Мазният хранителен режим e опасен при бременност

Какви са рисковете
14 сеп 2012 16:24,
1
Мазният хранителен режим e опасен при бременност
източник: Reuters
Бременните жени, които прекаляват с хапването на мазни храни, вредят на здравето на дъщерите си и дори внучките си, се пише в Daily Mail. При този режим на хранене се залагат проблеми при бъдещите поколения, които има вероятност да отключат развитието на рак на гърдата при представителките на нежния пол.
 
Заключението е на базата на клиничен експеримент на изследователи от Университета Джорджтаун, САЩ, представен на годишната среща на американското дружество за изследване на раковите заболявания. При богат на мазнини хранителен режим учените наблюдават епигенетични изменения в ДНК на клетките при индивидите, които се предават на поколенията.
 
Комбинирането на този фактор с други предразполага повече развитието на раковото заболяване. Това обяснява до известна степен защо ракът на гърдата се среща повече при определени родове за разлика от други, особено ако се докаже, че мазнините имат вина за появата на гените BRCA1 и BRCA2, коментират учените.
 
Според водещия автор на труда д-р Соня де Асис има други причини за предаването на тази лоша генетична информация в поколенията и това не се дължи просто на самото възникване на промените в ДНК на клетките.
 
Според данни на Breastcancer.org едва при около 25% от случаите на рак на гърдата при жените се открива фамилна обремененост, а при останалите се намират други причини.
 
Несъмнено, ако хранителният режим е богат на полуфабрикати, технологично преработено месо, консерванти и други химикали, това води до промени в ДНК-то ни, които се предават на поколенията и съответно рискът от развитие на онкозаболяване при тях се повиша, пояснява д-р Асис. Това не означава непременно, че децата ще развият рак, но ако и те също имат навика да злоупотребяват с вредни храни и организмът им страда от дефицит на полезни вещества, антиоксиданти и витамини, вероятността при тях нараства сериозно, добавя тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами, то вече и само зарзавати да ядеш, пак не е гаранция, че на организма се доставят нужните витамини и минерали, имайки предвид как са отглеждани. Лошото е, че и на фотосинтеза не може да се кара, защото и слънцето е вредно :))