Качването на килограми свързано с вкусовото разпознаване за мазно

Потвърждава се тезата за шестият вкус
Обновена: 18 яну 2012 12:53 | 18 яну 2012 11:12,
4
Качването на килограми свързано с вкусовото разпознаване за мазно
източник: Reuters
Много вероятно е склонността към напълняване да зависи от възприятието на мазнината като вкус от рецепторите. Подобни изводи могат да се направят от резултатите на научен експеримент, в който изследователи от Вашингтонския университет откриват, че някои имат способността да разпознават мазното като вкус.
 
От известно време има предложения, че усещането за мазнина дължим на непознатия вкусов рецептор СD36, а сега се потвърждава наличието му. СD36 е белтък, който се намира във вкусовите папили. Способността на някои хора да разпознават мазното като вкус се дължи на ген, който кодира този белтък. При тях синтезът му е по-висок.
 
В научния експеримент участват 21 доброволци с индекс на телесната маса над 30, който съответства на степен затлъстяване. При някои от тях синтезът на СD36 се оказва висок, а при други точно обратното. За целта те трябвало да определят вкуса на съдържанието на три чаши с еднаква консистенция и летливост, като само в едната се съдържали мазнини. Течностите не излъчвали аромат и не можели да бъдат видени от участниците.
 
Мазната консистенция се разпознала с лекота от хората с по-голям синтез на СD36. Тези с най-високи нива на белтъка са 8 пъти по-възприемчиви към вкуса на мазнините, в сравнение с доброволците с два пъти по-ниски стойности от базовите.
 
Работата на екипа продължава, тъй като с изследването се цели откриването на ролята на вкусовите усещания за мазно в избора на храна и консумираните количества.
 
Анализът е публикуван в Journal of Lipid Research.
 
Преди време изследване на австралийски учени показа, че хората с по-силна вкусова чувствителност към мазнини, хапват по-ограничени количества мастни продукти и рядко са с наднормено тегло. Това обаче не е съвсем вярно, оказва се...
 

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
жиголо преди 12 години
АУУУУУ АУ АУ БРЕ БРЕЕЕЕЕЕ
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От тая вдясно се надървих...
2
3
 
2
 
! Отговори
еко72 преди 12 години
Това е научното оправдание на : да се тъпчат като *** с хамбургери чипсове и готови глезотии без никакво физическо движение.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
oxxx kotiooooooooooooooooooooooooooooooooooo :D