9 правила за спокоен живот

Как да устоим на отрицателните събития около нас
Обновена: 23 окт 2011 17:24 | 22 окт 2011 18:31,
106
9 правила за спокоен живот
Снимка: Reuters

Приемайки проблемите и неприятностите прекалено „навътре“ вредите на целия си организъм. Ето защо е важно да се закалите физически и психически, за да устоите на бурите в живота.

Спокойствие и само спокойствие!

Не е възможно да изключим стреса и напрежението от живота си напълно. Но може да закалим организма си така, че да издържи на всеки катаклизъм. Ето някои правила, които ще ви помогнат.

1-во правило. Наспивайте се. Главният признак затова, че нервната система е изтощена е безсънието. За да си помогнете лягайте да спите и ставайте по едно и също време. Спете поне 7-8 часа на денонощие. За да е качествен сънят не се хранете непосредствено преди лягане. Топла вана или леко четиво ще ви помогнат да се отпуснете преди сън.

2-ро правило. Избягвайте шума.  Много от нас толкова са свикнали с шума на телевизора, че дори не го забелязват. Агресивната информация от синия екран се превръща в допълнително натоварване. Гледайте само това, което наистина ви интересува, през останалото време слушайте музика, най-добре – класическа. Особено подходящи, за натоварени хора, са записите на звуци от природата, те са по-полезни от пълната тишина.

3-то правило. Прекарвайте повече време на чист въздух. Мозъкът ни получава 18% от  кислорода в организма ни. Ето защо продължителните разходки в парка, са така необходими, особено за хората на интелектуалния труд.  Свежият въздух успокоява и тези, които имат напрегната ситуация в къщи или в работата. Ако ви мързи да се разхождате сам си вземете домашен любимец.

4-то правило. Пийте билки. Някои билкови чайове и смеси са много ефективни преди сън.
Невенът, жълтият кантарион, ментата, мащерката и др. имат успокояващо действие.  Някои от тях помагат за качествения сън.

5-то правило. Променете храненето си. Нервите ще станат по-издържливи ако обогатите менюто си с повече витамини от група В. Те помагат да се намали напрежението, подобряват паметта и вниманието  и възпрепятстват стреса. Източник на вит. В са бобовите растения. Недостигът на калций в организма се проявява в повишено безпокойство и раздразнителност. Него може да си набавите от млякото и млечните продукти, зелените зеленчуци и цвеклото. Друг полезен елемент е йодът – той се съдържа в рибата.

6-то правило. Правете гимнастика. Всекидневните физически упражнения не само укрепват мускулите и костната система, но и дисциплинират, а това ни прави по-уравновесени и спокойни. Освен това при работа мускулите отделят хормона на щастието. Това е природно лекарство срещу стреса.

7-мо правило. Гледайте философски на живота. Научете се да сте разсъдливи и да възприемате неуспехите като нормална част от живота. Не изпадайте в крайности и не се отчайвайте. За да имате здрави нерви трябва да мислите положително. Не забравяйте, че всяко зло - за добро! 

8-мо правило. Научете се да дишате правилно. Правилното дишане става не с гърдите, както повечето нас са свикнали, а с корема, по-точно диафрагмата. По този начин се получава самомасаж на коремните органи и кръвта се насища по-добре на кислород. За да се научите да дишате правилно, си представете, че коремът ви  е балон, опитайте се да го „надуете“ и „изпуснете“. В началото опитайте в легнало положение.

9-то правило. Прилагайте водни процедури. Нищо не укрепва нервната система, както плуването, а също и обтриването – т.е. всеки контакт с водата. Хладният душ е полезен сутрин, а преди сън най-подходяща е ваната. Добра тренировка за съдовете, нервната система  и целият организъм е контрастният душ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: спокоен живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
от 5 по-филисовско няма
17
8
 
7
 
! Отговори
за 16 преди 12 години
Защо да емигрираме?
16
13
 
12
 
! Отговори
само за българи преди 12 години
10. Емигрирайте !!!!
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в България спокоен живот хахахахахах.
14
10
 
23
 
! Отговори
пенчо преди 12 години
Над нас живеят едни *** от Петрич - пенсионери - не излизат никъде, не спират да тропкат и думкат, ходят като хипопотами... Трета година вече. Никакви забележки не помагат. Просто диваци! Скъсаха ми нервите. Изобщо не мога да свикна (както казах, вече трета година). Нито наспиване, нито витамин Б, нито чистият въздух ми помагат. Няма отърване от тия ***, и май ще трябва да се изселвам. За съжаление много софиянци напоследък са подложени на такъв психотерор от тия хуни, дето се довлякоха
13
11
 
14
 
! Отговори
Панчо преди 12 години
9, като не ти харесва, ти се махай от тук и отивай в по-нормална държава, не казвай на другите какво да правят! Писнало ми е от пасивни педа.ли като теб, които само плюят и викат "бягайте от БГ"... Като ви се бяга от БГ, бягайте, няма нужда да агитирате повече хора !
12
3
 
20
 
! Отговори
Само едно е.. преди 12 години
Обичайте се, обичайте и другите. Тва е.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, тва е много тъпо. Аз искам всички да са добре - знам, че е невъзможно, но се опитвам, а не им "е.а майката" както е казал тоя тип.
10
6
 
18
 
! Отговори
за 7 преди 12 години
Човек, баце у тоя живот сам нищо не може да направи и нищо не прави. Сам човек само до клозета може да ходи и това е единственото дето човек може сам да направи. На всички други места сам не става, трябват си приятели роднини, семейство, не можеш да живееш сам.
9
18
 
22
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
Правило номер едно е:1. Махайте се от Пожарникария и се преместете в по-нормална държава.Другите са подробност.
8
7
 
5
 
! Отговори
за 7 преди 12 години
Не мисля че по този начин ти ще си добре. Не познавам някой да се е почувствал добре по този начин.
7
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва по-често да си припомняме Пеньо Пенев-Когато цъфнат теменугите,и грейне синьото небе,е.и им майката на другите,и гледай ти да си добре!
6
6
 
29
 
! Отговори
за 5 преди 12 години
Всеки има свой начин. На мен например, за да постигна спокойствие ми помагат най-много философията, геометрията и съзерцаването на природата.Яденето на пасти, пиене на боза и чикиите не ми помагат.
5
28
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може и само 4:1. хапни паста2. пийни боза3. направи чикия4. легни почивай.
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да постигнеш спокойствие в живота е едно от най-трудните неща.
3
5
 
54
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
След малко отивам с жената на вечеря, мисля да хапна добре с една бутилка червено винце, после ще видим :). Това ми е рецептата за спокоен живот през почивните дни! А на работа всички се опитват да късат нерви, и клиенти и началници, ама съм им дал отпуска на всичките и не се затормозявам, доколкото мога де! Усмихвайте се, гледайте си семейството и любимите хора, обичайте ги, всичко друго не е важно!
2
9
 
46
 
! Отговори
Здравословно преди 12 години
"Пийте билки. Някои билкови чайове и смеси са много ефективни преди сън. Невенът, жълтият кантарион, ментата, мащерката и др. "Ментата я пия. С мастика. Наистина има успокояващо действие. За другите "билки" не съм чувал.
1
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стремете се към добро и красота и помнете, че сте смъртен. Това е древната рецепта. Помогнала е на много хора, ще помогне и на вас.