Камутът - източник на енергия и здраве

Житото има ниско съдържание на глутен и високо на витамини В и Е
Обновена: 23 апр 2012 12:54 | 23 апр 2012 12:47,
1
Камутът - източник на енергия и здраве
източник: Reuters

Камутът е сорт жито, познат в Древен Египет от над 3000 години. Смята се, че камут е древното египетско наименование на пшеницата. 

Камутът е лесносмилаем и с приятно сладък маслен вкус. Зърната му са двойно по-едри от тези на обикновена пшеница и затова съдържа по-малко фибри.
 
Поради съдържанието на полезни съставки учени смятат, че консумацията на камут намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2. Изследвания показват, че понижава и опасността от развитие на рак.
 
Камутът има антиоксидантни свойства. Богат е на витамини от група В и Е, и минерали, като селен, фосфор, цинк, мед, магнезий. В 100 г камут се съдържат 360 ккал, 17 г протеини, 3 г мазнини и 51 г въглехидрати.
 
Камутът се отличава с ниско съдържание на глутен. А поради съдържанието на липиди е добър източник на енергия.
 
Полезен е за дейността на храносмилателната система и за поддържане на здравословно тегло.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: житоглутенкамут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
ми преди 12 години
Не можах да разбера Алцхаймер на банкерката или на баядерката!Все пак техничните съоръжения в домовете са и с така наречения убийствен промил. ако прочетете данъчните си бележки на глас!Възможно е в такъв случай да направят донесение за консумирани такива дори и в литри!А за сведение на простите акушерки маймуните раждат и в клозетите и по дърветата.