Кои храни и напитки предизвикват стомашни киселини?

От стомашни киселини страда 1/3 от българското население
1 фев 2012 12:39,
13
Кои храни и напитки предизвикват стомашни киселини?
източник: Reuters
Стомашните киселини засягат 1/3 от българското население. 
 
Симптомите, по които можем да ги различим, са чувството за горчив или кисел вкус в гърлото, „раздуване“ на стомаха, къркорене или оригване. Паренето обикновено възниква след хранене и може да продължи няколко часа. 
 
Поетата храна се придвижва по хранопровода и попада в стомаха. Връзката между тях представлява пръстеновиден мускул – сфинктер, който се отваря при преминаването на храна и затваря след попадането й в стомаха. Ако пръстеновидният мускул не функционира правилно, киселините от стомаха при обработката на храната се разпространяват нагоре по хранопровода. Там те дразнят лигавицата и предизвикват паренe. 
 
Стомашните киселини обаче могат да се предотвратят, ако се избягват храните, които ги предизвикват.
 
  • Цитрусови плодове. Портокалите, грейпфрутите и сока им могат да причинят киселини, особено ако се консумират на гладен стомах, казва д-р Робин Чуткан, гастроентеролог в болницата Джорджтаун във Вашингтон.  
  • Домати и доматени сосове. Въпреки че доматите са богати на полезни хранителни вещества, като ликопен, те са високо киселинни и могат да провокират появата на оплакването. Важно е насърчаването на слюноотделянето, тъй като неутрализира киселината, която идва от стомаха, пояснява гастроентерологът д-р Даниел Мауснер. 
  • Лукът и чесънът също са в списъка на храните, които водят до неприятното усещане. 
  • Пикантни храни. Всяка храна, приготвена с черен пипер и други подправки, може да доведе до образуването на киселини. Затова при наличието на такива, подобни продукти следва да се избягват, подчертават специалисти. 
  • Алкохол. Виното, бирата и други видове алкохол увеличават производството на киселини. Освен това те често се консумират с други напитки, например доматен или портокалов сок или газирани напитки, които също предизвикват стомашния проблем. 
  • Кофеин. Консумацията на кафе, чай, и други продукти, съдържащи кофеин, могат да доведат до киселини. Съставката дразни вътрешността на стомаха, което увеличава производството на киселини. Дори безкофеиновото кафе е киселинно.
  • Шоколад. Съдържанието на теобромин, мазнини и какао в шоколадовите продукти, увеличава риска от поява на киселини.
  • Тютюнопушенето също е фактор, който има негативно въздействие върху стомаха. 
 
За справянето с проблема са необходими няколко корекции в начина на живот - освен промяна в хранителния режим, който трябва да включва храни с ниско киселинно съдържание, е препоръчително и осигуряването на умерена физическа активност, намаляване на стреса. 
 
Водете дневник на храните, които предизвикват симптоми, както и на „безопасните“ продукти, каквито са печеното пиле, печени сладки картофи, препечен хляб, извара и др. Това ще помогне да избегнете дискомфорта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
djaves преди 11 години
tozi s kiseloto mliako e mnogo prav.vsichko koeto iadem e izkustveno i zatova se poluchavat kiselini
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 9
13
1
 
0
 
! Отговори
pep преди 11 години
искам да кажа на "информиран" че е много слабо информиран...изобщо не е информиранбраточка ти нормален ли си изобщо?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са глупости - истината е в суровоядството, аз само така успях да си премахна тежките 10 годишни киселини :))
11
1
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
киселините най-вероятно са от киселото мляко(или химичния продукт, който претендира да е кисело мляко). Просто киселото мляко няма нищо общо с БАЦИЛИКУС БУЛГАРИКУС, а с разни растителни рафинирани и хидрогенизирини мазнини
10
1
 
