Ваксина предпазва от менингит тип В

Ваксината 4CMenB защитава малки деца и юноши
Обновена: 20 яну 2012 13:24 | 20 яну 2012 13:22,
7
Ваксина предпазва от менингит тип В
източник: Reuters
Ваксина защитава срещу една от най-често срещаните форми на менингит при децата.
 
Тази, която в момента се прилага във Великобритания, предпазва от четири основни вида бактерии, причиняващи менингит. В имунизационния календар на България от 2010 г. като задължителна е включена имунизация на деца над 2-месечна възраст с пневмококова конюгатна ваксина, която защитава от пневмококов менингит. 
 
Изследване сочи, че новата ваксина 4CMenB дава защита срещу менингит тип В, който засяга годишно около 2000 деца във Великобритания.
 
Инфекцията, която води до възпаление на мембраните около гръбначния и главния мозък, все още причинява повече от 100 фатални случая на година.
 
Досега менингит B беше неуловима цел за създателите на ваксини, тъй като представлява група от хиляди, почти неразличаващи се, щамове на бактерии. Това води до трудности при разработването на ваксина, която да предпазва от всички тях.
 
Учените създават ваксината чрез анализ на генетичната структура на хиляди B щамове, търсейки общи характеристики, които могат да бъдат използвани.
 
Вече има окуражаващи резултати от прилагането й при малки деца. Сега ново проучване, проведено от Университета на Чили, показва, че ваксината дава силна защита и при юноши.
 
Две дози от ваксината предлагат почти 100% защита при повече от 60% от случаите на бактериален менингит, свързани с тип В.
 
Въпреки това, все още има редица важни въпроси, на които учените трябва да намерят отговор, например колко дълго продължава протекцията и др. 
 
Резултатите са публикувани в The Lancet medical journal.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ваксинаменингит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе не знам кой от какво разабира? Но от това от какво разбираш и колко, не е гаранция, че имаш и човешки подход към хората. После пациентите виновни. Мале, ами те не разбират колкото нас, как може да се изказват? Та ако разбираха щяха ли да ви търсят? Но от човешко отношения всеки разбира, нали? Няма да забравя една госпожа какво ми каза:"Ама госпожо вие се позовавате на закона, защото ви защитава. А лекарите кой да защити? Затова ние го правим. Така че моля.....криворазбрани ценности. Това е.
5
3
 
2
 
! Отговори
башмайстор преди 12 години
А сега се пребройте колко от вас разбират тук от Медицина , Биология а камо ли от Ваксини и Ваксино профилактика - надали и един ! Е тогава си трайте не ръсете глупости и си коментирайте политиката , футбола , жената на съседа и новата колежкал
4
6
 
5
 
! Отговори
доктора преди 12 години
Прав е Петко. Само болести носят ваксините. На докторите-парички.
3
2
 
3
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 12 години
ТЯ НАЙ-ХУБАВАТА ВАКСИНА Е МОЯТА,ПРЕДПАЗВА ЖЕНАТА ОТ ГЛУПУСТИ
2
2
 
3
 
! Отговори
тръцко преди 12 години
ТРЪЦ И ТОЛКОЗ
1
11
 
9
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Пълна измама са тези ваксини! Пазете децата си от ненужни ваксини!!!!!