Високите токчета – секси, но вредни за стъпалото

Отпускането на свода на стъпалото води до мъчителна болка и трудности при ходене
13 яну 2012 12:23,
4
Високите токчета – секси, но вредни за стъпалото
източник: Reuters
Носенето на обувки с висок ток може да причини плоскостъпие, показва проучване на Университета на Източна Англия, публикувано в  сп. Annals of the Rheumatic Diseases journal.
 
Според учените високите токчета са причина, поради която жените е по-вероятно да развият мъчителното състояние, в сравнение с мъжете. Рискът се увеличава допълнително, ако дамите прекарват продължително време в изправено положение.
 
Известно е, че ходенето на високи обувки води до изместване на центъра на тежестта и промяна в позата на тялото, което пренапряга гръбначния стълб. Увеличава се рискът от проблеми, като скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, в ставите на големите пръсти, мазоли, онихомикоза, а също така и травматични инциденти - изкълчвания и фрактури. 
 
Учените смятат, че плоското стъпало се дължи на отслабени сухожилия на краката, поради ензими, които се срещат естествено в организма. Това води до падане на свода на стъпалото, което причинява мъчителна болка и трудности при ходене.
 
Откритието може да доведе до разработването на нови лекарства за борба с променената ензимна активност и предотвратяване на процеса на отслабване на сухожилията, казва авторът на проучването д-р Греъм Райли.
 
Плоскостъпието може да бъде вродено или придобито. Смята се, че около 3,5% от британското население е засегнато от проблема. 
 
Състоянието е широко разпространено и у нас, като голяма част от страдащите са деца. Точната диагностика още в ранна детска възраст дава добри възможности проблемът да бъде повлиян успешно с подходяща терапия и двигателен режим.
 

Повече новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
чоко преди 12 години
Ей мама му стара, по всевъзможни начини се опитват да убият сексапила. Ае много е яко трътлести жени по цвички, каквато е последната лансирана мода...
3
0
 
3
 
! Отговори
13 преди 12 години
Стари истини, валидни и в България! А НАЙ ДОБРАТА ПРОФИЛАКТИКА Е НОСЕНЕТО НА СТЕЛКИ, КОИТО НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА СВОДА ДА СПАДА! Изписват ги ортопидите - след преглед, разбира се!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ОЩЕ едно гениално откритие (виж съседната "новина" - за бръзото ходене и търчането).1 - що не отидеш да работиш и ти в тоя инситут - явно и ти си цял Архимед. А ако те вземат и се уредиш там, ще ме дръпнеш ли и мене? Секи ден ще им правим велики открития - че като врътнеш червеното кранче, тече топла безцветна течност, че като пекне слънце между облаците зимно време, става по-светло и т.н.
1
3
 
7
 
! Отговори
ЕВРИКА преди 12 години
А като завъртиш червеното кранче - тече ТОПЛА вода!