Хумус за здраве и добра фигура

Ястието е широко разпространено в Сирия, Турция, Гърция, Кипър и Ливан
20 мар 2013 11:36,
5
Хумус за здраве и добра фигура
Снимка: Reuters

Консумацията на хумус е изключително здравословна и полезна в много аспекти. Хумусът е популярно ястие в Близкия изток. Състои от смлян нахут, зехтин, чесън, лимонов сок и тахан (паста от сусамово семе).

 
Хумусът е широко разпространен в Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан, но набира все по-голяма популярност и в различни части на Европа поради здравословните си качества.
 
Консумацията му на закуска зарежда организма с нужната енергия за целия ден и му набавя нужните протеини, витамини и минерали.
 
Нахутът, съдържащ се в хумуса, е богат източник на фибри, които помагат за поддържането на  нормални нива на холестерола, като предпазват сърцето. Набавянето на фибри е подходящо за страдащи от диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар.
 
Фибрите помагат и за подобряването и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
 
Нахутът е добър източник и на витамини и минерали, като фолиева киселина, която е от голямо значение за организма, особено за жените в детеродна възраст. Тя предотвратява риска от вродени дефекти при бебето. Нахутът съдържа манган, цинк, магнезий, мед и желязо и е богат на протеини.
 
Наличието на зехтин в хумуса набавя на тялото здравословни мазнини. Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини, които имат благоприятно действие за сърцето, намаляват нивата на лошия холестерол, насърчават нормалното съсирване на кръвта и нормализират кръвната захар, при страдащи от диабет.
 
Консумацията на хумус е идеална и при диетичен режим поради нискокалоричните си свойства, като същевременно с това засища организма.
 
Хумусът може да се консумира върху филия или като добавка към сандвича, както и като дресинг за салата или според вкуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
До копитцето /4/ преди 11 години
Онова, което имаш предвид, у нас се нарича "хума", пич.
4
1
 
1
 
! Отговори
Копитце преди 11 години
Апък аз мислех че хумус значи земна пръст
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
харесва ми само хумуса с чесън
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хумусът е ужасно вкусна разядка. Не знам доколко е полезен, щото все пак се прави и с растителна мазнина, но намазан на пита или хлебче е върхът!
1
1
 
3
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Само като го прочетох и вече съм във форма,отслабнал и здрав!