
 
2
 
! Отговори
compaq преди 13 години
Траян Пандаров, Наташа Такова, Ботьо Зозиков, Светослав Чаначев. Секция Урология, Пирогов.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Одобрени 17 и 17 не са заминали,защото Тези Лекари са некадърници искат пари."НЯМА ДОНОРИ,ТО ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ УМРЯХА 5 ЧОВЕКА ТАКА ЧЕ..." това е отговора на доц.Владов от ВМА.Той участва в съвета към Фонда за Трансплантация.Е затова не са усвоени толкова много пари и са върнати в бюджета.И тази година ще бъде същото!
3
0
 
0
 
! Отговори
10% преди 13 години
Тези Лекари са Мистър Лекар 10%.Това не го пиша от злоба ,а от Призивите по Радио и телевизия за помощ на Болни хора Нуждаещи се от лечение в Чужбина.
2
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 13 години
През 2010 г. се оказа, че фондът не е похаричл близо 10 млн. лв., които бяха върнати в общия бюджет на държавата и изхарчени за друго. Оказа се, че е пратил само 6-7 човека за лечение за ЦЯЛА ГОДИНА, а в същото време десетки хора умряха, защото не можаха да бъдат трансплантирани. Оправдаха се с безумното твърдение, че в цяла Европа донорите били намалели. Сега ръководството на фонда явно се е взело в ръце и още януари е уредило 7 човека за трансплантация. Ако продължават така този път ще помогнат на достатъчно хора. Но да не бързаме с изводите, че некадърността на управление може да се прояви още през февруари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ги прашат!Всички нуждаещи се да пратят!Лекарите останали в родната здравна система не могат да различат здрав от болен крайник!!!