Планиране на раждането - не и преди 39 седмица

За бебето е ценен всеки един ден в матката...
21 сеп 2012 17:38,
4
Планиране на раждането - не и преди 39 седмица
източник: Reuters

Износването на плода до термин очевидно има значение за интелектуалните способности на бъдещото дете. Всеки ден от бременността е от значение за неговото IQ и успехи в училище. Тези изводи се правят от група изследователи от колумбийския университет, САЩ.

 
За износени, американските педиатри, смятат бебетата, родени между 37 и 41 гестационна седмица. Всеки ден, обаче дори от този период, е от значение за развитието на мозъка. Изследователите намират различия в оценките дори при родителите се в 37 и 38 седмица и тези две седмици по-късно.
 
Заключенията им са получени на база проучване, включващо 128 000 деца, при които са сравнявани оценките по математика и четете. Действително получените разлики изглеждат на пръв поглед минимални, но при сравнителен анализ се намира, че при родените в 37 гестационна седмица има 33% по-висок риск от проблеми по четене и 19% по математика в трети клас в сравнение с родените през 41 седмица от бременността. Ако се проследи развитието на децата и интелектуалните им способности като възрастни, различията вече действително ще се очевидни, коментира д-р Наоми Бреслу от Мичиганския университет, професор по социология, автор на подобно проучване.
 
Според американските изследователи резултатите дават основание за преразглеждане на дефиницията за преждевременно раждане. Те поставят и важни въпроси, свързани с планирането на раждането, споделя д-р Кимбърли Нобъл, асистент професор по педиатрия, ръководител на научния екип.
 
През последното десетилетие, дали заради умора от бременността при жените или заради заетост на лекарите и планиране на дейностите от болниците, ражданията преди термин не по медицински показания взимат голям размер, коментират американски експерти.
 
Според статията в сп. Pediatrics цезаровото сечение се отразява на умствените способности на детето, макар и това да не е доказано категорично, тъй като при появилите се по този начин новородени обикновено се разглеждат други рискови фактори като ниско телесно тегло, липса на неонатологични грижи, тютюнопушене през бременността, социално-икономическо положение на семейството, които са от значение за интелекта.  
 
В 37-ма или 38-ма седмица бебето все още не е готово да бъде родено, е категоричното мнение на американските педиатри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
Пълни глупости- виждал съм отлепена плацента и мъртъв плод 1 седмица преди термина. Ако има показания за секцио чакането в последните 2-3 седмици крие само рискове.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е съгласно франкинщайновците от МОНМ. Кака Златка в коя седмица е роден?
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, бе! В колумбийския университет са открили топлата вода! Най-мръсното е, че всеки аг-лекар и педиатър много добре знае това, но щом бременната желае, ако си плати...
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма при бремеността гадене и повръщане - бремеността си е нормално състояние на организма. Повръщането се дължи на заразяване с устойчиви вирусни щамове. Цялата патология при бременните се дължи на външни фактори - на зарена обстановка, вещи и неща до които се допираме, храна,питиета - ДЕЦАТА НИ СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И КРАСИВИ И ВСИЧКО НИ Е НА РЕД.