Противогрипната ваксина предпазва и сърцето

Намалява риска от настъпване на сърдечни инциденти
Обновена: 1 ное 2012 11:56 | 1 ное 2012 11:56,
13
Противогрипната ваксина предпазва и сърцето
източник: Reuters

Оказва се, че противогрипните ваксини не пазят само от грип. Нови изследвания показват, че те са от ползва и за сърдечното здраве.

Две проучвания, представени през 2012 г. по време на Канадския кардиоваскуларен конгрес, показват, че страдащите от сърдечносъдови заболявания са изложени на по-нисък риск от инфаркт, инсулт и аритмия, ако бъдат ваксинирани срещу грип.
 
Тук, обаче, трябва да се направи уговорката, че проучванията са малки, а резултатите – предварителни. Изследователите поясняват, че те трябва да се проведат при по-голям брой пациенти и резултатите им да бъдат публикувани в издания за специалисти, за да бъдат щателно анализирани.
 
Малкото количество данни към момента прави трудно да се каже със сигурност дали ваксинирането против грип намалява острите сърдечносъдови инциденти. Новите изследвания са интересни, но трябва да бъдат разширени и продължени.
 
В първото изследване, лекарите анализират данните от четири минали клинични проучвания с 3200 пациенти, при които ваксината е изследвана срещу плацебо. Пациентите са получавали ваксината или плацебо на случаен принцип. След една година, изследователите отчели настъпването на 187 сърдечносъдови инцидента - инфаркт, инсулт, хоспитализации за съдечна недостатъчност или гръдна болка. Сумарно при 7,8% от получилите плацебо настъпват сериозни кардиоваскуларни инциденти, в сравнение с 4,3% при ваксинираните. Ваксинирането води до намаление на риска с почти 50%. Изследователите изчисляват, че за всеки 34 ваксинирани се спестява по един остър сърдечносъдов инцидент.
 
Във второто проучване лекарите наблюдават 230 пациенти с имплантирани сърдечни дефибрилатори. Това са устройства, които изпращат електрически шок към сърцето, ако то изпадне в опасна аритмия. Установено е, че това настъпва по-често през зимата и лекарите се интересуват дали това има нещо общо с грипа.
 
Около 80% от пациентите в проучването заявяват, че са се ваксинирали против грип през последния сезон, докато останалите 20% заявяват, че не са. Резултатите показват, че при първата група сърдечните инциденти са по-малко, отколкото в групата на неваксинираните, въпреки, че ваксинираните са четири пъти повече. Въпреки това, ако се разглеждат само тези данни, не може да се каже със сигурност дали това не е просто статистическа флуктуация.
 
Съществуват две теории, обясняващи наблюдаваните резултати. Според първата, задухът при грип понижава снабдяването на тъканите с кислород, което увеличава риска от инфаркт и инсулт. Според другата, възпалението при грипната инфекция улеснява разкъсването на атеросклеротичните плаки. Откъснатите от тях парченца запушват важно съдове и предизвикват инфарктите и инсултите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако българите се инатосват на ваксините, Министерството на здвеопазвнето ще ги прехвърли на Министерството на финансите, а там Дянков си знае работата. Ще вървят в пакета на увеличените пенсии и сметките за тока и водата.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Противогрипната ваксина предпазва и сърцетоХа-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха
11
2
 
2
 
! Отговори
65389 преди 11 години
А дупето предпазва ли?
10
0
 
5
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Вие за Канада ли ще ми говорите, където билките са забранени за продажба по аптеките, защото са .... евтини и лекуват наистина!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълен *** са противогрипните ваксини. Преди 3 години ползвах такава ваксина и зимата се разболях от грип. От тогава ваксини не ползвам и не съм боледувал вече 3 години!!!
8
3
 
8
 
! Отговори
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ АКО преди 11 години
ВАКСИНИТЕ УБИВАТ!!!! ХОРА НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ !!! ТОВА Е НОЖ С ЕДНО ОСТРИЕ - ТО ЩЕ ВИ СЪСИПЕ ЗДРАВЕТО! ЦЕЛТА НА ВАКСИНИТЕ Е НАМАЛЯВАНЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, А НЕ Д ЛЕКУВАТ ИЛИ ПРЕДПАЗВАТ !
7
2
 
12
 
! Отговори
ваксините убиват преди 11 години
Да беше само с вода ехе.. здраве щеше да е. Тея скапани ваксини разболяват и причиняват автоимунни заболявания, дефицит на вниманието и хиперактивността при децата и куп други проблеми. Това се нарича man made disease, изобретена за печалба. И кво става в крайна сметка. Един път печелят от продажба на ваксина, а след това от болестите причинени от нея. Търсете в гугъл - "лични свидетелства за вредите от ваксините (част 2)"
6
2
 
9
 
! Отговори
ХЕХ преди 11 години
прав си 4 че си пробутват ваксините фармацевт. гиганти, лошото е че не е вода това в ампулите ами някакви отрови, от които после да се лекуваме с лекарствата, дето същите фармацевтични фирми ш ни предложат.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвам се за коментарите,което показва,че хората вече са по-трудно манипулируеми!
4
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Пълна заблуда!Големите фармацефтични фирми плащат на продажни джурналя, да пишат че от следващия грип ще се мре.После пускат на пазара ампули, пълни с вода, която я продават за 20лв. като "ваксина".
3
2
 
10
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Не ви вярвам и на 1 ред !!! Вярвам,че има залежали ваксини по складовете
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия ваксинки да си ги бият създателите им
1
0
 
25
 
! Отговори
*** преди 11 години
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ!