"Попитай своя педиатър" насърчава лекарите да подкрепят родителите в полза на правилната хидратация на децата

Информационната кампания е дело на Българската педиатрична асоциация и DEVIN Изворна
Спонсорирано съдържание | Обновена: 18 юни 2024 14:12 | 18 юни 2024 14:11, Александър Попов
"Попитай своя педиатър" насърчава лекарите да подкрепят родителите в полза на правилната хидратация на децата
Наталия Кирилова

В месеца, в който празнуваме децата и щастието, с което ни даряват, DEVIN Изворна и Българската педиатрична асоциация (БПА) започват съвместна информационна кампания под надслов „Попитай своя педиатър“. Целта ѝ е да увеличи познанията и увереността на родителите при избора на най-подходящата вода за техните бебета и деца, като предоставя достоверна, достъпна и изчерпателна експертна информация, както и да насърчи педиатрите в България да дават по-обстойна консултация за типовете вода и за това коя е най-подходяща за най-малките. По повод инициативата „Попитай своя педиатър“ разговаряме с Наталия Кирилова, координатор „Комуникации и кампании“ към БПА.

Да започнем с малко история. Разкажете ни за партньорството между DEVIN Изворна и Българската педиатрична асоциация?

Партньорството на БПА с DEVIN Изворна е дългогодишно: споделяме сходни ценности и вярваме, че родителите трябва да бъдат информирани по ключови здравни въпроси, свързани с отглеждането и развитието на децата, и че водещата роля в този процес е отредена на експертите.

Какви са основните цели на новата съвместна инициатива „Попитай своя педиатър“?

Започнахме инициативата съвместно, осъзнавайки предимството родителите да получават експертна информация директно от лекаря на своето дете. Дадохме началото с една от важните за родителите теми – тази за приема на вода. Водата има ключово значение за здравето на човека – тя поддържа вътрешния киселинно-алкален баланс, подпомага храносмилането, участва в отделянето на токсините от тялото, регулира телесната температура и т.н. Ползите от правилната хидратация наистина са огромни! Водата е жизненоважна за нашето съществуване. Целта ни е да напомним на родителите за приема на качествена вода и да ги подпомогнем да вземат решение каква вода трябва да дават на децата и в какви количества.

Кои са най-големите митове относно водата?

Често родителите твърдят, че детето им не обича да пие вода. Всъщност обаче всеки човешки организъм се нуждае от вода, а наша задача като родители е да научим детето още от малко да познава и харесва вкуса на водата, а не да му предлагаме подсладени или газирани напитки като основна напитка. И още нещо важно – родителите трябва да предлагат вода на детето периодично през деня, а не да чакат то да поиска, когато ожаднее. Да не забравяме, че децата бързо се дехидратират! Признаци за обезводняване при тях са бързата загуба на тегло (в бебешката възраст), повишената температура, неспокойствието/главоболието, слабата концентрация, сухата уста и напуканите устни, запекът, летаргията.

Защо е важно родителите да имат подробна информация за различните видове вода?

На пазара се предлага огромно разнообразие от води – трапезни, минерални, изворни. Освен това в България в много от населените места чешмяната вода също е годна за пиене. Когато обаче говорим за бебетата, децата и бременните, консумацията на вода при тях трябва да е съобразена със състава и качеството на водата, като е желателно тя да бъде с ниска минерализация и от сигурен източник, без вредни замърсители, с ниско съдържание на натрий и флуориди.

Инициативата е част от стъпките, за да образовате новите родители за важността на хидратацията и правилния избора на вода. Какви са най-често срещаните въпроси или притеснения на родителите, свързани с избора на вода за техните деца?

Родителите искат да знаят каква вода да предлагат на децата си и в какви количества, вълнуват се от това дали е правилно съхранявана водата, както и дали трябва да се дава подсладена вода – нещо, което в днешно време педиатрите не препоръчват.


Спонсорирани публикации