Ползата от мамограмите е по-голяма, отколкото се смяташе

Смъртните случаи са намалели с 30% сред жените, които редовно са се изследвали
28 юни 2011 15:25,
7
Ползата от мамограмите е по-голяма, отколкото се смяташе
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-продължителното изследване върху скрининга за рак на гърдата показва, че ползата от редовните мамограми е по-голяма, отколкото се смяташе досега, съобщи Ройтерс.

Данните от 29-годишното проучване, обхванало 130 000 жени, показват, че смъртните случаи са намалели с 30% сред участничките, които редовно са си правили мамограми.

"Изследването ни сочи, че сред група от 1000 жени, които са си правили редовни мамограми в рамките на 10-годишен период от време, три смъртни случая от рак на гърдата ще бъдат предотвратени", казва професор Стивън Дъфи от университета "Куин Мери" в Лондон.

Специалистите напомнят, че редовното участие в скринингови програми увеличава шансовете за лечение, ако заболяването бъде открито в ранен стадий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: мамография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Явно живееш в София. В който случай даваш със сигурност повече за кафета и цигари, отколкото за прегледи и снимки. И не протестираш пред кафетата, сигурен съм.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова си и доктор. Една снимка на мамограф струва 50 лв. , а преглед 30 лв. Винаги съм си плащала, но сега ми е по-трудно. Проблемът със направленията е по-сложен.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 4"Лекарите бяха перфектни!!!" Къде? В София ли? Лошото е, че все още по-голямата част от населението живеем в България, а не в София.Но иначе съм съгласен с теб, така би трябвало да са нещата - точно както ти ги описваш. Но не са.
4
0
 
16
 
! Отговори
do galq преди 12 години
Това дето казваш са глупости,преди месец се наложи да ходя по лекари заради гърдата и едно кърваво течение,мога да ти кажа че без грам връзки ме прегледаха 3 доктори и ми назначиха адекватно лечение ,при това съм дала само потребителска такса и нищо повече,смени си личния лекар ,ако не ти дава направление.Лекарите бяха перфектни!!!
3
1
 
10
 
! Отговори
Mamografist преди 12 години
Гари ако смяташ че с 20 лева ще станеш по бпгата не си прави мамограма,но тя може да ти спаси живота,твоя живот а не на лекарите(ха които според теб не им пука).Ти си направи мамограма за да не си скубиш уттре косите и си удряш главата в каменния зид,
2
4
 
16
 
! Отговори
доктор преди 12 години
Една Мамография струва най-много 20лв.Сигурна съм, че даваш повече пари за цигари и кафета за година.Ако толкова ти пукаше за себе си нямаше да плюеш докторите, а да си направиш изследването.
1
5
 
9
 
! Отговори
Галя преди 12 години
За това ли не мога да взема направление за мамолог повече от две години..????Въпреки, че съм с бучка на гърдата и трябва да ходя на прегледи на 6 месеца.На кой му е важно освен на мен??На лекарите не им пука!!!!