Тревожна прогноза: 4000 случая на рак на белия дроб за 2011 г.

В Националната онкологична болница преглеждат безплатно за рак
Обновена: 4 фев 2011 16:03 | 4 фев 2011 16:03,
43
Тревожна прогноза: 4000 случая на рак на белия дроб за 2011 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новите случаи на рак в страната се увеличават, показват последните данни на Националния раков регистър, представени днес в Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба срещу рака.

Статистиката в България

При жените най-чест е ракът на гърдата (22,8% от всички злокачествени тумори), а при мъжете – ракът на белия дроб (18,5% от всички злокачествени тумори).

Тревожни са и прогнозните данни за тази година: 4020 нови случая с рак на белия дроб, 3970 с рак на гърдата, 4980 с колоректален карцином, 1790 с рак на простатата, 1230 с рак на маточната шийка, 4690 със злокачествени тумори на кожата.

Най-висока е заболеваемостта от рак при хора над 65-годишна възраст, но в последните години ракът засяга все по-млади хора, каза Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър.

Още по темата

Разпространение по света

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души със злокачествен рак, а всеки ден умират около 20 000 души.

„Ако не се вземат драстични мерки, се очаква през 2050 г. новозаболелите в световен мащаб да са около 27 милиона души, а починалите – 17,5 милиона души“, каза Надя Димитрова.

По отношение на профилактиката с най-голямо значение са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нерационалното хранене и заседналият начин на живот, на които се дължат над 60% от случаите със злокачествени заболявания.

В Европа злокачествените заболявания са на второ място по значимост (след сърдечносъдовите) с около 3 млн. нови случая и 1,7 милиона починали годишно.

Тютюнопушенето като рисков фактор

Цигарите са сред най-рисковите фактори за заболяването от рак. Активното или пасивно тютюнопушене може да причини рак в устната кухина, носа и гърлото, ларинкса, трахеята, езофагуса, белия дроб, стомаха, панкреаса, бъбреците и уретера, пикочния мехур, маточната шийка, костния мозък и кръвта.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година по причина рак да има 1,5 милиона умирания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач.

В цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Освен това дори 5 години след спиране на цигарите вероятността човек да се заболее от рак намалява едва наполовина.

Ролята на профилактиката

Причина за поява на рака са вследствие както на външни (тютюнопушене, химикали, радиация, инфекции), така и вътрешни фактори (наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др.).

Някои видове рак могат да бъдат избегнати чрез отстраняване на рисковите фактори – тютюнопушене (рак на белия дроб), инфекции (рак на маточната шийка), ултравиолетова радиация (злокачествени тумори на кожа) и др.

Други видове рак могат да бъдат успешно излекувани, ако измененията се открият в много ранен стадий (когато все още няма изявени симптоми) при профилактични прегледи или при скрининг – рак на гърдата, на маточната шийка, на дебелото черво и др.

Повече от една трета от смъртните случаи от рак по света могат да бъдат предотвратени чрез намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол, профилактика на затлъстяването, приложение на ваксини, насърчаване на здравословното хранене и повишаване на физическата активност.

От понеделник (7 февруари) в продължение на седмица в Националната онкологична болница в София ще преглеждат безплатно за рак на гърдата и гинекологични прегледи при жените и за рак на простатата при мъжете

Записването ще става на регистратурата на болницата, съобщи директорът на лечебното заведение Здравка Валерианова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: тютюнопушене рак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 37"Какво правим тогава? "- ами дръпнете още един фас.
40
0
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
Много смешно. Ако искаш да пушиш, пуши. Но недей си успокоява съвестта по форумите. % заболели непушачи е мнооого по-малък. Разтърси се из източници на английски. Хората на Запад правят постоянни проучвания и статистиката НЕ пропуска да отбележи броя на заболелите пушачи. Да, вредно е! Да, трябва да се забрани на обществени места! Но тук парите са много по-важни пред здравето на българина. Така сме устроени, *** и самоунищожаваща се нация!
39
0
 
9
 
! Отговори
matador преди 13 години
"Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година по причина рак да има 1,5 милиона умирания. "умопомрачителен стил, подбор на думи и фин изказ...
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като сте се психясали толкова ще ви кажа размърдайте си дебелите *** катерете витоша дишайте чист въздух яжте домати лук помага срещу рак.
37
1
 
14
 
! Отговори
? преди 13 години
Само за информация-от тази година НЗОК намали драстично финансирането на основно изследване за диагностицирането на рака на белите дробове- Фибро-бронхоскопия. Чрез това високо специализирано изследване се открива и се установява точно какъв вид е този рак. Установяването на вида на рака е от изключително значение за последващо третиране. Досега НЗОК плащаше 287лв., а от тази година -120лв. Консумативите за изследването са еднократни и струват минимум 100лв.Какво правим тогава?
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Момиченцето на снимката ако ми пуши по цял ден лулата от какъв рак ще се разболея????
35
0
 
2
 
! Отговори
чичо ти доктор преди 13 години
Коментарът ми беше предназначен за М.
34
0
 
2
 
! Отговори
чичо ти доктор преди 13 години
Споко, твоята диагноза е друга невежество и простотия.
33
4
 
7
 
! Отговори
до М. преди 13 години
Плашат нанайци... Майка ми цял живот пуши, юли й откриха рак на белия дроб, декември почина... До края си пушеше и не можа да ги откаже. Отиде си млада.
32
6
 
3
 
! Отговори
M. преди 13 години
PLAWAT SE NAROCHNO HORATA, ZA DA ZAPOCHNAT DA SI VNUWAVAT GLUPOSTI. A OT TOVA PECHELAT APTEKI I LEKARI.
31
0
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Данче, четеш ли новини? В "новия Йорк" забраниха пушенето на открито . . .
30
6
 
2
 
! Отговори
M. преди 13 години
MEDIZINSKOTO SASLOVIE ZAPOCHNA S MINUSITE.
29
2
 
5
 
! Отговори
бухал обича шнапс преди 13 години
до 20:какви статистики толкова искаш - има ги в уикипедия и по научните статии. 85-90% от заболелите от рак на б.дроб са пушачи, останалите 10-15% - непушачи. Но човек когато иска да си затваря очите, нищо не помага.
28
7
 
3
 
! Отговори
M. преди 13 години
PAK STRESIRAT , PAK PLAWAT NAROCHNO HORATA, ZA DA HUKNAT PO BOLNIZITE.
27
4
 
6
 
! Отговори
venus преди 13 години
...по причина рак да има 1,5 милиона умирания. Днес.бг пак блеснаха със стил и български език.А по повод пушенето в живота има толкова много болести и бедствия, които не можем да предотвратим, но след като се знае, че 90 % от случаите на рак на белите дробове (една от най-труднолечимите разновидности на рака изобщо) се причинавят от пушене, не разбирам защо пушачите си го причиняват?! Къде е ви е инстинктът за самосъхраниение?!Да не говорим за похарчените грешни пари..
26
6
 
3
 
! Отговори
Бай Ганъо преди 13 години
Софианец ако си непушач, и ако искаш да се предпазиш, вземаш си семейството палиш колата и газ във планината, там ще си построиш една колибка и ти е кеф на душата, друго спасение няма. Ако си забелязал секи 3-ти на улицата е с цигара, а ако наистина си Софианец и живееш у Шопия още по зле
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МОИ БЛИЗЪК ПОЧИНА ОТ РАК И ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ БЕШЕ БЛИЗВАЛ АЛКОХОЛ НИТО ОПИТАЛ ЦИГАРА,СТИГА ЗАБЛУЖДАВАИТЕ ХОРАТА.
24
4
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Очакваме всеки момент включване от пушачите с "нарушени човешки, граждански и лични права". Също така, очакваме отново да чуем теорията за колите, прахта, ултравиолетовите лъчи, както и чалгата. Със сигурност Бай *** ще каже нещо от рода на "Аз ще си правя каквото искам. Никой не може да ми казва къде да пуша". Някой трябва да ви открехне, че целта на забраните за пушене е да се защитят тези, които НЕ искат да пушат!
23
2
 
8
 
! Отговори
Галя преди 13 години
Преди няколко години моя позната почина от рак на белите дробове на 43 години, а никога не беше пушила, нито някой от обкръйението й.
22
9
 
7
 
! Отговори
гоце-не е агент преди 13 години
всички пушачи да си плащат сами лечението в болници и санаториуми и без право на болнични