9 правила за спокоен живот

Как да устоим на отрицателните събития около нас
Обновена: 23 окт 2011 17:24 | 22 окт 2011 18:31,
106
9 правила за спокоен живот
Снимка: Reuters

Приемайки проблемите и неприятностите прекалено „навътре“ вредите на целия си организъм. Ето защо е важно да се закалите физически и психически, за да устоите на бурите в живота.

Спокойствие и само спокойствие!

Не е възможно да изключим стреса и напрежението от живота си напълно. Но може да закалим организма си така, че да издържи на всеки катаклизъм. Ето някои правила, които ще ви помогнат.

1-во правило. Наспивайте се. Главният признак затова, че нервната система е изтощена е безсънието. За да си помогнете лягайте да спите и ставайте по едно и също време. Спете поне 7-8 часа на денонощие. За да е качествен сънят не се хранете непосредствено преди лягане. Топла вана или леко четиво ще ви помогнат да се отпуснете преди сън.

2-ро правило. Избягвайте шума.  Много от нас толкова са свикнали с шума на телевизора, че дори не го забелязват. Агресивната информация от синия екран се превръща в допълнително натоварване. Гледайте само това, което наистина ви интересува, през останалото време слушайте музика, най-добре – класическа. Особено подходящи, за натоварени хора, са записите на звуци от природата, те са по-полезни от пълната тишина.

3-то правило. Прекарвайте повече време на чист въздух. Мозъкът ни получава 18% от  кислорода в организма ни. Ето защо продължителните разходки в парка, са така необходими, особено за хората на интелектуалния труд.  Свежият въздух успокоява и тези, които имат напрегната ситуация в къщи или в работата. Ако ви мързи да се разхождате сам си вземете домашен любимец.

4-то правило. Пийте билки. Някои билкови чайове и смеси са много ефективни преди сън.
Невенът, жълтият кантарион, ментата, мащерката и др. имат успокояващо действие.  Някои от тях помагат за качествения сън.

5-то правило. Променете храненето си. Нервите ще станат по-издържливи ако обогатите менюто си с повече витамини от група В. Те помагат да се намали напрежението, подобряват паметта и вниманието  и възпрепятстват стреса. Източник на вит. В са бобовите растения. Недостигът на калций в организма се проявява в повишено безпокойство и раздразнителност. Него може да си набавите от млякото и млечните продукти, зелените зеленчуци и цвеклото. Друг полезен елемент е йодът – той се съдържа в рибата.

6-то правило. Правете гимнастика. Всекидневните физически упражнения не само укрепват мускулите и костната система, но и дисциплинират, а това ни прави по-уравновесени и спокойни. Освен това при работа мускулите отделят хормона на щастието. Това е природно лекарство срещу стреса.

7-мо правило. Гледайте философски на живота. Научете се да сте разсъдливи и да възприемате неуспехите като нормална част от живота. Не изпадайте в крайности и не се отчайвайте. За да имате здрави нерви трябва да мислите положително. Не забравяйте, че всяко зло - за добро! 

8-мо правило. Научете се да дишате правилно. Правилното дишане става не с гърдите, както повечето нас са свикнали, а с корема, по-точно диафрагмата. По този начин се получава самомасаж на коремните органи и кръвта се насища по-добре на кислород. За да се научите да дишате правилно, си представете, че коремът ви  е балон, опитайте се да го „надуете“ и „изпуснете“. В началото опитайте в легнало положение.

9-то правило. Прилагайте водни процедури. Нищо не укрепва нервната система, както плуването, а също и обтриването – т.е. всеки контакт с водата. Хладният душ е полезен сутрин, а преди сън най-подходяща е ваната. Добра тренировка за съдовете, нервната система  и целият организъм е контрастният душ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: спокоен живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 12 години
До 83 - АнонименПроблемът ми е,че днес в България онези, които трябва да са чистачи управляват държавата и обират парите. Много от бизнесмените, също на друго място биха били чистачи.
97
0
 
9
 
! Отговори
13 преди 12 години
Много ми хареса!Медицинска сестра съм и знам, че съветите са правилни.Имам само една добавка - старайте се да пиете поне 2,5 литра вода дневно, като повечето да е преди 11 часа сутринта/до 11 организма е на режим "отделяне"/.Аз от много години го спазвам и се чувствам добре!
96
4
 
1
 
! Отговори
do 103 преди 12 години
kade si be pumio da te oturva ot jivota s moia goliam noj 6te te razporia kato svinkia
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дай направо да се гръмнем и готово
94
0
 
8
 
! Отговори
иво преди 12 години
евалла на последните коментари...хората в таз държава забравиха, че има и други неща освен пари...аман от мерцедеси и руси мутресистатията наистина показва важните принципи за водене на здравословен живот...не че не си ги знаем де...
93
1
 
9
 
! Отговори
Rex преди 12 години
Стига с тия пари бе ... Парите са средство за живеене, но не и цел на живота. И най-важното нещо - ако не познаваш Божието прощение на греховете и нямаш спасение на душата, безсмислено е цялото ти съществуване, и живота ти, и здравето ти, и оптимизма ти, и парите ти, с които можеш да си накупиш всякакви дрънкулки.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХАХАХАХААХ *** защо си мислите, че парите ще ви направят по-спокойни, напротив точно обратното. Всички сме съгласни, че пари си трябват за да се живее добре, но не те трябва да са водещото...Поздравявам автора на тази статия! В тези реда са събрани най-есенциалните правила за бих казал здравословен, а не спокоен начин на живот! Казвам ви го като човек, занимаващ се с медицина и имащ по-професионален поглед над тези правила.
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е въпрос на гледна точка. Има една мисъл, която винаги ме успокоява: " Ковчегът няма джобове." Огледайте се и вижте колко хора около вас мислят така. За политиците да не говорим!
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
daite mi dostata4no pari i 6te sam mnoooooooooooooooooogo spokoen.
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен много успокоително би ми подействала такава жена като на снимката
88
0
 
41
 
! Отговори
До Даола преди 12 години
Човек може с две и с двеста. Огледай се и виж колко ненужни вещи има около теб, за колко ненужни неща си губиш времето, енергията и здравето и ще установиш, че има ценности,които не се купуват с пари. Приятна неделя! Наслаждавай се на есента...
87
6
 
4
 
! Отговори
wabtabatuba-tub-tuba преди 12 години
Хоийо......, Шанзализе.......шабадуба- шабадибидибиди...., дубадададада..... Охохо, Шаназализе...... :)))
86
9
 
13
 
! Отговори
Най-важното преди 12 години
Изгони жената-no woman,no cry...
85
3
 
11
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Де юре - добре, но де факто не се получава.....
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Живей спокойни и не се притеснявай, а гледай позитивно като те водят към кланицата ;)
83
2
 
16
 
! Отговори
brigante преди 12 години
статията е хубава!
82
0
 
44
 
! Отговори
m преди 12 години
Не чети вестници - първо правило :)
81
4
 
33
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
На българина му дай власт и му гледай сеира...казано на чист български...:)))
80
2
 
28
 
! Отговори
:) преди 12 години
И все ИСТИНИ ! Това е може би наи хубавата статия в саита .. без Агитации за президент е малко по добре :)
79
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даола,Какъв точно ти е проблема с връзването на двата края ?Получаваш нищожна заплата, защото работиш нискоквалифицирана работа ли ? Да не си чистачка ?