Шизофрения – кои известни лица страдат от нея

7 кратки биографични примера
12 апр 2012 14:48,
8
Шизофрения – кои известни лица страдат от нея
източник: Reuters
Шизофренията, като заболяване, крие доста противоречиви представи у хората. Естествено, свързана е със стигма. Но през последните десетилетия събирането на биографии на видни творчески личности със странности в поведението, шизофренията буди любопитство и, сякаш преклонение.
 
Какво знаем за шизофренията?
 
Шизофрения произхожда от гръцки език и означава „разделено съзнание“, но няма нищо общо с раздвояването на личността.
 
При този вид психоза засегнатият интерпретира погрешно събития в реалността, без да има отношение към обективността. Поведението му варира в крайности, той може да реагира с апатия дори на събитие, което го засяга лично, или напротив, да бъде прекалено експресивен неадекватно на обстановката и случващото се.
 
Шизофренията е рядко срещано заболяване. Среща се при 0,5 – 1% от населението.
 
Проявява се в млада възраст, от 16 до 39 години, като се изявява по-рано и по-осезаемо при мъжете. При тях са по-силни негативните симптоми и структурни абнормости, докато при жените се изявават повече афективни симптоми като халюцинации и параноя, за което дори съвременната медицина няма обяснение. 

Още за заболяването и кои известни личности страдат от шизофрения, прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спирал съм лекарствата доста пъти по за 3 по за 2 години ама като се върна от село при майка ми и при сестра ми ме вкарват в болница че съм слушал силна музика след 22 на рожденния ми ден е баси друг път ми казаха че съм почнал да се влошавам щото си играя с пинпонка по стената и им преча - симптом било лежах и защото си изхвърлих наелоновите дрехи от които хващам гъбички въобще много съм зле според маминка де ох тя милата
7
0
 
0
 
! Отговори
Един Болен преди 3 години
Как се разболях ли ? Ами пушех марихуана известно време и по-късно взе да ме лови параноя затова почнах да пуша по-рядко предпоследният път ме държа една седмица после не пуших доста време но пак се напуших - е съблякох се на игрището и айде полиция и в лудницата там на дълго и широко ти обясняват че болеста няма лечение а тя има с вода с йод с пост с психотерапия ама на лекарите им е по изгодно плащат им да ни тъпчат с лек-ва Гледайте филма "Продажба на лудост " в ютуб истината за псиболестите
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ БЪЛГАРСКИ ШИЗОФРЕНИК Е НЕСЪМНЕНО ... АНТОН КУТЕВ ...
5
2
 
3
 
! Отговори
-- преди 11 години
И как 1% от населението се окачествява като рядко срещана болест?!
4
4
 
8
 
! Отговори
Пожарникаря е преди 12 години
Социопат е разновидност на психопат, човек, който има абнормално или патологично поведение в сферата на социалните взаимоотношения. Такъв човек притежава клинична неспособност да се пригоди и адаптира в човешката среда. В отношенията си с други хора той създава конфликтни ситуации и не се поучава от грешки или неприятни преживявания. Не проявява лоялност дори към близките си. Такъв индивид е неспособен на уважение и не спазва общоприетите норми на поведение. Социопатът никога не изпитва вина, тревога или разкаяние, тези чувства са му непознати, той се държи така, като че ли няма съвест, защото неговите понятия за критическо възприемане на поведението и за добро и зло са силно изкривени.Обикновено социопатите нямат стойностна система и се отнасят с пренебрежение към такава, както и към цената на човешкия живот. Напълно егоистично, те се опитват да задоволят всяка своя духовна или физическа нужда и потребност. Те лесно изпадат в състояния на гняв или ярост, трудно се владеят, лесно избухват и тази тяхна проява има признаците на обикновена психоза.
3
0
 
10
 
! Отговори
mindo преди 12 години
Като си писал в подзаглавието " 7 кратки биографични примера" ми ги покажи, не ми пускай линкове към други сайтове. НАПРАВО МЕ ОТКАЗВАШ ДА ЧЕТА ТУК! Все едно да си взема хартиен вестник и там да пише: за да получите информцията обявена на заглавната страница си вземете и вестник "........." . НЯМА ДА ВИ СЛЕДВАМ ЛИНКОВЕТЕ!
2
2
 
11
 
! Отговори
известно лице преди 12 години
Шизофрения кои известни лица страдат от нея? Пожарникаря ли имате предвид?
1
3
 
1
 
! Отговори
4 toxo преди 12 години
Както казват научните новини: "Toxoplasmosis Parasite May Trigger Schizophrenia And Bipolar Disorders"; или в превод - просто не гледайте котки.