Британчетата може да се раждат с гени от 3-ма родители

Учени откриха метод за избягване на нелечими генетично предавани болести
Обновена: 21 яну 2012 20:01 | 21 яну 2012 18:47,
62
Британчетата може да се раждат с гени от 3-ма родители
Снимка: Ройтерс

Революционен метод за раждане на деца с генетичен материал от трима родители с цел избягване на предаващите се по наследство тежки неизлечими заболявания е разработен от британски учени, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на британския министър на науката и университетите Дейвид Уилетс.

По думите на Уилетс е направено „важно откритие, насочено към спасяване на животи“.

Група учени от университета в английския град Нюкасъл публикува изявление, в което обяснява, че методът се състои от изземането на здрава ДНК от яйцеклетката на майката и влагането ѝ в яйцеклетка на донор, като няма значение дали това ще стане преди или след оплождането. След това тази яйцеклетка „без дефекти“ се имплантира в майката.

Дете, което се роди по този начин, ще притежава генетичен материал от майката, бащата и донора.

Британски юристи обаче предупреждават, че подобни действия ще предизвикат истинска „етична буря“.

Всъщност става дума за раждането на „хибридни“ деца и произтичащите от това рискове за бъдещите поколения. В тази връзка Уилетс обяви, че необходимо откритието да бъде приведено в съответствие с настоящите правни норми в страната.

Според авторите на метода той ще позволи децата да бъдат предпазени от почти 50 тежки, неизлечими болести, свързани със зрението, слуха, бъбречни и сърдечни проблеми, от които страда всяко 50-то дете в Обединеното кралство.

Очаква се първото бебе да се роди по новия метод до 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: откритияГенетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
11
 
! Отговори
Томас преди 12 години
1 Коринтяни 7:2Но, за да се избягват блудодеянията, нека всеки мъж има своя си жена, и всяка жена да има свой мъж.Това е положението - един мъж с една жена - една жена с един мъж - Ефесяни 4:28Който е крал, да не краде вече, а по-добре да се труди, като върши с ръцете си нещо полезно, за да има да отделя и на този, който има нужда.Марк 10:19 Знаеш заповедите: "Не убивай; Не прелюбодействувай; Не кради; Не лъжесвидетелствувай; Не увреждай; Почитай баща си и майка си".Това не се харесва на много от хората, които хиляди години крадат ресурси от други държави сега крадат масово петрол и избиват милиони невинни. Каквото и да правят не могат да избягат от Божието Слово няма друг начин за добър живот освен живот според това, което пише в Библията всичко останало е заблуда.
30
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лайнета били британците... а българина, защото е много читав е затънал в *** и никога няма да излезе от тях!Прости гербери... хората правят наука, вие асфалтирате още
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Neveroqtno udovolstvie mi dostawi komentara "Бог , няма да го позволи." Nima? Koi bog? Toi syshtestvuva li? Ako syshtestvuva, predizvikvam go! Neka da ni dade znak kato te ubie na mqsto! Spoko.... Vij. Jiv si, dobre si... Qvno gospod ili go nqma ili odtavna ne mu puka za nas... A sega seriozno... Otkritieto e stypka napred v naukata ne po-razlichno ot taka chesto ujasqvashtoto neobrazovanite masi "GMO". Stiga ste spirali progresa tesnogrydi itioti!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
27, какъв хибрид, бе оли? Ти знаеш ли какво означава тая дума? Бутай си количката и не се опитвай да разсъждаваш за сериозни неща...
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаха :)) Инжинер Ганефф обаче предпочита да отглежда дефектни деца, само и само някой да не вкарал ДНК на жена му.
26
2
 
8
 
! Отговори
dominici преди 12 години
Да, звучи гротескно, но и трансплантациите сигурно са звучели така преди години, но ето че днес са начин за спасяване на живот. Ако този метод е успешен - супер. Дано бъде достъпен и лишим децата си поне от малко болести.
25
6
 
15
 
! Отговори
me преди 12 години
Не разбирам защо наричате децата създадени по този начин хибриди. Никакви хибриди не са, става въпрос за нов метод за оплождане, който не е чак толкова по-различен от стандартно инвитро. Пък и да е, какво от това. Ако това може да намали риска от наследствени генетични заболявания, които могат да са изключително отвратителни и за родителите и за децата, защо не. Не виждам никакви етични проблеми. Родителството не е само генетичния материал, също както не е и само раждането/оплождането.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубаво ама каква е гаранцията че няма да се появят някакви непредвидени генетични изменения в хибрида?Никаква.Новината е добра но преди процедурата да бъде легализирана би трябвало доста да се тества.Лошото е че няма как да се ускори растежа на хибридните тестери ван рамките на кратко време.А след това би следвало да се унищожат-нали са само за тест.Звучи гадничко защото това всъщност ще са си човешки същества.Но пък хубаво ли ще е иначе ако новороденото е с генетични аномалии?
23
6
 
3
 
! Отговори
sssssssssssss....... преди 12 години
Eto taka zapo4va doblijavaneto ni do izvunzemnite!
22
3
 
12
 
! Отговори
Лондон преди 12 години
Едва ли това ще им помогне да си спасят повредените през вековете от кръвосмешения мозъци. Това може да стане единствено, ако и тримата родители не са англичани.
21
6
 
21
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Ужас! Хората взеха много да се бъркат там, където не им е работа!
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21Не са педофилски снимки - според европейската квота за равноправие всеки пети трябва да е хомо, та затова по план малките бебенца биват инжектирани с конска инжекция естроген в централния лоб и им се манипулира хируригически дупенцето. Ако родителите протестират ги затварят в лагер за насаждане на фашизъм.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еййй...съвсем изперка тоя свят...
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И от десет родители да раждат деца англичаните ще си останат изродени ***
17
2
 
4
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Мдаааа......най-накрая ще се "облагородят"!Кеф...!
16
5
 
12
 
! Отговори
Ludost ! преди 12 години
Do koga ni6tojestvoto "4OVEK" 6te se opitva da se mesi v rabotata na Gospod ?????
15
10
 
25
 
! Отговори
bairakslavei преди 12 години
Това е намеса в генома и няма как да стане .Поколение от 3 родителя .Бог , няма да го позволи .
14
4
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 12 години
Не знам как ще ги плодят вече, ама да направят нещо за естетиката на тоя свят, толкова са грозни тия англичани...даже германците дето попринцип са си признати дърва и грубяни са къде къде по-симпатични
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томас, талибанино чалмосан...
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те саксонските скотове имат опити с кръвосмешението от хиляда години.От Вилхелм Завоевател насам не е стъпвала свежа кръв на ония пусти скали...