Каква е връзката между диабета и очните заболявания

Какво е лечението при диабетна ретинопатия...
Обновена: 11 мар 2013 09:19 | 11 мар 2013 09:19,
0
Каква е връзката между диабета и очните заболявания
Източник: Reuters

 Всичко тръгва от високата кръвна захар...

 
Високата кръвна захар уврежда стените на малките кръвоносни съдове в окото, променя тяхната структура и функциониране. При диабетна ретинопатия тези кръвоносни съдове нарастват, стават пропускливи, образуват се плаки, запушват се или дори се разширяват и образуват микроаневризми. Натрупва се течност при ретината, което нарушава процеси като четене, тоест развива се макулен едем. В напреднал стадий ретината се осейва с кръвоносни съдове, които могат да изкървят – този процес е известен като неоваскуларизация, което нарушава въобще функциите на зрителния орган. Образуват се сраствания, възможно е отлепване на ретината. Новите кръвоносни съдове нарушават кръвния поток в окото, като тово причинява глаукома.
 
Прегледът на очите
 
Картината е доста черна, ето защо при диагноза диабет е наложително да се проведе преглед при офталмолог, който да даде оценка на състоянието на очите и продължи да ги проследява ежегодно. При прегледа се използва и специална апаратура за изследване на ретината - офталмоскоп.
 
Тъй като при диабетна ретинопатия не могат да бъдат забелязани всички промени в окото в дълбочина при обикновен преглед, специалистът може да проведе вторичен такъв след прилагане на специални капки за разширяване на зениците. Прави се флуоресцентна ангиография, при която се установяват промените в структурата на ретината и как функционират кръвоносните съдове. Тестът се провежда след венозно инжектиране на специално оцветяваща течност и фотографиране на ретината.
 
Прегледът включва проверка за глаукома и катаракта, които се наблюдават с висока честота сред хората с диабет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари