Йододефицитни заболявания - превенцията понякога е лесна

Решението да се избегне дефицитът на йод сред населението е лесно
Обновена: 19 окт 2012 14:21 | 19 окт 2012 14:21,
2
Йододефицитни заболявания - превенцията понякога е лесна
източник: Reuters

Йодът е жизненоважен микроелемент. Главната му физиологична роля е свързана с регулирането на метаболизма, посредством участието му в хормоните на щитовидната жлеза – тироксин и трийодтиронин.

Освен в щитовидните хормони и тъкани, йод се съдържа и в млечните жлези, очите, стомашно-чревната лигавица и слюнчените жлези, където също изпълнява важни физиологични функции.

При бедна на йод диета, какъвто най-често е случаят в определени райони по света, където подпочвените води са бедни на йод, това води до йоддефицитни заболявания – гуша или кретенизъм.
 
Според Световната здравна организация повишените дневни потребности от йод трябва да бъдат задоволявани чрез внасяне на допълнителен йод под формата на добавки или йодирана готварска сол. 
 
Най-честата причина за настъпване на гуша, наричана още струма, е йоден дефицит в зряла възраст. Възможно е, обаче, да се дължи и на различни възпаления на щитовидната жлеза – тиреоидити, рак на щитовидната жлеза, болест на Граве и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Iodine Protocol преди 11 години
Тялото има нужда от милиграмове йод, а не от микрограмове както се опитва да втълпи съвременната медицина. Който иска да излекува себе си от хашимото и подобни заболявания да търси в гугъл - "Iodine protocol".
1
0
 
1
 
! Отговори
55 преди 11 години
отново "пълноценна статия" - йод не се съдържа само в готварската сол, можеше да го напишете