Пиенето погубва повече от войната

Най-високото ниво на смъртност е отчетено в Русия
Обновена: 15 фев 2011 09:27 | 14 фев 2011 18:05,
77
Пиенето погубва повече от войната
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По данни на Световната здравна организация (СЗО) алкохолът е причина за смъртта на 4% от смъртните случаи в света. От злоупотребата със спиртни напитки загиват повече хора, отколкото от СПИН, туберкулоза и във войните, съобщи ВВС.

Ръстът на доходите в Азия и Африка води до увеличението на случаите алкохолизъм. В развитите страни се регистрират все повече случаи на пиянство.

Най-високото ниво на смъртност вследствие на алкохола е в Русия и бившите съветски републики. Всяка пета смърт там е свързана с употребата на спиртни напитки. 2,5 млн. души в света всяка година губят живота си заради алкохола.

Тревожното според СЗО е че повечето страни не бързат да въведат по-жестоки мерки, свързани с употребата на алкохол.

Смъртна опасност

Според авторите на първия доклад на СЗО от 2004 г. употребата на спиртни напитки варира в зависимост от държавата. В западните страни нивото на потребление е значително по-високо в сравнение със Северна Африка и  Южна Азия, където живеят предимно мюсюлмани.

Пиянството все повече се наблюдава в Бразилия, Мексико, Южна Африка, Казахстан и Украйна. Феноменът е все по-разпространен и във Великобритания, което според някои експерти е по вина на влиянието от Източна Европа.

Във Франция и други европейски страни с традиции в лозарството и производството на вино запоите се наблюдават доста рядко.

В доклада на СЗО злоупотребата с алкохол е признат за главна причина за 60 вида травми и заболявания, като цироза на черния дроб, отравяне, епилепсия, някои видове рак, както и пътно-транспортните произшествия по вина на пияни водачи.

Вече е доказана връзката между рака на гърдата и злоупотребата със спиртни напитки.
Най-вреден е нелегалният алкохол, който често е отровен и съставлява 1/3 от световното потребление.

Алкохолът е особено опасен за момчетата и мъжете на възраст от 15 до 59 години, смятат експертите от СЗО. Доказано е, че мъжете пият повече от жените.

Все пак авторите на доклада признават, че умерената употреба на спиртни напитки може да има положителен ефект, укрепвайки сърдечно-съдовата система.
Всички плюсове, обаче изчезват, когато количествата станат прекалени.
 
Как да се борим?

Още през май 2010 г. здравните министри на 193 страни членки на СЗО решиха да се борят с алкохолизма чрез пазарни ограничения и увеличаване на данъците.

Действително високата цена на питието може да спомогне за понижаване на потреблението особено при младежите. Строгото спазване на възрастните ограничения за покупка на алкохол и редовните проверки на шофьорите също имат своята важна роля.

Някои държави въведоха ограничения в рекламирането или спонсорирането на спортни отбори от компании производители на алкохол.

И все пак за повечето държави контролът по употребата на спиртни напитки не е приоритет.

От компаниите производители на алкохолни напитки, обаче смятат, че повишаването на цените може да доведе до по-големи проблеми, свързани с нелегалното производство на спиртни напитки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
4
 
! Отговори
horus преди 13 години
ОТ ПИЯНИЯ БЯГА И ЛУДИЯ !!!
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пхаха ***.. ако се забранят алкохола и цигарите това ще е краят на и без това рехавата ни нация. малко ли примери има в историята?!
67
2
 
0
 
! Отговори
ДО РУСНАК преди 13 години
Къде си ,приятел= да прочетеш това.Нали наричаше нас българите безмозъчни същества и дупедавци във форума в неделя.Асега-чети!
66
2
 
5
 
! Отговори
УУУ преди 13 години
СЗО е най-нелепата и излишна международна организация, уютно свърталище на бивши доктори с огромни възнаграждения, които симулират дейност. Вместо да лекуват маларията, СПИН-а, хепатита и всички истински световни болести, те се занимават с *** статистика на пиещите и пушещите. Смъртността от пиене и пушене е статистически еднаква със смъртността при непиещите и непушещите, ама така е по-лесно за СЗО. ***!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в статията пише че мъжете пиели повече от жените. това може да е по цял свят, но не и в България. Гледам ги всеки ден как въртят водките една след друга като водичка.
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
значи МНОГО скоро жалкото турско племе ще изчезне без война ХА ХА ХА
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
da ne piat ot dobro! taka gi nauchiha komunistite i mizeriata
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И в Киев е съвсем нормално да се пие бира по улиците :)
61
3
 
2
 
! Отговори
tva sme go gledali преди 13 години
Този филм сме го гледали вече... Това ще до допринесе за тотална контрабанда, развитие на организираната престъпност и гниене на обществото. За сведение, погледни Щатите от 20-те и 30-те години.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо не се споменава за бирата, а в България все по често се виждат тинейджъри с 2 л. бира да си поркат по градинките и улиците.------------------- Това нещо съм го виждал в Русия, в центъра на Москва преди 10 години.Тогава у нас още нямаше бира в пластмасови бутилки. Ученички, студентки и млади жени, не клошарки, си седяха по две-три по пейките и си поркаха бира направо от 2 литра бутилка. Потресох се.
59
4
 
4
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
За постъпките на нашите деца сме отговорни самите ние,държавата какво общо има,стига сте си търсили виновни!
58
7
 
4
 
! Отговори
Как да се борим? преди 13 години
"Как да се борим?" Ами че то е много лесно!!! Приема се закон с член единствен: Забранява се производството, дистрибуцията и продажбата на всякакъв вид алкохол! Съжото важи и за цигарите - забранява се производството на тютюн, забранява се вносът на всякакъв вид алкохолни и тютюневи изделия!!! Ама на кой му стиска да го предложи? Само ми отчитат статистика и паникьосват хората...
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и във Великобритания, което според някои експерти е по вина на влиянието от Източна Европа.Да бе, горките. Като дойдат тука им наливаме насила да пият и драйфат. Ясно, за всичко е виновна Източна Европа.
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали бяха цигарите ?!
55
3
 
0
 
! Отговори
* преди 13 години
Само коментират и проучват от СЗО , а да спрът производството и разпространепието случайно ? - Не ! Защото не могат да се опълчат срещу християнсата църква - най-големият производител , разпространител и пропагандатор на алкохолизма .
54
13
 
2
 
! Отговори
ПИЯЧ преди 13 години
ЗАБРАВИХ ДА ДОПЪЛНЯ - И ПУША !
53
18
 
7
 
! Отговори
ПИЯЧ преди 13 години
ТЕ ЩЕ МИ КАЖАТ КАК ДА ПИЯ - ЗАПОЧВАМ С ВИНО И ЗАВЪРШВАМ С РАКИЯ , ИЗТРЕЗНЯВАМ С БИРА . Н А З Д Р А В Е ! ! !
52
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пиенето водело до бавна смърт...... Че кой бърза?? :)))
51
3
 
9
 
! Отговори
ninkata преди 13 години
А къде са родителите,че все търдим държавата?Все някой ни е виновен на нас...
50
5
 
2
 
! Отговори
anti anti преди 13 години
pich...ne se druj kato ped*l birata e gazirano, polezna e za bubrecite, bira - moje. za uiski se iska i to da e na godini i upotrebqwashtiq da e na godini za da go oceni :P

Спонсорирани публикации