Зеленият чай e напитка за дълголетие

Ускорява метаболизма и спомага отслабването
2 фев 2013 20:50,
10
Зеленият чай e напитка за дълголетие
Източник: Reuters

Зеленият чай се произвежда от неферментиралите листа на растението Camellia sinensis.

Производственият цикъл на зелен чай е най-кратък. Поради тази причина има най-висока концентрация на полифеноли, които притежават силен антиоксидантен ефект.

Зеленият чай съдържа есенциални масла (алдехиди, фенилетил алкохоли, феноли, хексенал, хексенол, линалол, дихидроактинидиолит и р-винилфенол), витамини (витамин В и С), минерали (флуорид, алуминий), танини и кофеин.

Консумацията на зелен чай като начин за лечение на различни заболявания и състояния се използва от хилядолетия в китайската традиционна медицина. Зеленият чай намалява кръвното налягане, потиска изявата на бактериални инфекции, водещи до натравяне на кръвта, намалява действието на карценогенни фактори и образуването на свободни радикали и ракови клетки.

Използва се за лечение на възпаления, нормализиране на температурата на тялото, кръвната захар, подобряване на храносмилането и умствените процеси.

Чаят е ефективен срещу гнилостни процеси по зъбния емайл, гъбични инфекции и др. Ускорява метаболизма и спомага отслабването, като повишава тонуса и притока на сили.  

Проучване установява, че консумацията на био зелен чай помага за намаляване на симптомите на менопауза, като "горещите вълни" и неразположение.

Редовната консумация на зелен чай има положителен ефект срещу развитието на различни видове рак, сърдечносъдови заболявания, спомага за намаляване на кръвното налягане и холестерола.

Не случайно е смятан за напитка за дълголетие.

Освен на здравословното състояние, зеленият чай помага и на емоционалното и психично здраве, намалява тревожността и стреса. Напитката е източник на L-теанин, аминокиселина, стимулираща невротрансмитера GABA, който понижава чувството на тревожност и депресия.

Гама-аминомаслената киселина (ГАМК, GABA) е небелтъчна аминокиселина, която се синтезира в мозъка и подпомага неговата възстановителна функция.

GABA не само действа добре на психиката и има релаксиращи свойства, но и засилва имунната защита.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Човекът Касичка преди 11 години
Аз работя на Pozitano и редовно пия ирландски чай за закуска и след физически натоварвания /еб*не/ с готини пички! Утре съм на Сек*s Събор!Sent from my iZariy
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1, реклaмa нa кaкво, бре, гaлфон. Реклaмирaт се определени мaрки, не нещa кaто цяло. Когa ще си прибере онзи вересиите...
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зеленият чай e напитка за дълголетие. Дълголетието е необходимо за удължаване и поддържане на работоспособността.Никакво пенсиониране за никого, да се пие зелен чай!100 години трудов стаж не са мираж със зелен чай.
6
2
 
6
 
! Отговори
Човекът Евро преди 11 години
До Човекът Долар : Да, редовно пий чай и се жабуркай, за да не ти остават сперматозоиди между зъбите !
5
12
 
8
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и редовно пия зелен чай за закуска и след физически натоварвания.Утре съм на Супер Боул.Sent from my iYacht
4
1
 
10
 
! Отговори
v преди 11 години
Аз пия зелен чай / китайски/ редовно.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така си е. Изчиства токсините. И не е необходимо да е "Био". Най-обикновен зелен чай по левче и нещо кутията върши същата работа. Само трябва да се пие редовно.
2
1
 
7
 
! Отговори
Nenkin преди 11 години
"карценогенни фактори" ,,, ok ,,,
1
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-скоро звучи като реклама. Никой не ще чай. Никой не иска здраве и дълголетие. Чудна работа що целия свят не ще за пие зелен чай.