Непознат ензим на мастната обмяна откриха учени

Високият холестерол в кръвта ще се регулира по-ефективно
12 дек 2011 22:30, Румяна Тасева
Непознат ензим на мастната обмяна откриха учени
Източник: Dreamstime

Непознат ензим, част от обмяната на мазнините, успяха да изолират и изучат екип биохимици с ръководител проф. Джон Шуейб от Лестърския университет, Великобритания, съвместно с Калифорнийския университет, САЩ.

Ензимът IDOL участва в обмяната на мазнините. Той понижава нивото на белтък-рецептор на черния дроб, който има функциите да извежда лошия холестерол от кръвта.

Холестеролът е част от мазнините, които се транспортират в кръвта с помощта на липопротеините. Те са съставени от мазнини и белтъци. Според вида белтък се различават липопротеини с ниска (LDL) и висока плътност (HDL).

Високото ниво на лош, LDL, холестерол в кръвта се свързва с повишен риск от развитие на атеросклероза и съответно инфаркт на миокарда и инсулт, което се дължи на свойството му да се отлага по кръвоносните съдове и образува мастни плаки.

Според изследователите познанията за новия ензим дават възможност за разработване на нов механизъм за регулиране на лошия холестерол в кръвта и профилактика на сърдечносъдовите заболявания.

Учените вече са подали заявление за патентоване на труда им. На негова база може да се разработи препарат, с помощта на който да се регулира концентрацията на лош холестерол в кръвта.

По думите на проф. Шуейб новото лекарство ще се изписва заедно със статините, като част от комплексна и по-ефективна терапия.

Откритието на екипа е буквално прогрес в разбирането на процеса как организмът регулира нивото на лошия холестерол, добавя професорът пред Eurekalert!.

Още полезни новини за здравето в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание