Колко точно се напълнява след отказването на цигарите?

Най-много излишно тегло се трупа през първите три месеца
15 юли 2012 12:39,
52
Колко точно се напълнява след отказването на цигарите?
Снимка: Reuters

Бившите пушачи наддават около 5 кг, след като спрат вредния навик, установява екип от британски и френски учени. Данните са констатирани на база анализ на 62 проучвания. 

Отказалите цигарите увеличават теглото си средно с 4,5 кг в рамките на 12 месеца. Оказва се, че най-много излишно тегло участниците трупат през първите три месеца – около 3 кг.
 
Въпреки това изследователите откриват големи различия в промяната на теглото на бившите пушачи - 13% от хората напълняват с близо 10 кг, а 16% губят част от теглото си.
 
Екипът обаче подчертава, че ползите за здравето от отказването на цигарите все пак надвишават наддаването на тегло.
 
Дългосрочните ефекти от напълняването и спирането на тютюнопушенето също трябва да се наблюдават, подчертават Естев Фернандес от Университета на Барселона и Саймън Чапман от Университета на Сидни, които участват в проучването.
 
Въпреки че наднорменото тегло се свързва с повишен риск от летален изход по различни причини, проучвания показват, че умереното напълняване не води до такава опасност, за разлика обаче от цигарите. Доказано е, че дългосрочното тютюнопушене нарушава качеството на живот, предразполага към развитието на различни заболявания и може да намали продължителността на живота. 
 
Именно страхът от напълняване възпира много хора от отказване от вредния навик.
 
Известно е, че никотинът има потискащо апетита действие. При спиране на цигарите, апетитът и чувството за вкус се подобряват, което ни изкушава да хапваме по-често.
 
Консумирайте повече пресни плодове, зеленчуци, ядки, вместо чипс или сладкиши, съветват експертите. Движението и спортуването също е от значение за предотвратяване на напълняване. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
16
 
! Отговори
Фич преди 11 години
Цигарите и къркането са само 2 от купищата неща, които човек прави срещу себе си! Изобщо няма значение колко години ще живееш! Важното е как! Щом някой мисли, че е супер приятно да диша отровен дим или да си нокаутира мозъка с някаква алкохолна напитка, значи ценностната му система е тотално фалирала!Качественият живот не е в материалните неща, защото е пълно с нещастни баровци! Човек когато не успява да намери удоволствие в истинския живот, го търси в дроги като алкохол, цигари, пари, кариера!
21
5
 
9
 
! Отговори
Bob преди 11 години
petkov, сега, като налазят едни въздържатели :) Napravix si grafia na bial drob, sled 30 godini pushene, 4isti kato na puber... Pieneto e problem, ne cigarite, ama s taia propaganda kakvo sa ni podkarali..(Shte proshtavate za maimunicata, neshto ne mi smenia ezika kompa)
20
13
 
10
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
И цигарите, и алкохола са същата шитня! И едното, и другото е 100% отрова за организма! Проблемът е, че тъпите хора обичат да си прецакват живота. Упорито гълтат смрадлив отровен дим, пият етилов алкохол, който странно защо се използва за дезинфекция, сиреч - убива светкавично всякакви живи микроорганизми, упорито избира все същите управници, които с всеки мандат се опитват да уморят колкото се може повече хора...Достатъчно е да започнете да използвате мозъка си за мислене, а не за спане!
19
4
 
4
 
! Отговори
ognqn преди 11 години
tova e luja. az kato sprqh cigarite ne sam si promenql tegloto s 1 kg dori.
18
4
 
23
 
! Отговори
ф преди 11 години
При всеки е различно. Аз лично свалих 6кг след като спрях цигарите.Тюфлеците да не се оправдават с цигарите ами да вземат да погледнат каква ни е хранителната култура.
17
8
 
9
 
! Отговори
chach преди 11 години
abe xora,koi pu6ach ne pie,po skoro ima piachi koito ne pu6at.
16
0
 
10
 
! Отговори
отказал ги преди 11 години
до 15А това, че ти помагат за мисленето е обяснимо. Никотинът е мощен стимулант. Едно дръпване от цигарата бързо вкарва никотин в кръвта ти и когато стигне до мозъка, ефектът е свиване на кръвоносните съдове, отделно учестяването на пулса, а оттам - по-бърз приток на свежа кръв към мозъчните клетки.Ама като се замисли човек за страничните ефекти, не си струва. Води до ужасно много болести. Сега си млад и се чувстваш добре, но след време ще започнеш да усещаш някои работи в тялото си.
15
3
 
17
 
! Отговори
отказал ги преди 11 години
до 15Съгласен съм за алкохола. Убил е много повече хора от цигарите. Достатъчно е човек да си помисли за всички катастрофи от пияни шофьори, битови скандали, завършващи със смърт или просто алкохолните отравяния. Да не говорим за социалния ефект на алкохола - провален живот, разбити семейства, малтретирани деца. Време е да сложат същите гадни надписи и картинки на бутилките, алкохолът е много по-пагубен от цигарите.(следва продължение)
14
2
 
26
 
! Отговори
beliEvil преди 11 години
Аз съм на 40.От 10 не пуша.Вярно е,че като спреш ти се обострят апетит и вкус,и мирис.Вярно е,че се качва-но,при всеки е различно!Единственото нещо ако не ви се спортува е да си разпределите дажбите храна на малки равни части.Може да се яде всичко но...по малко.И ако можете-постарайте се да ходите пеша повече.Това е.Не съм вегетарианец,не спазвам диети и не се храня по здравословни предписания.Ям по малко,ходя по 12 километра всеки ден пеша и на 40 години съм 69 килограма.Горд,че не пуша!!!
13
13
 
19
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Не ви ли омръзна тая пропаганда? Цигарите това, цигарите онова. Защо не спрат алкохола? Той е много по-вреден. Първо действието му е бавно, но сигурно и отказването е много по-трудно, от колкото от цигарите. И втором, ако изпуша кутия цигари на заведение няма да направя нищо, но ако обърна една бутилка водка, кой знае? Аман от тъпотиии. Пуша и се чуствам прекрасно. Пробвал съм да ги откажа, явно не искам. Цигарите са ми помагали много пъти. Докато пуша мисля по трезво.
12
3
 
8
 
! Отговори
до chach преди 11 години
да ти кажа не е от цигарите, а от по бавния ти метаболизъм на тази възраст, неможе да очакваш че метаболизма ще ти е като на тинейджър, заблуждаваш се много стабилно
11
4
 
2
 
! Отговори
chach преди 11 години
kak da se naucha pak da pu6a.tolkova sam debel che chak se tarkaliam niama drexi za mene ,krakata i rasete mi okasiaxa trudno si bar6a zadnika.o maiko iskam da pu6a.
10
8
 
6
 
! Отговори
chach преди 11 години
da mnogo tochno.za 7 god bez sigari sam kachil 35 kg.niama spasenie po dobre da pu6ex.33 god po dve kotii na den.problema e che ne mi se pu6i i nemoga da gi pochna pak.
9
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 6 м. не пуша. Наистина се яде повече в началото- качих 5 кг. Сега започнах да отслабвам, промених храната и спортувам. Чувствам се прекрасно,защото не съм роб вече на тия ***.
8
3
 
9
 
! Отговори
чочо преди 11 години
И досега шетаха някакви търбуси, не ми се мисли какво ще стане :(
7
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От цигарите се дебелее, ФАКТ
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер едно е прав!
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престанете с това отказване! Пушачите са си ОК, ненаситните ковчежници са за ----! What next? Ще обявят и шоколада за високоакцизна стока? А баламурниците вярват...
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спрях цигарите преди 7 години. Още първата година бях с 6 кг. отгоре. И въпреки това се чувствам много по-жизнена, отколкото като пушач. Да не говорим и за това, че изчезна жълтеникавият цвят от лицето ми. Струваше си усилията и мъките при отказването на цигарите.
3
8
 
12
 
! Отговори
Теxas преди 11 години
Ako обществата са наистина отговорни и сериозни,цигарите трябва да бъдат забранени като производство и продажба