Сърдечните пристъпи се случват най-често сутрин

От 6 ч. сутринта до обяд те са най-сериозни и причиняват най-много увреждания
Обновена: 29 апр 2011 14:06 | 29 апр 2011 14:06,
4
Сърдечните пристъпи се случват най-често сутрин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-често от сърдечни пристъпи страдат хората в сутрешните часове на денонощието. От 6 часа сутринта до обяд те са най-сериозни и причиняват най-много увреждания, показва ново проучване, публикувано в списание Heart.

Изследователите базират проучването си върху данни от 800 пациенти, лекувани след сърдечен пристъп в кардиологичното отделение на болницата в Мадрид, Испания, между 2003 и 2009 г. При сърдечните пристъпи, настъпващи рано сутринта, се отчита с 20% повече наличие на мъртва сърдечна тъкан, отколкото при случаите през останалата част на денонощието.

Всички пациенти, включени в проучването, са със сърдечни удари, причинени от артериално запушване. Уврежданията на сърдечния мускул са изчислени при висока концентрация на креатин киназа и тропонин – ключови ензими, които се отделят в следствие на мускулна травма.

Констатацията на учените е, че най-много сърдечни удари са настъпили в периода между 6 часа сутринта и обяд – 269 пациенти, при които има и сериозни увреждания. По-малък е броят им в периода между полунощ и 6 часа сутринта.

Специалистите обясняват, че направените изводи биха могли да бъдат от голямо значение при провеждане на лечението. Навременното третиране с медикаменти и ангиопластика биха могли да предотвратят или намалят увреждането на сърдечния мускул. Не всички кардиологични отделения обаче биха могли да реагират адекватно в ранните сутрешни часове.

Все още не се знае с точност защо сърдечните пристъпи се случват най-често сутрин. Ясно е обаче, че високото кръвно налягане е основният фактор, но пък и характерно е, че в късните сутрешни часове кръвното налягане е с най-ниски стойности.

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: инфарктсутрин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Сърдечните пристъпи се случват най-често сутрин. Тези, които не се случват сутрин, се случват следобед или вечерно време.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами събудиш се, погледнеш към с когото си спал и се гърнеш. А ако оживееш си обещаваш да не пиеш повече
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за това славам към пладне