Черен чай за понижаване на кръвното

Това показва сравнение с кофеинова напитка
27 яну 2012 18:03,
3
Черен чай за понижаване на кръвното
източник: Reuters

Черният чай може и да не води до повишаване на кръвното налягане, показват резултати от ново проучване, особено, ако се приема с мляко.

Изследването на учени от Университета на Западна Австралия се концентрира главно върху ползите от пиенето на черен чай. Ефектът от консумацията на чай с мляко не е изследван.

Чаят е втората най-популярна напитка в света, след водата. Той съдържа полифеноли - антиоксиданти, за които се смята, че помагат за спиране растежа на раковите клетки. Според изследвания напитката може да засили и имунната функция.

Сега учените откриват, че чаят благоприятства и здравето на сърцето.

В изследването им участват 95 души на възраст между 35 и 75 години. Те пият по три чаши на ден черен чай или плацебо със същия аромат и съдържание на кофеин.

След шест месеца резултатите показват, че участниците, които консумират черен чай, имат с 2-3 mmHg по-ниски стойности на систолното и диастолично артериално налягане, отколкото тези, приемащи кофеиновата течност.

Според водещия автор на изследването проф. Джонатан Ходжсън обаче са необходими повече изследвания, за да се разбере в по-голяма дълбочина как чаят въздейства на кръвното налягане.

Резултатите са публикувани в Archives of Internal Medicine.

Повече новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
Ужас! преди 12 години
*** са неизтребими като ***! 2-3 мм Hg? ТОВА НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ! Нека тези "учени" в следващия си "експеримент" сравнят приема per os с per ani ! Боже, за какво се дават пари, а за БАН не могат да се осигурят средства даже за отопление!
2
4
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Много обичам зелен чай,но от черния вдигам кръвно!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оф...