Преяждането по празниците крие рискове за здравето

Не се препоръчва смесването на различни групи храни и бързата им консумация
19 дек 2012 17:28,
7
Преяждането по празниците крие рискове за здравето
източник: Reuters

Проф. д-р Донка Байкова, дм е специалист по хранене и диететика, с над 35-годишен стаж в областта. Завежда Катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София. 

От много години работи в областта на пропагандиране препоръките за здравословно хранене. 
От 1996 г. провежда индивидуални и групови консултации по здравословно, диетично и лечебно хранене в кабинет по хранене и диететика. 
Специализира в редица европейски страни - Германия, Словакия, Белгия, Унгария, Русия и др.
Заместник-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика. 
Има над 300 научни публикации и над 100 участия в национални и международни научни форуми. 
 
 
Коледните и Новогодишни празници обикновено предразполагат към прекаляване с количеството консумирана храна и алкохол. Как се отразява това на организма и здравето ни?
 
Здравият човек минава през различни свои ограничения и изобилия на прием на храни и напитки и обикновено се справя безпроблемно. Но и двете крайности – както прекомерната рестрикция, така и свръхконсумацията и свръхкомбинацията на различни храни и напитки, особено по време на празници, са своеобразен стрес за организма. Той е поставен пред предизвикателството да се справи със ситуацията. А всеки орган и система в човешкия организъм при режим на стрес и/или свръхработа може да отключи съответен здравен проблем. 
 
При дисбаланси в хранителния прием се очаква реакция на първо място от страна на стомашно-чревната система.
 
Какво се случва, когато пренатоварим храносмилателната система?
 
При свръхработа на храносмилателната система е налице риск от развитие на различни акутни (остри) възпалителни процеси, тъй като храносмилателните жлези са поставени пред задачата да разградят обилно количество и разнообразна по вид храна до различните й съставки (хранителни вещества). Започва отделяне на храносмилателни сокове с ензими, насочващи се конкурентно към своите прицелни субстанции, за да ги обработят и разградят. Ако този процес протича  в условия на свръхнапрежение, рискът от възникване на здравен проблем е голям и най-често това е възпаление на лигавицата на съответното звено на храносмилателната система.
 
Мощният екзогенен фактор за човешкия организъм - храната - повлиява на първо място работата на храносмилателните органи - стомах, черва, панкреас и жлъчно-чернодробна система, а оттам и функциите на останалите органи и системи. 
 
Известен факт в медицината е, че при възникване на какъвто и да е възпалителен процес в един от органите на храносмилателната система – стомах/черва, панкреас и жлъчно-чернодробната система, по рефлекторен път се очаква проблем и при останалите. Затова тройката органи метафорично са наричани “бермудски триъгълник”. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
министър павлова преди 11 години
Ние двете с фидосова за това по цял ГОДИНА ИДЕМ КАТ *** А ПО ПРАЗНИЦИТЕ ПО МАЛКО МИ МЕНЕ ПРЕМИЕРА И ТАКАВА ПЪК СИ МЕ ХАРЕСВА ЧУВСТВАМ СЕ ДОБРЕ ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миналата година я имаше същата "новина"...
5
1
 
8
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Преяждането по празниците крие рискове за здравето...........................особено при нашите мноооого високи доходи и мнооого ниски данъци .............веднъж в годината МОЖЕ БИ ще се нахраним човешки и това някои богоизбрани господа го смятат за преяждане
4
1
 
5
 
! Отговори
dark elite преди 11 години
a pretovarvaneto i stresa po vreme na rabota o6te pove4e
3
1
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Който не е...тренирал,да му мисли.Ние в Кривунделово не...преяждаме редовно;то и прасетоне...яде,само когато...няма.
2
1
 
10
 
! Отговори
mery преди 11 години
В тази криза няма опасност да преядем! Основната част от българите се борят за оцеляване!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво преяждане бе , аз мисля за оцеляване !