Тревожна прогноза: 4000 случая на рак на белия дроб за 2011 г.

В Националната онкологична болница преглеждат безплатно за рак
Обновена: 4 фев 2011 16:03 | 4 фев 2011 16:03,
43
Тревожна прогноза: 4000 случая на рак на белия дроб за 2011 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новите случаи на рак в страната се увеличават, показват последните данни на Националния раков регистър, представени днес в Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба срещу рака.

Статистиката в България

При жените най-чест е ракът на гърдата (22,8% от всички злокачествени тумори), а при мъжете – ракът на белия дроб (18,5% от всички злокачествени тумори).

Тревожни са и прогнозните данни за тази година: 4020 нови случая с рак на белия дроб, 3970 с рак на гърдата, 4980 с колоректален карцином, 1790 с рак на простатата, 1230 с рак на маточната шийка, 4690 със злокачествени тумори на кожата.

Най-висока е заболеваемостта от рак при хора над 65-годишна възраст, но в последните години ракът засяга все по-млади хора, каза Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър.

Още по темата

Разпространение по света

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души със злокачествен рак, а всеки ден умират около 20 000 души.

„Ако не се вземат драстични мерки, се очаква през 2050 г. новозаболелите в световен мащаб да са около 27 милиона души, а починалите – 17,5 милиона души“, каза Надя Димитрова.

По отношение на профилактиката с най-голямо значение са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нерационалното хранене и заседналият начин на живот, на които се дължат над 60% от случаите със злокачествени заболявания.

В Европа злокачествените заболявания са на второ място по значимост (след сърдечносъдовите) с около 3 млн. нови случая и 1,7 милиона починали годишно.

Тютюнопушенето като рисков фактор

Цигарите са сред най-рисковите фактори за заболяването от рак. Активното или пасивно тютюнопушене може да причини рак в устната кухина, носа и гърлото, ларинкса, трахеята, езофагуса, белия дроб, стомаха, панкреаса, бъбреците и уретера, пикочния мехур, маточната шийка, костния мозък и кръвта.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година по причина рак да има 1,5 милиона умирания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач.

В цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Освен това дори 5 години след спиране на цигарите вероятността човек да се заболее от рак намалява едва наполовина.

Ролята на профилактиката

Причина за поява на рака са вследствие както на външни (тютюнопушене, химикали, радиация, инфекции), така и вътрешни фактори (наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др.).

Някои видове рак могат да бъдат избегнати чрез отстраняване на рисковите фактори – тютюнопушене (рак на белия дроб), инфекции (рак на маточната шийка), ултравиолетова радиация (злокачествени тумори на кожа) и др.

Други видове рак могат да бъдат успешно излекувани, ако измененията се открият в много ранен стадий (когато все още няма изявени симптоми) при профилактични прегледи или при скрининг – рак на гърдата, на маточната шийка, на дебелото черво и др.

Повече от една трета от смъртните случаи от рак по света могат да бъдат предотвратени чрез намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол, профилактика на затлъстяването, приложение на ваксини, насърчаване на здравословното хранене и повишаване на физическата активност.

От понеделник (7 февруари) в продължение на седмица в Националната онкологична болница в София ще преглеждат безплатно за рак на гърдата и гинекологични прегледи при жените и за рак на простатата при мъжете

Записването ще става на регистратурата на болницата, съобщи директорът на лечебното заведение Здравка Валерианова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: тютюнопушене рак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 13 години
Прав си, трябват ни и позитивни новини. Обаче статистиката за излекуваните от рак не е никак позитивна. Още повече, че в нея влизат пациенти без ремисии само за първите 5 години...
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересна статистика. Когато се говори за факторите за заболяване от рак, доста сериозносе набляга на тютюна. Говори се и за активно, и за пасивно тютюнопушене... А когато се цитират сухите цифри на статистиката се пропуска да се обяви колко от заболелите са пушачи... Е, как после да не спориш? От поне 10 години не съм виждал статистика, която да казва колко раково болни са пушачи. И никога не съм виждал такава, която да казва какво е отношението пушачи/непушачи при болните от рак.
19
3
 
6
 
! Отговори
p преди 13 години
Точно така, хващай се за изключенията за да "доказваш", че цигарите не ти докарват тумор, нещастен наркоман.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не трябва ли да има и адекватно лечение, никой не обръща внимание на методите на лечение на това заболяване и оптимизирането им, преди да даваме толкова много пари за създаването на живот- ин витро и майчинство, нека помислим и за съхранението на живота, не може само да създавш живот и да не осигуриш запазването му.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не помня Чърчил от какво умря ама май пушеше нонстоп ама не беше рак така че я си хапвайте ГМО и пийте вода от водопровода и ще сте ОК
16
4
 
8
 
! Отговори
До Janssen преди 13 години
Тази статия има за цел да те подсети да идеш да си купиш гробно място, жалък комплексиран, недоносен *** такъв!
15
3
 
5
 
! Отговори
lol преди 13 години
Естествен подбор по миризливите наркомани.
14
2
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Ама има умрели от хероина, а?
13
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бодете си хероин. До сега умрял хероинист от рак няма .
12
6
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 13 години
"Причина за поява на рака са вследствие както на външни (тютюнопушене, химикали, радиация, инфекции), така и вътрешни фактори (наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др.)". Какво ревете пак за това пушене бе? НЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ КАКВО ПИШАТ??? ХИМИКАЛИ - какво ядете ? РАДИАЦИЯ! ИНФЕКЦИИ! ИМУННА СИСТЕМА! ХОРМОНИ!
11
3
 
5
 
! Отговори
pushete преди 13 години
i nalivaite pari v turcite i rak v drobovete, da e chalgarite glupavi
10
1
 
50
 
! Отговори
Истината ! преди 13 години
Докато пушех и аз си внушавах, че пушенето не е чак толкова вредно. И аз ги говорех тези с праха и газовете от колите.Преди 3 години ги отказах и сега мога да ви кажа, че се чувствам с 10 години по-млад /поне/. Отказвайте цигарите. Няма никаква далавера в тях :) Само мъка и разходи !
9
1
 
26
 
! Отговори
Моето мнение преди 13 години
Ами пушете ве , смъркайте ги тези л.*** а после като ви хване рака псувайте държавата дето не е забранила пушенето. Е това е българина иска да прави каквото си иска а като се сговнясат нещата друг да му е виновен....Няма по голямо самоубийство от това да пушиш и да се наливаш до козирката с алкохол........но това го мисля сега а като бях на 20г. не мислих изобщо по този начин затова на младите трябва много да им се говори и да им се показва личен пример.....
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига стрес!Напишете,например статистика за това,колко души ще се излекуват от рак!Нали Онкологията е за това,да лекува,а не само да води статистика!Аман от манипулации,народа има крещяща нужда от позитивни новини!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
естестевено е само в софия, като всички инициативи
6
0
 
8
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
Лоша работа,каквото и да говорим...
5
2
 
24
 
! Отговори
49520 преди 13 години
За тютюнопушенето съм съгласен, но това е личен избор.Какво да кажем обаче за вредата от това,че улиците не се мият и всички са принудени да дишат прахта?
4
24
 
8
 
! Отговори
JASSEN преди 13 години
3-та цигара пуша от както чета тази статия, и направо не мога да повярвам какво пише. Тази статия има за цел .... ? Не мога да се сетя, моля автора да ми каже ?
3
14
 
7
 
! Отговори
Атанасов преди 13 години
Пак се почна с пропагандата, колко от тези хора са пушачи, а защо никой не обръща внимание на 20 пъти по-големия брой хора страдащи от болести свързани с наднорменото тегло???? Стига сте слагали капаци на хората...
2
8
 
9
 
! Отговори
селянин преди 13 години
И пет пъти толкова ще умрат от глад и студ.Хайде на бас, освен ако не хванем желязото и да ги запукаме.Червени ,зелени ,жълти и тем подобни *** синкави и оранжевеещи се.