Антибиотици – защо се налага да са с рецепта?

Самоназначаването на антибиотици е най-голямата заплаха пред общественото здраве
19 ное 2012 15:15,
14
 Антибиотици – защо се налага да са с рецепта?
източник: Reuters
Антибиотиците са антибактериални химиотерапевтици.Самоназначаването им по каквито и да било причини, е колкото неефективно, толкова и опасно. Например грипът и огромното мнозинство от настинките са вирусни заболявания, срещу които антибиотиците нямат абсолютно никакъв ефект, но е факт, че масово се прибягва до употребата им и в тези случаи. Приемането им за такива „показания“ не само, че не носи никакви терапевтични ползи, но обременява с всички рискове на антибиотичния прием.
 
Различните групи антибиотици имат специфични нежелани ефекти, но сред общите им най-честа е дисбактериозата с диария, както и най-страшното последствие от неправилния антибиотичен прием – антибиотичната резистентност. 
 
Антибиотината резистентност е най-големият кошмар на лекарите във всяко спешно отделение. Тя предизвиква огромен брой тежки боледувания от бактерии, които са станали резистентни на повечето от съществуващите антибиотици. Явлението става по-често срещано, като все повече бактерии стават резистенти на все повече от най-съвременните антибиотици. Редно е да подкрепим апела на лекари и фармацевти по целия свят към рационална антибиотична употреба. В противен случай, скоро можем да се сблъскаме със ситуация, в която един или повече бактериални щамове са резистентни на повечето или дори всички налични антибиотици.
 
Какви групи антибиотици има? 
 
Бета-лактами 
 
Това е голяма група, включваща производните на пеницилановата киселина – пеницилини; производните на цефалоспорановата киселина – цефалоспорини; и по-рядко прилаганите монобактами и карбапенеми.
 
Пеницилините са първите открити антибиотици, един велик триумф на медицината. Не може да се каже със сигурност колко човешки живота са спасили – навярно числото е от порядъка на стотици милиони и продължава да расте.
 
Пеницилините и цефалоспорините се разделят на няколко генерации. Ранните генерации се използват за лечение на някога летални инфекции, които днес считаме за тривиални – бронхити, пневмонии, някои синузи и други инфекции на горните дихателни пътища, инфекции на пикочните пътища и др.
 
Трета и особено четвърта генерация, са запазени за болнично лечение на тежки, потенциално животозастрашаващи инфекции. Бета-лактамите продължават да спасяват животи.
 
Едно от най-големите им преимущества е, че не преминават през плацентата и могат да бъдат използвани при бременност.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
правило№1 преди 11 години
Лечение се започва само и единствено след преглед от лекар и то само по показания!!!
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И за какво уважаеми господине пиете доксициклин,като той не е активен срещу вируси,настинки и грип?
12
4
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Лошо правиш, да знаеш. Доксициклинът е много тежък антибиотик и е излишно да се товариш с него за дреболии. Оспен, оспамокс ще ти свършат същата работа. Чудя се как въобще го понася стомахът ти, щом си на 70 години.
11
2
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Една полезна статия. Една от лошите страни на интернет обаче е, че всеки си мисли че "Чичко Гугъл" знае всичко и следователно може да се лекува сам без лекари.Не е така.Антибиотиците имат още много вредни ефекти, които не са успели да изброят в статията.Аминогликозидите например са ототоксични - увреждат слуха и то трайно.Към тях спадат и някои евтини антибиотици като гентамицина например.Така че това, че искат да ни вземат парите със скъпи лекарства просто не е вярно!
10
2
 
2
 
! Отговори
Мари преди 11 години
С риск да ви стана досадна,но всеки си е отговорен за здравето.Грижим се и отделяме повече средства за колата,а за здравето,колкото може по-леко да минем.Имаше едно предаване по тв и с ужас чух една лекарка да казва ,че храната няма връзка със здравето.Е,тогава ни остава да пием антибиотици.Не съм против лекарите,но само срещу тия ,които са закостенели.Скоро прекарах вирусна инфекция-точно за един ден ми беше зле,после си бях на работа.Познавам лекар ,който от две години си кашля след грипа...
9
3
 
1
 
! Отговори
Мари преди 11 години
В целият цивилизован свят хората вземат биологично активни хранителни добавки.От една година и половина пия такива и се чувствам много добре.Лекарите се чудят как ми се подобриха кръвни показатели в това число и антитела.Но за съжаление болшинството от лекарите не ги признават.Здравето си е наша лична отговорност.затова интересувайте се,четете,питайте и се грижете за здравето си ,преди да стигнете до лекарите.Когато даден орган даде сигнал,вече 30% от този орган е заминал.Мерките са преди това
8
3
 
3
 
! Отговори
Луд Гидия преди 11 години
Колеги-коментатори, аз съм на 70 години и съм напълно наясно със себе си: за коя болест какво лекарство да пия, защото това се е повтаряло много пъти в моя живот. Нямам никаква антибиотична резистентност и обикновено болестите ми минават след 6 капсули доксициклин от памтивека. Всичко се свежда до това да ти вземат повечко пари.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Антибиотиците трябва да започнат да се отпускат само на специален режим... Не става да е зелена рецзепта,защото тя е за наркотични...да измислят,де да знам,синя рецепта...Смятам че безразборната употреба на антибиотици е много по опасна за човечеството поради антибиотичната резистентност, отколкото злоупотребата с диазепам и лексотан...
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекарите масово изписват антибиотик при грип с висока температура...мойто изписва антибиотик само ако температурата е над 38...това е пълна простотия,нямам нужда от антибиотик,нямам нужда и от парацетамол,защото температурата е естествен начин за елеминиране на инфекцията... до антибиотик бих прибегнал само при рецидив на инфекцията,или ако не отмине след две седмици или се влоши осезаемо...но като сметнем че освен настинки,от грип не съм боледувал от 4 години...
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз дори да ми испишат антибиотик не го купувам и карам без него. Не смятам да ставам съучастник във антибиотичната резистенция,която в бъдеще ще възроди смъртоносни заболявания като чумата и холерата.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не купува антибиотик, ако може да се оправи без него. Ако не може, не може. Защо трябва да си губи времето да виси по опашки и да плаща такса, като един широкоспектърен антибиотик винаги върши добра работа. И на лекар да отида, пак ще бъде същото - изпише ли ми много скъп, сменям го на секундата.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много интересно... А какво да кажем за докторите, които предписват антибиотици без изследвания и без дори да има нужда от тях... Кой ще ни спаси от тия лекари?
2
4
 
0
 
! Отговори
Katia преди 11 години
Xorata niamat pari da ce naxraniat,kak da platiat na doktor za pregled i rezepta za da ci kupiat lekarctvo.
1
8
 
1
 
! Отговори
ivan.aleksandrov преди 11 години
horata nqmat pari za doktori tiq ludi li sa?