Хъркането предразполага към поведенчески проблеми

Увеличава риска от развитие на хиперактивност при децата
6 мар 2012 13:22,
0
Хъркането предразполага към поведенчески проблеми
източник: Reuters
Хъркането или други дихателни проблеми по време на сън увеличават риска от поведенчески проблеми при децата, установяват учени.
 
Според проучване хъркането и сънната апнея са свързани с развитието на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност по-късно в живота.
 
Проблемите със съня водят до риск от увреждане развитието на мозъка в детска възраст, смята водещият изследовател д-р Карен Бонук от Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” към Университета Йешива в Ню Йорк.
 
Според данните едно от всеки 10 деца хърка. 2 до 4% страдат от сънна апнея. Често уголемени сливици или лимфни възли имат връзка с проблемите с дишането, обясняват експертите.
 
За целите на проучването учените събират данни за качеството на съня на 11 хил. деца, през първите 6-7 години от живота им, като правят и оценка на поведението им.
 
Оказва се, че децата с дихателни проблеми по време на сън са с 40-100% по-висок риск от развитие на поведенчески проблеми, до седемгодишна възраст.
 
Според експертите причините могат да са няколко – поради намаляване притока на кислород към мозъка, прекъсване на възстановителните процеси по време на сън или поради нарушаване на естествения баланс на мозъчни химикали.
 
Резултатите са публикувани в journal Pediatrics.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари