Как можем да помогнем на приятел в депресия?

Какво трябва да направим?
11 мар 2013 21:25,
4
Как можем да помогнем на приятел в депресия?
Източник: Reuters

 Депресираният човек обикновено е изпаднал в позиция да се защитава, без това да се налага от обстоятелствата. В случая назидателния тон може само повече да влоши положението. Вместо това много по-успешен метод е да се предложи помощ след изразяване на констатация. Например, вместо упрека „Нищо не правиш!“ да се каже: „Изглеждаш обесърчен. С какво мога да ти помогна?“.

Изпадналият в депресия не съзнава до каква степен се е задълбочил проблема му. Изброяването на списък от несвършени задължения или непреодоляни трудности, както и въобще всяко изказване съдържащо частицата „не“ или отрицание, задълбочават душевното му неравновесие.
 
Не помагат и реплика от сорта „Това ли те разстрои. За нищо!“ или „Ще ти мине.“, „Ще го преживееш!“
 
Вместо това покажете съчувствие и разбиране. Депресираният човек се чувства самотен, изоставен, той повече от всеки друг път се нуждае от проява на симпатия и доверие, за да стъпи на краката си. Подадената ръка за намирането на решение при даден момент ще му даде необходимата увереност да продължи нататък самостоятелно.
 
Когато изпаднем в мрачно настроение обикновено смятаме, че никой не ни обича и не се нуждае от нас. При депресия трудно могат да се оценят положителните лични качества. Точно тук е ролята на околните. Изтъкването им, както и споделянето на топли чувства, свалят стените, които вижда засегнатият.
 
При депресия постоянно се преживяват неприятните случки, което води единствено към негативни усещания като самосъжаление. Понякога да се „изплаче“ дадена ситуация носи необходимото облекчение и дори за това е необходимо малко съдействие, предложено рамо и прегръдка.
 
 
Ако на предложението ни за помощ, получим грубото „Остави ме на мира!“, трябва да знаем, че понякога това е най-доброто решение. Уединението помага да се анализира случилото се и се открие къде се корени причината за състоянието, което не означава веднага да прекъснете разговора или напуснете помещението. Напротив, може да предложите начин как приятно да се постигне усамотението. Заедно проучете как действа ароматерапията, например и как може да се приложи самостоятелно.
 
В опитите си да помогнете обаче не правете грешката да се посвещавате изцяло на депресирания близък, поставете някакви граници. Това може само още повече да помогне и на двама ви. Подайте ръка, съдействайте, но не забравяйте за своите нужди и не се притеснявайте да ги изкажете в момент, когато не се чувствате в състояние да се раздавате.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква файда да те обичат много хора, които ти не обичаш. Депресията се елиминира в мига в който, човека за който умираш и той би направил същото за теб.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Депресията се лекува най-лесно с физически упражнения. Като ти е тъпо - звънкаш един телефон на приятел и отивате я да поиграете футбол, я да по почитате, или път просто да се поразходите в планината. И всичко е наред ;)До номер 2: 4и4ка, бива ли такова нещо с тия 4-ки. Моля ти се, 4ове4е, вземи се върни в у4или6те и се нау4и да не слагаш "4" на всяко "ч", че нищо не може да се разчете. И да не забравиш да си припомниш кога се слагат точки и запетаи.Хайде със здраве и без депресии!
2
7
 
2
 
! Отговори
gost преди 11 години
тази дума депресия сам я 4увал доста пати но може ли да ми кажете се пак това нее ли лабилна психика спорд мен мисля 4ее то4но това 4овек да изпадне в депресия от лабилна психика а и от дразнене и доста4но дразги еи това е изпадане в депресия
1
2
 
18
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Ми ако и ние сме в депресия? Кой ще ни помогне. То вече повечето хора са депресирани... и има защо