Микрочип контролира приема на медикаменти

Технологията е подходяща за хора, които се нуждаят от ежедневно инжектиране на лекарства
Обновена: 21 фев 2012 16:37 | 21 фев 2012 14:14,
0
Микрочип контролира приема на медикаменти
източник: Reuters
Учени осъществиха първото успешно имплантиране на чип, контролиращ подаването на дневна доза медикамент, сочи ново проучване, пише онлайн изданието на Science Translational Medicine.
 
Това е първата стъпка в ерата на телемедицината, която може да помогне за предоставянето на нужните здравни грижи и медикаменти на пациент независимо от неговото местонахождение, смятат изследователите.
 
В проучването изследователите използват имплантираните чипове за получаването на нужното лекарство, Терипаратид. Медикаментът се предписва при остеопороза и се прилага чрез инжектиране. На теория чипът замества инжектирането на лекарството, контролирайки дневните дози. На този етап не са наблюдавани нежелани странични реакции.
 
Изследователите са на мнение, че микрочиповете могат драматично да променят лечението не само на остеопорозата, но и на други заболявания като рак или множествена склероза.
 
Технологията е изключително подходяща за хора, които се нуждаят от ежедневно инжектиране на дадено лекарство. Самият процес на инжектиране понякога изисква помощта на специализирано лице, което допълнително усложнява лечението.
 
Микрочипът намалява риска от забравяне или пропускане инжектирането на доза от дадено лекарство. По този начин се контролира правилното лечение и се избягват нежелани пристъпи на болка вследствие ненавременно получаване на медикамента.
 
Разработването на микрочиповете започва още през 90-те години, но до този момент технологията не беше показала положителни резултати.
 
Нужните дози могат да се задават предварително или с помощта на дистанционно, работещо на специални чистоти.
 
На този етап дистанционното работи на разстояние няколко сантиметра, но изследователският екип се надява да разшири обхвата му на действие.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари