17-годишният от "Голф"-а дава живот на четирима

Вече са извършени две трансплантации, предстоят още две
Обновена: 17 авг 2011 17:34 | 17 авг 2011 16:33,
135
17-годишният от "Голф"-а дава живот на четирима
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Ученикът, паднал в движение от предния капак на Голф 3, шофиран от пияния му братовчед, става донор и дава шанс за живот на четирима души.

17-годишното момче беше с черепно-мозъчна травма и мозъчна смърт. Инцидентът стана след здрава почерпка на рожден ден в плевенското село Реселец.

Момчето се качило на капака на голфа, а братовчед му подкарал колата с бясна скорост по улицата. Дрегерът отчел, че шофьорът е седнал зад волана с 1,61 промила алкохол.

Пострадалото момче беше настанено в критично състояние в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. 

До момента са извършени две трансплантации, съобщиха от здравното министерство. Първата се състоя в болница „Света Екатерина”.

Още по темата

На 23-годишен пациент бе трансплантирано сърце. Втората трансплантация е на черен дроб и се извърши в клинична база „Лозенец”.

До края на деня се очаква да бъдат извършени и две трансплантации на бъбреците.
 

*Информацията е актуализирана към 17.30

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: донортрансплантации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
3
 
! Отговори
otmanli преди 12 години
vsicki koito sa protiv transplantaciite, im pojelam da im se naloji na tqh ili na decata im, v nai skoro vreme da se nujdaqt ot transplantaciq iskrenno im go pojelavam.poklon pred roditelite na momceto.v bg se izvar6vat 2.8 transplantacii na 1milion jiteli-v ISPANIA-35 na 1 milion jiteli ,nie sme v afrika,za6toto e palna s tapaci koito govorqt za '' razfasovane''.
126
0
 
2
 
! Отговори
м.л. преди 12 години
към 50как не те е срам да коментираш без да познаваш родителите на георги.Не се ли замисляш какво са преживели?
125
0
 
0
 
! Отговори
............... преди 12 години
*** СИ ТИ БЕ *** ...........
124
0
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Ти изобщо разбираш ли какво значи мозачна смърт или вече си минал тази фаза...
123
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лека му пръст на момчето, едва на 17 :(Дано тези хора на които се даряват органите живееят!
122
0
 
45
 
! Отговори
111 преди 12 години
ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ! Прочетох всички коментари и съм потресена. Защо не вземете да млъкнете всички, които плюете това, което са сторили родителите на момчето-частица от него ще живее чрез някой друг. ПОКЛОН на родителите за стореното. До всички плюещи - дано никога не ви се налага да сте в положението на стотици хорица, които с години чакат за трансплантация на орган. Нямате и най малката идея за какво става въпрос. Просто спрете. Коментирайте си глупостите на друго място.
121
0
 
24
 
! Отговори
d преди 12 години
Евала на родителите му, защото той на 17 не може да каже иска или не иска да си дарява органите ;) Та, евала на родителите, че са преценили да помогнат на някой който се нуждае, вместо да държат искуствено жив някой, който вече е пътник!
120
0
 
25
 
! Отговори
Ива преди 12 години
Жалко за момчето, ето как може пиянски изцепки да доведат до нелепа смърт.Сега дали със спокойна съвест ще живее братовчед му който го уби???
119
0
 
27
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Много жалко! Да почива в мир момчето! Дано всевишният даде сила и воля на родителите и близките му, да се научат да живеят с тази мъка, дето ще бъде в техните сърца цял живот!
118
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1.Искам да кажа, че 100 и 103 са уникални *** единия си говори за тъпите здравни осигуровки: не схващаш ли системата бе *** утре ако пострадаш и ти се наложи тежка операция ние ще кажем - не може ,защото е виновен и не е заслужил???? 2.Трансплантацията не била редна за кого за теб ли ? Ти месия ли си ?Айде ако ти имаш нужда ще стане редна и християнска.Нали??? Мълчете си бе хора - толкова сте плоски и ограничени.Да почива в мир момчето и съболезнования на близките.
117
0
 
24
 
! Отговори
Smile преди 12 години
За това момче се говори .. горкото момче пред живота си не е видял нищо !! нито бал .. на 17 години ;(да почива в мир !Евала на роднините който са разрешили за даряването на органите !! :)Но не ми се мисли какво им е на тях .. тъй като това им е единственото дете ;( Георги на много хора ще останеш в сърцата !!
116
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VNIMANIE VNIMANIE! NE VZEMAITE ORGANI OT SINA I SNAHATA NA FILIP BOKOV! TE SA GNILO4!
115
4
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Ха-ха! Тъпият овец с промит мозък,жалкото сектантче, нещо си праска плюсчета сам! Аре, бегай да се кръстиш и да доливаш кандилото!Беееееееееееееее!
114
9
 
0
 
! Отговори
K.K.K. преди 12 години
Golf-GTI 16v
113
25
 
10
 
! Отговори
RT% преди 12 години
Призовавам всички трезво мислещи, изрично да декларират, че не желаят органите им да се ползват за трансплантации. Иначе алчните лекари вместо да се борят за живота ви, при не дай боже някаква ситуация , ще се се чудят кой орган на кого да харижат и какво да спечелят. Защо тогава да спасяват някой млад и перспективен човек?
112
3
 
19
 
! Отговори
някой преди 12 години
И какво лошо има в атеизма? Искам да ти кажа, че като НЕ вярващ се чувствам доста по-спокоен и свободен. Подобни маниаци като теб са ми направо смешни :)Уважавам религиите и вярата на всеки, но някои хора направо изтрещявате... Май сте объркали хилядолетието в което да се родите...Твърдо ЗА съм за трансплантациите, генетичните изследвания, клонирането, абортите и въобще всички останали достижения на света и науката првещи от човека доминиращ вид на тази планета, а не просто кон с капаци!
111
6
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Браво момче.Може да е само на 17,но с това което е направил непряко разбира се си е заминал като истински мъж и човек.
110
2
 
38
 
! Отговори
svetli4ka преди 12 години
Всеки е със своята карма. Поклон ред паметта на момчето и болкта на близките. То ще живее чрез всички други на които е помогнало. Бъдете благодарни за това, че хорат в мъката си са способни и на това. Просто се поклонете и благодарете. Утре може Вие да имате нужда от тази помощ.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неведоми са пътищата Божии!
108
2
 
45
 
! Отговори
Майка преди 12 години
Срам ме е да чета толкова глупости, написани, по всяка вероятност от млади хора! Не остана ли алтруизъм и морал в бъдещото ни общество! Толкова много много злобари, които само плюят, а се правят на вярващи и мислещи!!! Нека отдадем последна почит на момчето! На родителите му - най-искрени съболезнования и дълбок поклон за решението да спасят човешки животи!!! И нека Бог направи така, че момчето да продължи да живее със спасените хора!