Промените в климата въздействат върху конфликтите

В страните, където има бури, предизвикани от Ел Ниньо, избухват безредици два пъти по-често
Обновена: 25 авг 2011 11:18 | 25 авг 2011 11:18,
2
Промените в климата въздействат върху конфликтите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Промените в климата и феномените Ел Ниньо и Ла Ниня, въздействат върху избухването на конфликти в районите, които засягат, съобщи АФП. Влиянието на тези явления може да бъде засилено от промишленото замърсяване, твърдят специалистите от Колумбийския университет.

В тропическите държави, където има бури, предизвикани от Ел Ниньо, избухват вътрешни конфликти два пъти по-често, отколкото в тези, засегнати от носещата повече влага Ла Ниня.

Гладът и гражданската война в Сомалия са типичен пример за ефекта от вариациите на климата. Макар и причините за тях да са естествени, те предизвикват суша и напрежение в общество, където вече съществуват проблеми.

"Изследването показва неопровержимо, че дори в нашия модерен свят климатичните вариации се отразяват върху склонността на хората да използват насилие", каза Марк Кейн, климатолог от Колумбийския университет.

Ел Ниньо е циклично явление, появяващо се на две до седем години в Южното полукълбо. То започва с натрупване на маси топла вода в западната част на тропическия Тих океан и след това го прекосява. Обикновено предизвиква промени във валежите и температурите, които водят до жеги и сухи силни ветрове в Африка, Южна и Югоизточна Азия и Австралия.

Още по темата
При противоположното явление Ла Ниня повърхностният слой на водата в западната част на Тихия океан се охлажда. Това увеличава валежите в тези райони.

Авторите на изследването са разгледали явленията Ла Ниня и Ел Ниньо от 1950 г. до 2004 г. и са сравнили данните с
информацията за вътрешните конфликти, предизвикали над 25 смъртни случая. Това са общо 234 конфликта в 175 държави.

През този период при Ла Ниня вероятността от избухване на конфликт е била 3%, а при Ел Ниньо - 6%. Рискът от конфликт в незасегнатите от климатичните явления държави е 2%. Ел Ниньо може да е повлиял върху 21% от гражданските войни в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
>трептения.. всичко е трептения..
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
HAARP