Преработеното месо вреди на здравето. Как?

Увеличава риска от рак
13 фев 2013 11:26,
9
Преработеното месо вреди на здравето. Как?
Снимка: Reuters

Консумацията на преработено месо увеличава риска от рак на панкреаса. Затова са достатъчни 50 г преработено месо на ден под формата на колбаси, бекон и други, което е свързано с 19% по-висок риск. Консумацията на 100 г преработено месо увеличава риска с 38%, твърдят изследователи.

Според тях една повишеният риск от рак заради консумация на колбаси се дължи на наличието на определени химикали, използвани в процеса на преработка на месото. Те водят до нарушения в ДНК и клетките, което залага развитието на рак.

Изследователите констатират, че има пряка връзка между честата консумацията на преработено месо и някои видове рак, като рак на панкреаса и дебелото черво.

Те анализират данните на 11 различни проучвания, включващи повече от 6643 случая на рак на панкреаса.

Данните показват, че голям процент от страдащите от онкологичното заболяване са консумирали редовно и в големи количества преработено месо.

Резултатите са публикувани в British Journal of Cancer.

Според друго проучване, поместено в American Journal of Clinical Nutrition, консумацията на 100 г преработено месо повишава и риска от диабет тип 2 с 19%.

3800 случаи на рак на дебелото черво годишно могат да бъдат предотвратени, ако се консумира по-малко от 70 г преработено месо на ден, смятат експерти.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре - няма да пушим, за да не умрем от рак на белия дроб, няма да ядем салами, за да не умрем от рак на панкреаса и дебелото черво; няма да пием и да ядем никакви сладкарски, млечни, абе изобщо всякакви изделия, щото пък там също има от тоя желиращ подобрител (карагенан) и ще се гътнем от рак на стомаха и червата; безалкохолни няма да пием, щото ..абе същото; кафе - то пък ще подпомогне другите отрови; козметика няма да ползваме, щото от парабените момченцата се превръщат в момиченца....
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ти ми дай суджука и винцето па чакай да се гътна
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAT , TROSKOTA SA I DABETER , TO I 4I4O *** E RAZBRAL 4E NE STAVAT ZA IADENE I NA EKARISAJ
5
6
 
11
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: 4Комунистите са много жилави, тях и да ги вариш, да ги печеш и да ги пържиш пак ще се задавиш с тях. И в марината да ги киснеш няма полза - най-добре да ги гръмнеш (след като ги обесиш) и после да ги накълцаш на парчета и да ги изгориш. А после праха - задължително на два метра под земята и после отгоре - 2 метра бетонна плоча ... че може да поникнат!!!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
IMIGRANTE TI SI OT MOQTA KRAVNA GRUPA . AZ NAI OBI4AM TELENCETO S KOPTCATA DA SI GO HAPNA I SAMO ROGCATA DA MU IZPLQIA , ZA KOKO6KITE S PERU6INATA PAK E VARHA SAMO 4E GI POLZVAM ZA PREDIASTIE . A PAK DOMATITE S KOLCITE ........ ZA TIH NE MISE GOVORI . ELEKSIR . DA TA PITAM SAMO . KOMUNISTITE KAK GI KONSUMIRA6 . POSLEDNIA MISE VIDQ MNOGO JILAV I TRI DNI POSLE URIGAH LO6O
3
4
 
22
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Аз затова ям само сурова кайма в най-лошия случай!Прясно заклани животни обичам най-много - докато са още сочни и напоени с кръв, а понякога се случва и живо пиле да хапна на закуска - само да му оскубя перата и да му скърша врата - все едно отварям консерва Русенско варено!!!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PRIMAM PRERABOTENO MESO V NEOGRANI4ENI KOLI4ESTVA , 5TOM E VREDNO ZA SVETA 6TE SE JERTVAM KVO DA PRAVQ . MOJE DA BADE PRERABOTENO I NA SKARA LEKO PREPEKANO ILI ALANGLE 6A GO UNI6TOJA . GARANCIA . ZA PO GOLEMI DOSTAVKI . USMIVKI
1
2
 
13
 
! Отговори
Миро преди 11 години
Аз като преработя едно месо, то вече не прилича на месо и да вредно е за здравето!