Генетично модифицирани храни - без паника!

Не подхващайте абсурдни слогани
19 мар 2013 09:27,
38
Генетично модифицирани храни - без паника!
Източник: Reuters

 Генетично модифицираните организми могат да бъдат дефинирани като организми, чийто генетичен материал (ДНК) е бил променен целенасочено. Технологията, чрез която това се постига, често бива наричана рекомбинантна ДНК технология, рекомбинантна технология или генно инженерство. Тази технология позволява прехвърлянето на гени от един организъм в друг, често неродствени – например, човешки инсулин и растежен хормон се произвеждат в промишлени количества от дрожди – едноклетъчни гъби, които, впрочем, се използват и в получаването на вино, бира, хляб и др.

Рекомбинантните технологии все повече навлизат и в растениевъдството, а от там и в хладилниците на всеки от нас. Това създава немалко, при това напълно неоправдана, паника и дори истерия в обществото, която специалистите трябва да разсеят. По темата, обаче, се изказват и немалко псевдоспециалисти, което само подклажда неверните слухове и митове, и разпалва паниката допълнително.

Темата е твърде обширна, така че тук можем само да щрихираме най-съществените моменти.

Първо трябва да изтъкнем, че генетично модифицираните храни се произвеждат масово не защото учените или дори селскостопанските производители обичат да експериментират с растителните култури, а защото те имат сериозни икономически предимства. Това най-често са повишена резистентност към вредители, повишаване на добивите, намалена нужда от поливане и/или торене в сравнение с настоящите сортове, или някаква комбинация от тези качества. Най-просто казано, в растенията се внасят гени, които им осигуряват резистентност срещу вредители, хербециди, засушавания и др. Това значително повишава добивите, като значително понижава разходите на селските стопани. Всъщност, първопричината за въвеждане на рекомбинантните технологии при растенията е именно увеличаване на устойчивостта им срещу паразити и вирусни заболявания.

Много „специалисти“ се изказват, нерядко и в медиите, напълно неподготвени и напълно незапознати със същността на въпроса, повтаряйки като абсурдни слогани от рода на „Без мутанти в супата“.

Още за генно модифицираните храни можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
ббб преди 11 години
Дори и забранено в България Бъка от ГМО има 2 начина да се разбере това в лаборатория и със запазване на семе което е почти невъзможно,защото няма семе или растението се разпада.А отделно в нашия краи се продават масово оранжерии на много ниски цени с мъртва почва.Живея в държава в копто няма ГМО поне така казват,7 месеца сам там 5 тук при престоя ми в бг винаги сам на гастроентеролог
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес храните,утре хората.Разрушение на всичко естествено в полза на фалшива храна и фалшив свят.И не,генетично модифицираните храни не са безвредни.
27
0
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Швейцария мораториум от 2005 до 2013 г., който включва забрана за отглеждане на всички ГМ култури, както и използването на ГМО за храна на животни; Италия забрана на всички ГМО, докато законодателството за съвместно съществуване е в сила; Уелс (Великобритания) забрана, основана на режима за отговорност; Валония (Белгия) забрана, основана на съвместното съществуване; Полша забрана за продажба на ГМ семена; Австрия забрана за царевични хибриди MON863, T25 и Bt 176; маслодайна рапица GT73, Rf3, Ms8, Ms8xRf3.
26
0
 
1
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Присаждането и ашладисването не са генно модифициране. Кръстосаното опрашване - да.Ако ти присадят оргн от друг човек няма да си негов син. Ако обаче се е срещнал с *** по тъмно вече е друга работа.
25
0
 
0
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Четирима *** не са ме разбрали....))))))))))))
24
1
 
4
 
! Отговори
Йозеф Менгеле преди 11 години
Жалко творение на платен или заблуден защитник на отвъдокеанските мошеници.На всичкото отгоре размахва пръст срещу невежите с типичното за тази порода псевдоучени високомерие.Утре ще започне да ни убеждава колко нормални са клонингите или пък да прави деца в епруветка за хомосексуални семейства.И тези либералстващи полезни *** само разчистват пътя на примитивни, но по-близки до естеството варвари:разни мюслимани,***,шиптари и др.подобни.Да си правят експериментите в САЩ или на Марс!
23
0
 
4
 
! Отговори
Judge Dredd преди 11 години
До 19:Точно така. Ще допълня, че там където има ГМО растения пчели няма, защото това ги убива. В Китай има местности, където Партията изпраща ежегодно работници, за да опрашват по изкуствен начин растенията - с четчици.Айнщайн е казал, че измрат ли пчелите, на човечеството ще му останат между 2 и 4 години преди и то да изчезне.Това с пчелите е само един "малък" пример...Коментар от ГМО-производителите - Нашата цел не е да доказваме, че са безвредни тези храна, а да ги продаваме.АЛЧНИ ***!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи ако си за ГМО си експерт , ако си против си псевдоексперт. Бах мама му и логика таман.
21
1
 
7
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Много моля разните "специалисти" да не ни убеждават колко безопасни са ГМО храните. Има чудовищни факти за последиците от тези храни, като най-голямото и безспорно доказателство е факта че в северна америка където тези храни се консумират свободно са на първо място в света по ракови заболявания и алергии. Който се интересува да рови в нета и да гледа този филм - The World According to Monsanto. ГМО и фармацевтичните компании имат достатъчно пари за да "докажат" колко са "безвредни" продуктите им
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЛАИК Прав си - това е генно модифициране !!!! НО природно генно модифициране, а не изкуствено, чрез бъркане в ДНК структурите на растенията в лабораториите на Монсанто и /за съжаление в момента не се сещам името на другата голяма фирма за гмо/!!! Има достатъчно литература, ако някой обича да търси и да чете ще разбере
19
1
 
6
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
ГМО СА НАЙ-ВРЕДНОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ НА ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО! НАЙ-ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА СА САЩ, КЪДЕТО ПЪРВО СА ЗАПОЧНАЛИ ДА КОСУМИРАТ ХРАНИ С ГМО И СА 90% АЛЕРГИЧНИ КЪМ ВСАКАКВИ ХРАНИ!
18
2
 
1
 
! Отговори
ЛАИК преди 11 години
Преди въвеждането на съвременните високотехнологични методи, генната модификация се постигаше чрез т.н. КРЪСТОСКА и целенасочен подбор на растения с определени, желани качества. Какво е да присадиш диня или пъпеш върху тиква, круша върху дюля? Това си е чисто енно модифициране!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГМО не е с високи добиви, това са канцерогенни продукти, изкуствено и целенасочено създадени да разболяват човека! Фермерите, нямат право да използват ГМО семената за засяване на следв. година, а трябва отново да си ги купят, заедно с хербицидите за тях. При пръскането с посл. почвата се отравя за години напред. ГМО са по-силни от нормалните растения и ги опрашват, израждат ги и нормалните растения ЗАГИВАТ! Така ще се наложи господство в света от Monsanto-те се подготвят да са новите господари.
16
0
 
8
 
! Отговори
Жалка статия преди 11 години
Статията е бла бла бла . бла , бла бла бла бла - бла...Аз не се панирам от ГМО проблемът ми е много по *** ГМО има вкус на ЛАЙ.О !От там нататък всякакви поръчкови статии са безсмислени. Ако ще 100 платени светила на тема ГМО да направят 100 платени проучвания колко е яко да ядеш ГМО ,не могат де ме убедят че доматите на баба ми не са 1000000000 пъти по вкусни и по полезни!
15
5
 
5
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Най-компетентната нация по ГМО. И понеже по всичко сте най-компетентни, затова и сте най-бедни.
14
1
 
8
 
! Отговори
Смирен преди 11 години
След статията за флуора, сега ще хапваме ГМО. И да...изключително икономически изгодни са... за компаниите които ги произвеждат. Та както беше казал един български земеделски производител... като се опрашат плевелите с рапица и се получават безсмъртни плевели. Ама чакайте малко, те могат да направят така, че рапицата да не може да опрашва нищо. Лекото неудобство е, че ще трябва всяка година да си купуваш семена, та както започнах и ще приключа - изключително икономически изгодни са ама за кой ли
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз преди време четох пак по тази тема за домати с ДНК от медуза, за да бъдели сочни и жито с ДНК от скорпион, за да издържало на суша, направо лошо ми стана... Нещата хич не вървят на добре, човечеството се самозабрави и природните закони няма да му простят това.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето че не било толкова страшно.Сега вече могат да заредят бюфетите и ресторантите на евродепутатите в Брюксел със 100% ГМО
11
2
 
12
 
! Отговори
мъдра статия преди 11 години
Добре, извинявам се на учените и обещавам че вече ще харесвам хрупкави домати с дъх на риба. И никога вече няма да казвам че ГМО ги правят само за да обслужват търговците, а ще казвам че за доброто на консуматорите ги правят. В статията правилно се казва че щом с генни манипулации се произвежда инсулин, значи всички ГМ са само и единствено добри и полезни. Също като атомните манипулации - щом АЕЦ са добри, значи и атомните бомби са добри. Ще знам вече.
10
1
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
и някой друг мина, ама не за колорит