Херпес вирус може да доведе до деменция

Връзката е все още слабо проучена
4 апр 2013 07:47,
7
Херпес вирус може да доведе до деменция
Снимка: Reuters

Ново изследване, публикувано в онлайн списанието Neurology, показва, че хора с по-високи нива на херпес симплекс вирус тип I в кръвта са изложени на по-висок риск от когнитивен дефицит, в сравнение с хората, при които вирусът присъства в кръвта в малки количества.

Според д-р Мира Катан – невролог в Университета Ню Йорк, въпреки ранния си етап, изследването може да помогне за идентифицирането на хора с повишен риск от развиване на деменция. Също така, то може да спомогне разработването на средства или методи за понижаване на този риск.
 
Херпесите биват предизвиквани от два типа вируси. Тип I предизвиква тези на устните, докато тип II - предимно тези по гениталиите. Въпреки че инфекцията може да бъде безсимптомна в продължение на дълъг период, през който вирусите се намират в кръвта, рано или късно се развива добре познатата язвичка, задържаща се до седмица.
 
Изследователският екип измерва паметта и мисловните способности на 1625 души на средна възраст 69 години. Тестовете се провеждат веднъж годишно в продължение на осем години. Участниците преминават и кръвни тестове за инфекции, които изследователите приемат за леки – херпес симплекс вирус тип I, тип II, цитомегаловирус (предизвиква заболяване най-вече при имунокомпрометирани), Chlamydia pneumoniae (причинява респираторни инфекции) и Helycobacter pylori (инфекциозен причинител на стомашната язва).
 
Връзка между риска от деменция и изброените патогени се открива само за херпес симплекс тип I. Средно, високите нива на вируса в кръвта увеличават риска с 25%. Изследването показва наличието на връзка, но не я обяснява.
 
Настоящото проучване потвърждава по-ранни изследвания, проведени от финландски учени, които показват, че вирусът увеличава риска от болестта на Алцхаймер. Тогава учените белязват вирусите с флуоресциращи вещества и ги наблюдават под микроскоп. Наблюденията показват, че вирусите достигат нервните клетки и ги увреждат по начин, наподобяващ картината при болест на Алцхаймер. В тази връзка, д-р Тимо Страндберг от Университета в Хелзинки пише рецензия за настоящото проучване, в която призовава учените към по-нататъшни изследвания в тази насока.
 
Въпреки че независими експерти намират резултатите на двата екипа за интересни, те изказват известни резервации към представителността на извадките в двете проучвания, а следователно – и във валидността на публикуваните резултати. Д-р Уилям Шафнер – невролог от Университета в Нешвил, е един от тези експерти. Според него, въпреки че наистина асоциацията заслужава да бъде проучена по-подробно, засега е трудно да се правят каквито и да било изводи, още по-малко сензационни изявления в медиите, за връзка между инфекциозните заболявания и умствените възможности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: вирусдеменцияхерпес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Деменция е да не можеш да познаеш хората около теб и децата си !Вируси овреждат и сърцето , но специално херпес на устата , причинен от херпес симплекс вирус , да води до това опасно заболяване ? - непрекъснато ли стои в кръвта ?
3
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
Дали има човек , който да не е имал херпес симплекс ( на устата ).Значи всеки трябва да е застрашен , но не всеки има тези увреждания на мозъка .трябва да има и още нещо ?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
леле, забравих за какво щях да пиша.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това обяснява донякъде, защо има малко умни и много глупави хора.