Трябва ли да забранят бокса заради мозъчните увреждания?

За всеки невролог боксовите мачове са нищо повече от взаимно нанасяне на мозъчни травми
Обновена: 27 мар 2013 15:09 | 27 мар 2013 15:09,
7
Трябва ли да забранят бокса заради мозъчните увреждания?
Снимка: Reuters

За всеки невролог боксовите мачове са нищо повече от взаимно нанасяне на мозъчни травми. За Джон Харди, обаче, те са нещо повече. Той изследва мозъка в Неврологичния институт на University College London. За него боксовите мачове са нещо почти сюрреалистично.

Според д-р Харди окуражаването на този спорт е възможно най-неправилният начин за добиване на удоволствие от спорта. Женският бокс е „още една ужасна идея“ - не защото жените не трябва да се състезават наравно с мъжете, а защото това е начин мозъчните травми да застигнат и другата половина от човечеството.
 
Напредъкът в неврологията разкрива на учените ефектите на многократните мозъчни травми и сътресения, каквито са особено вероятни при нокаут.
 
Според д-р Харди, който от дълги години изследва болестта на Алцхаймер и други видове деменция, всеки удар по главата причинява сътресение, което предизвиква разкъсване на малките кръвоносни съдове в мозъка. Това уврежда и околните нервни клетки, които започват да формират характерните сплитания, каквито се откриват при болестта на Алцхаймер.
 
Много невролози активно се заемат с детайлно проучване на влиянието на многократните сътресения на главата, дори и не толкова силните, не само в бокса, но и в по-малко контактни спортове като бейсбол, баскетбол и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки спорт когато се практикува умерено,повече дава отколкото взема.При професионалните атлети тази граница е прекрачена и независимо от вида спорт той става вреден за Дравето.
5
0
 
0
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Хобитата ми са тичане и футбол.Не съм тринирал лека атлетика, но съм бягал няколко пъти полумаратон.Нямам проблеми със ставите и др.контузии по време на тичане.Повече контузии (разтижения) получавам от футбола.Въпреки контузиите от него няма да се откажа да го практикувам.Спорта за мен е здраве.Тичам при -15 и при 40 градуса и да се похваля последните 3-4 зими не съм се разболявал.Не съм против бойните спортове, но тези удари по главата найстина ме притесняват.В крайна сметка това е личен избор
4
3
 
1
 
! Отговори
Кейн преди 11 години
Че какво общо има спортът със здравето,ако искаш здраве ходиш на йога и тай чи,спортът е комерсиален,политизиран и т.н.Той е една от язвите на съвременното общество.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да... Да забранят леката атлетика, защото уврежда ставите, да забранят колоезденето, защото уврежда потентността, щангите - заради гръбначния стълб... Като забранят всички спортове, ще мааме сандвичи в Мак Доналдс и ще си разплескваме тлъстите *** като средностатистически *** в Алабама...Решението е просто - ако си мислиш, че като боксьор ще си по-***, отколкото си сега, не се боксирай. Никой не те кара да си блъскаш кратуната, ама и не се опитвай да командориш тези, които искат.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно от най-важните условия за сътворяването на свестен превод е да владееш отлично езика, НА който превеждаш. В противен случай се получават ей такива недоносчета като "За всеки невролог боксовите мачове са нищо повече от взаимно нанасяне на мозъчни травми"
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Категорично! Това е спорт за простаци.