Сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания – бичът на 21 век

През 2010 г. 75 хиляди българи са починали от болести на органите на кръвообращението
Обновена: 24 сеп 2012 12:56 | 24 сеп 2012 12:55,
0
Сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания – бичът на 21 век
източник: Reuters

Сърдечносъдовите заболявания засягат сърцето и околните кръвоносни съдове и са различни по вид - исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, сърдечна болест, инфаркт, инсулт. Сърдечносъдовите заболявания представляват основен дял от заболяванията на възрастното население във всички страни в света и са основна причина за смъртността през последните десетилетия.

 
Броят на страдащите от сърдечносъдови заболявания се увеличава според данни на Световната здравна организация. Тази статистика в страните от Централна и Източна Европа, както и в България, расте по всички показатели. Според доклада на СЗО от 2006 г., България е на второ място по смъртност в света, вследствие от сърдечносъдови заболявания, както при мъжете, така и при жените, следвайки Русия.
 
Според информация на Националния статистически институт през 2010 г. в България 75 хиляди души са починали от болести на органите на кръвообращението. А според доклада на Световната здравна организация за България около 66% от смъртните случаи у нас, причинени от незаразни болести, са свързани със сърдечносъдови заболявания. Също така 52,6% от мъжете и 50% от жените в България страдат от сърдечносъдови заболявания, а четирите най-големи убийци в световен мащаб са сърдечносъдовите заболявания, ракът, болестите на белите дробове и диабетът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари