Над 100 хил. българи са болни от хепатит С

Eдва 15 на сто от болните имат остра изява на заболяването
16 май 2012 15:58,
5
Над 100 хил. българи са болни от хепатит С
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Между 100 000 и 150 000 българи са болни от хепатит С, каза пред журналисти проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология към столичната болница "Св. Иван Рилски".

До около 2,5 на сто са носители на болестта, допълни тя. В световен мащаб болните от хепатит С достигат до 170 милиона. В 22  европейски държави пациентите с това заболяване са 7.3-8.3  милиона, допълни проф. Матева, цитирана от БТА.
 
Болестта протича почти без симптоми и може да бъде в латентна фаза 10-20 години, обясни доц. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия. По думите му едва 15 на сто от болните имат остра изява на заболяването. Симптомите на хепатит С са умора, недоспиване, тежест или тъпа болка в дясното подребрие, гадене.
Близо 2 хиляди болни се лекуват по програма на Националната  здравноосигурителна каса, тъй като това е броят на пациентите,  които отговарят на критериите за лечение. Острата фаза на  заболяването се лекува симптоматично, обясни доц. Кацаров. 

От днес представители на Българското дружество по гастроентерология организира срещи с общопрактикуващи лекари и със специалисти от извънболничната помощ, в които ще се разяснява извършването на скринингова програма за откриване на зараза с хепатит С сред гражданите. 500 реактива за откриване на вируса чрез слюнка ще бъдат раздадени на лекарите.

Те ще  преценяват кой от пациентите трябва да бъде изследван, като  критериите ще се определят чрез въпросник. Специалистите съветват всички настоящи или бивши наркомани; пациенти, преживели кръвопреливане или трансплантация преди 1992 год.; пациенти на хемодиализа; имащи татуировки или пиърсинг; медицински персонал, контактуващ с игли; заразени с вируса на СПИН, както и деца, родени от майки, болни от хепатит С, да се изследват за носителство на вируса на хепатит С.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: хепатит с
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"умора, недоспиване, тежест или *** болка в дясното подребрие, гадене..."Ми чи то аз тия симптоми ги имам всеки ден.И особенно забелязвам, че изчезват през уикенда ... до момента, в който дойде Понеделник и тръгвам за работа... май ша взема да спра да работя...
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евтини трикове, искат да натъпчат максимален брой нищо неподозиращи жертви с далеч по-опасния от самия вирус (От вируса може да се разболееш, може и да не се разболееш, ако изобщо го имаш и ако наистина причинява хепатит. Но от "лекарството" вредата ти е сигурна, само не е ясна степента каква ще е) интерферон (Който може и до самоубийство да те доведе, така че е вреден не само за тялото, а и за ума).
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде айде СЗО/световната ЗАТРИВАЩА организацика/ колко ви плати да пишете тия пъпотии!!! А?Май и тях ги удари кризата и се чудят от къде да намерят балами да им пробутват ваксинките....и умишлено да си правят пациенти.
1
3
 
19
 
! Отговори
strandjata преди 11 години
Ai siktir ve.. 100 Hil bolni ot grip 200 hil bolni ot spin.. 300 Hil bolni ot tak na gardata.. Izkarahte celiqt narod bolen ot ne6to. Kakvo iskate s tazi statiq sega vaksinite li da si prodavate? ai siktir platen saitove