Генетично модифицирани храни - без паника!

Не подхващайте абсурдни слогани
19 мар 2013 09:27,
38
Генетично модифицирани храни - без паника!
Източник: Reuters

 Генетично модифицираните организми могат да бъдат дефинирани като организми, чийто генетичен материал (ДНК) е бил променен целенасочено. Технологията, чрез която това се постига, често бива наричана рекомбинантна ДНК технология, рекомбинантна технология или генно инженерство. Тази технология позволява прехвърлянето на гени от един организъм в друг, често неродствени – например, човешки инсулин и растежен хормон се произвеждат в промишлени количества от дрожди – едноклетъчни гъби, които, впрочем, се използват и в получаването на вино, бира, хляб и др.

Рекомбинантните технологии все повече навлизат и в растениевъдството, а от там и в хладилниците на всеки от нас. Това създава немалко, при това напълно неоправдана, паника и дори истерия в обществото, която специалистите трябва да разсеят. По темата, обаче, се изказват и немалко псевдоспециалисти, което само подклажда неверните слухове и митове, и разпалва паниката допълнително.

Темата е твърде обширна, така че тук можем само да щрихираме най-съществените моменти.

Първо трябва да изтъкнем, че генетично модифицираните храни се произвеждат масово не защото учените или дори селскостопанските производители обичат да експериментират с растителните култури, а защото те имат сериозни икономически предимства. Това най-често са повишена резистентност към вредители, повишаване на добивите, намалена нужда от поливане и/или торене в сравнение с настоящите сортове, или някаква комбинация от тези качества. Най-просто казано, в растенията се внасят гени, които им осигуряват резистентност срещу вредители, хербециди, засушавания и др. Това значително повишава добивите, като значително понижава разходите на селските стопани. Всъщност, първопричината за въвеждане на рекомбинантните технологии при растенията е именно увеличаване на устойчивостта им срещу паразити и вирусни заболявания.

Много „специалисти“ се изказват, нерядко и в медиите, напълно неподготвени и напълно незапознати със същността на въпроса, повтаряйки като абсурдни слогани от рода на „Без мутанти в супата“.

Още за генно модифицираните храни можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тези гадости в храните човечеството и в частност българите ще загинат без войни и катаклизми. Масово хората се оплакват от стомашни проблеми и то все по-сериозни.
8
3
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
ГМО продуктите да си ги ядат в САЩ. Ние в България не искаме да имаме нищо общо с тази гнус.
7
4
 
0
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
За първи път виждам коментари без минуси....ще Ви сложа по един за колорит))))))))
6
5
 
18
 
! Отговори
gogo преди 11 години
Тази статия от Монсанто ли е поръчана?Защото залагам главата си, че самите създатели на ГМО се хранят с най-натуралните био продукти.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без паника - докато не ви порасте трета ръка или трето око!
4
2
 
13
 
! Отговори
vvv преди 11 години
aide be ... a domata shto dokarva na riba ? ... za da e po ustokchiv na koloradski brambar li ???
3
4
 
21
 
! Отговори
минувач преди 11 години
Никой не се и съмнява в "сериозните икономически предимства" за групичка алчни търгаши!
2
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
пише се - хербИциди
1
5
 
20
 
! Отговори
гажданин! преди 11 години
Не вярвам на "специалисти" платени от алчните компании! Това е ***!