5
 
! Отговори
да тъпо преди 12 години
това ми звучи като доктора в болницата - имаш прегъната жлъчка. На моя въпрос от какво се получава, отговора беше - ами не е ясно!!!!Киселините в стомаха и много други неща като следствие се получават на ПЪРВО МЯСТО ОТ МАРГАРИНА и НА ВТОРО МЯСТО от РАФИНИРАНОТО олио. Откакто спрях тези два продукта нито имам киселини, нито прегънати жлъчки, нито прочие простотии. А към тия двете трябва да се добавят и консервантите, оцветителите и ароматизаторите(изкуствените).
9
0
 
9
 
! Отговори
Да, ама не! преди 12 години
Не получавам киселини от нито една от изброените в статията храни. Неотдавна реших, с цел да огранича възможността от наддаването на 2-3 кг през зимата, понякога да вечерям само с половин филийка хляб и чаша кисело мляко и то не по-късно от 18.00 ч. И какъв беше резултатът? За първи път в живота си получих киселини и то само в случаите, при които консумирах само някои видове кисело мляко. Направих си извода, че това вероятно се дължи на някакви консерванти, използвани от някои производители.
8
0
 
32
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Е, то мани цигарите, мани пукницата, мани жените, и хубавото хапване, и върви, че живей! Като във вица: Докторе, спрях цигарите, пиенето, жените... Ще живея, ли? - Ще живееш, ама за какво?
7
0
 
25
 
! Отговори
дедо Тъпчо преди 12 години
Абе сичко туй дей изброено яз си го праскам секи ден и никви вредни симтомаций нема...ама веке седемнайсе годин не пушим...докторат каза,ако искаш да те не боли корем и язви-мани цигарите и после ша *** гониш да ми благодариш и яз ги маанах от раз и ей го на-нищо ми нема само дето не можех да догоним докторат да му благодарим оти са гътна от пукница и умре горкият ама га си пием мастиката се си го споменувам...тъй,че манете цигарите и ша се опрайте и сичко ша рупате и нема нищо ви боли...
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е,че то не остана нищо за ядене,бе! Да ви...в гастроентеролозите!
5
0
 
16
 
! Отговори
абе, информиран преди 12 години
Информиран си колкото баба ми на спортни теми. Дванадесетопръстникът като стане мускул ще те направим Нобелов лауреат. Дванадесетопръстникът е част от системата на червата. А ***, противно на твоите измислици, не се нарича само въпросните мускули около ануса(защото, генийче родно, те са ДВА), а всеки пръстеновиден мускул около отвор на орган. Имаш такива около устните и около очите.***.
4
2
 
8
 
! Отговори
До 2-информиран преди 12 години
Много си "информиран и компетентен"!За сведение връзката между хранопровода и стомаха се казва КАРДИЯ или ДОЛЕН ЕЗОФАГЕАЛЕН СФИНКТЕРили СЪРДЕЧЕН *** !Та кое от трити си избереш все ще е правилно! И още едно сведение-нямам абсолютно нищо общо с медицината,но като се прочете оттук оттам нещо,тогава може да претендира човек, дали е вярно или не!
3
1
 
33
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
До 2Ти, освен че си некомпетентен, си и неграмотен. Само в храносмилателната система има над 30 сфинкера, а в човешкото тяло изобщо са над 50. СфинктерЪТ е пръстеновиден мускул, разположен около отвора на даден орган. Дванадесетопръстникът е черво, част от тънките черва, ама защо си играя да ти ги обяснявам, такива като теб винаги са убедени, че знаят всичко... И винаги другите са им виновни.
2
37
 
16
 
! Отговори
информиран преди 12 години
А бе кой е писал тази статия?Пръстеновидния мускул м/у стомаха и червата се нарича дванадесетопръстник.*** е на ***. Много некомпетентни *** ей.
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз като дългогодишен язваджия,ви препоръчвам студена вода и фотосинтеза,макар че не я спазвам тази диета ,а ям всичко което ми се яде!Или иначе казано по друг начин, не яжте нищо,пийте вода и докато стигнете до гроба, на който ще пише:"Умря здрав без киселини в стомаха"!