Време е да вземем мерки срещу поленовата алергия...

Има нещо във въздуха...
Обновена: 9 мар 2012 16:56 | 9 мар 2012 14:03,
4
Време е да вземем мерки срещу поленовата алергия...
източник: Reuters

През последните десетилетия се наблюдава повишаване на честотата на алергичния ринит във високо развитите страни. Смята се, че около 500 милиона души по света или около 20 – 30 % от европейците страдат от поленова алергия. 

Поленовата алергия се изявява най-често като сезонен алергичен ринит, познат още като сенна хрема. Симптомите на поленовата алергия наподобяват настинка и включват повтарящо се кихане, запушен нос, хрема, сърбящи очи, нос и гърло, понякога уши, наблюдава се обща отпадналост.
 
Симптоми на алергичния ринит може да варира от лека до тежка форма. Тежката й форма оказва сериозно влияние върху обичайните дейности в ежедневието и психосоциални състояния.
 
Излагането  на полени може да задълбочи симптомите при чувствителните индивиди и влоши астмата, при наличието й. Въпреки че, полените са прекалено големи молекули за да достигнат белите дробове, проучванията показват, че отделените от полените биоаерозоли могат да достигнат алвеолите и по този начин да предизвикат влошаване на алергичната астма.
 
Има нещо във въздуха...
 
Най-честите въздушнопреносими алергени са малките полени - прахови зърна, отделяни от цъфтящите растения, които се пренасят чрез вятъра или насекомите и чиято роля е кръстосаното опрашване за репродуктивни цели. След като полените са във въздуха, те могат да попаднат в очите, носа, белите дробове и по този начин да отключат алергична реакция.
 
В зависимост от района на местоживеене, поленовият сезон може да започне още през януари и да продължи до късна есен.
 
Тревните полени са най-честите алергени, отключващи 52% от всички случаи на алергичен ринит – макар че не е сигурно, че само растенията предизвикват алергична реакция у чувствителните към полени индивиди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Кажи, бе преди 12 години
Тъпчо, за това нещо има причина и за това се казва ПОЛЕНОВА алергия. Има нещо във въздуха... Ти какво мислиш,че има бе ,извънземни сили ли? Това,което има във въздуха, е отдавна известно. Ако още се чудиш, преди да обиждаш,се обади в РИОСВ, за да разбереш подробно какво има във въздуха, ***. Това,че имаш такъв проблем, не значи,че трябва да се радваме на статия тип "Досиетата X" .Всеки момент очаквам Сали и Мълдър да се появят!
3
3
 
4
 
! Отговори
Ей преди 12 години
#2, *** анонимно, не четеш ли ,че това е жизнено важен проблем на 500 000 000 души! Колко малко човещина е останало в теб, за да се подиграваш с толкова много хора. "Има нещо във въздуха..." ме държи затворен в къщи по един месец в годината. Ако изляза на вън носът ми почва да тече като чешма и започвам да кихам нон-стоп.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има нещо във въздуха...-------------------------------------------------------- Аууу,колко апокалиптично и достойно за жълт вестник! Има нещо във въздуха.... да, има много неща, като започнем с кислород,азот, вода ,прахови частици и т.н. Наистина колко неочаквано!
1
0
 
7
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
От 6-7 годишна възраст развих много силна сенна хрема. Дойде ли началото на лятото и става ужас - сополи, сълзи, кихавици - абе пълна драма. Преди 2-3 години нещо се мотивирах да разредя всекидневно приеманите таблетки като накрая реших тотално да ги бойкотирам и ги спрях. Сега нито пия хапчета нито чувствам алергия през лятото - не знам как да го нареча, позитивизъм ли, дух ли знам ли и аз но факт е че се самоизлекувах с воля. Поздрави на всички