9 правила за спокоен живот

Как да устоим на отрицателните събития около нас
Обновена: 23 окт 2011 17:24 | 22 окт 2011 18:31,
106
9 правила за спокоен живот
Снимка: Reuters

Приемайки проблемите и неприятностите прекалено „навътре“ вредите на целия си организъм. Ето защо е важно да се закалите физически и психически, за да устоите на бурите в живота.

Спокойствие и само спокойствие!

Не е възможно да изключим стреса и напрежението от живота си напълно. Но може да закалим организма си така, че да издържи на всеки катаклизъм. Ето някои правила, които ще ви помогнат.

1-во правило. Наспивайте се. Главният признак затова, че нервната система е изтощена е безсънието. За да си помогнете лягайте да спите и ставайте по едно и също време. Спете поне 7-8 часа на денонощие. За да е качествен сънят не се хранете непосредствено преди лягане. Топла вана или леко четиво ще ви помогнат да се отпуснете преди сън.

2-ро правило. Избягвайте шума.  Много от нас толкова са свикнали с шума на телевизора, че дори не го забелязват. Агресивната информация от синия екран се превръща в допълнително натоварване. Гледайте само това, което наистина ви интересува, през останалото време слушайте музика, най-добре – класическа. Особено подходящи, за натоварени хора, са записите на звуци от природата, те са по-полезни от пълната тишина.

3-то правило. Прекарвайте повече време на чист въздух. Мозъкът ни получава 18% от  кислорода в организма ни. Ето защо продължителните разходки в парка, са така необходими, особено за хората на интелектуалния труд.  Свежият въздух успокоява и тези, които имат напрегната ситуация в къщи или в работата. Ако ви мързи да се разхождате сам си вземете домашен любимец.

4-то правило. Пийте билки. Някои билкови чайове и смеси са много ефективни преди сън.
Невенът, жълтият кантарион, ментата, мащерката и др. имат успокояващо действие.  Някои от тях помагат за качествения сън.

5-то правило. Променете храненето си. Нервите ще станат по-издържливи ако обогатите менюто си с повече витамини от група В. Те помагат да се намали напрежението, подобряват паметта и вниманието  и възпрепятстват стреса. Източник на вит. В са бобовите растения. Недостигът на калций в организма се проявява в повишено безпокойство и раздразнителност. Него може да си набавите от млякото и млечните продукти, зелените зеленчуци и цвеклото. Друг полезен елемент е йодът – той се съдържа в рибата.

6-то правило. Правете гимнастика. Всекидневните физически упражнения не само укрепват мускулите и костната система, но и дисциплинират, а това ни прави по-уравновесени и спокойни. Освен това при работа мускулите отделят хормона на щастието. Това е природно лекарство срещу стреса.

7-мо правило. Гледайте философски на живота. Научете се да сте разсъдливи и да възприемате неуспехите като нормална част от живота. Не изпадайте в крайности и не се отчайвайте. За да имате здрави нерви трябва да мислите положително. Не забравяйте, че всяко зло - за добро! 

8-мо правило. Научете се да дишате правилно. Правилното дишане става не с гърдите, както повечето нас са свикнали, а с корема, по-точно диафрагмата. По този начин се получава самомасаж на коремните органи и кръвта се насища по-добре на кислород. За да се научите да дишате правилно, си представете, че коремът ви  е балон, опитайте се да го „надуете“ и „изпуснете“. В началото опитайте в легнало положение.

9-то правило. Прилагайте водни процедури. Нищо не укрепва нервната система, както плуването, а също и обтриването – т.е. всеки контакт с водата. Хладният душ е полезен сутрин, а преди сън най-подходяща е ваната. Добра тренировка за съдовете, нервната система  и целият организъм е контрастният душ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: спокоен живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
7
 
! Отговори
saki преди 12 години
Абе философски , философски, ама когато гадни колеги открито те преебават нещо почва да ми се губи философското и почват да ми растат кучешките зъби.
37
2
 
7
 
! Отговори
до Mtel преди 12 години
Има хора, които стават в 5 ч. сутринта и пак намират време да си починат и да се наспят. Що се отнася до останалите ти проблеми има лесно - напускаш тая глупава компания, в която работиш и решаваш проблема. И без това там вече от години не дават хубави пари, та да си струва трошенето на нерви :)
36
12
 
15
 
! Отговори
Mtel преди 12 години
Тея правила не важат за хора работещи в Мтел като мен.1-во правило. Наспивайте се- Не мога ставам в 7:00 5 пъти в седмицата2-ро правило. Избягвайте шума. Не мога цял ден идват някви и ми пискат на главата ,че имали по няколко фактури излезли или ,че сметките им били надписани....Не са ви виновни служителите в офисите някой друг е !!!3-то правило. Прекарвайте повече време на чист въздух--Неам време за такива неща4-то правило. Пийте билки....Прибирам се и си сипвам нещо твърдо след тежък ден
35
12
 
6
 
! Отговори
Стабиуен преди 12 години
Бой, *** и Сръбска музика. Те тава са мойте закони . И ми е добро.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изневярата не засилва семейната връзка, застрашава я. само ти гъделичка комплексите, задоволява животинския ти нагон и егото. и ползвай презервативи, щото по тия чуждите не ходиш само ти, да не заразиш цялото семейство
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички опити да се дават рецепти за колективно щастие са абсолютен провал, защото такова понятие не съществува. Хората не са еднакви.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да постигнеш спокойствие в живота е едно от най-трудните неща. "Така е, всичко е въпрос на логическо подрежданена приоритетите в живота.Живея в един от бедните градове в България, а се чувствам супер!Подържам контакти през ден с приятели и роднини в Европа,САЩ,Китай и Австралия и повечето ми се кефят и откровенно ми казват че ми завиждат.Работех супер работа допреди година, засега нямам работа но неми е проблем да си намеря.Имам супер семейство и нямам заеми. Хармония. И жени не ми липсват.
31
0
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
гледай философски на нещата:"Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези, които нямат разум."за това разбира се ще ти е нужно и поне малко здраво чувство за хумор
30
9
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 12 години
Напротив, щом ходиш по чужди жени значи обичаш семейството си. Какво лошо има да обикрачиш за малко някой чужда булка? Нищо лошо няма. Това само усилва семейната връзка.
29
6
 
3
 
! Отговори
истината преди 12 години
Удари 4 големи ракий и висичко ще е наред !!!
28
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 12 години
зачеркни правило 7, защото явно не си готов да се жертваш за семейството, щом обикаляш по чуждите порти
27
4
 
5
 
! Отговори
Никола до 24 преди 12 години
Добави само и няколко студени бири! Идилия... :)
26
13
 
9
 
! Отговори
My rules преди 12 години
1. Семейството е всичко!2. Непрекъснато се равивай и работи това което ти доставя кеф!3. Релаксирай !4. Ходи и по други жени и без никой да те рабира и знае :) !5. Радвай се на всеки миг от живота !6. Не бъди лаком и егоист и нещата сами ще се подредят в живота постепенно!7. Бъди готов да се жертваш за семейството си !8. Не *** никой друг освен семейството и рода !....9. Не забравяй и за другите жени...Прави ги щастливи..дори замалко.10. Обичай жените не мъжете :) !
25
1
 
14
 
! Отговори
гнад преди 12 години
10 - то правило, не четете *** статии, човешкият живот ако се обясняваше с 5 реда нямаше да е достигнал до такова развитие.. всички щахме да сме амеби още
24
2
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Съгласен съм с всичко без "марихуанката". Затова ти сложих минус.
23
1
 
12
 
! Отговори
аннонимен преди 12 години
Финансовото състояние може да помогне за решаването на тези проблеми.Ако човек е беден, как ще намери, или ще си осигури подходящи условия.Освен съзнание за необходимите условия на живот, човек трябва да има и пари.В условията на цивилизация всички тези неща не зависят само от конкретния човек, а и от други хора.Да се дистанцираш струва пари.Или ще чакаш околните да се превъзпитат и да пожелаят подобни условия.Кога ще стане това!
22
0
 
11
 
! Отговори
човек преди 12 години
Всички тия правила са много добри. Но като има няколко ***, които ежедневно ти тровят живота как да стане? Най-големия вредител на живота са ***, които ни тровят всеки ден.
21
4
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Тиква, и ти ли си у форума ?
20
1
 
4
 
! Отговори
6 за 18 преди 12 години
Добре бе ти си пий боза и чикиите, аз преча ли ти?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-н професоре,къщата ви гори... Кажете това на жена ми,аз не се бъркам в домашните и работи...отвърнал спокойно професора,без да вдигне глава от книгата...