Един пакет чипс се равнява на 5 литра олио

Един пакет чипс е пълен с мазнини, сол и захар
18 апр 2013 08:07,
11
Един пакет чипс се равнява на 5 литра олио
Източник: Reuters

Консумацията на един пакет чипс дневно се равнява на консумацията на 5 литра олио за период от една година. Според специалисти тази констатация трябва да е като сигнална лампа, как чипсът и снаксът могат сериозно да навредят на здравето. Те апелират към поставянето на етикети на продуктите, които да предупреждават за вредата от консумацията им, подобно на кутиите с цигари. 

Ново проучване показва, че хранителните компании са трансформирали чипса от лека и примамлива закуска, каквато е била през 70-те години във Великобритания в продукт, пълен с химия, към който хората се пристрастяват.
 
Един пакет чипс е пълен с мазнини, сол и захар, които стимулират центровете на удоволствието в мозъка и водят до неустоимо желание за консумацията им.
 
В чипса се съдържа токсичен химикал, акриламид, който е безцветен, без вкус и мирис. Химикалът е свързан с увреждането на ДНК структурите.
 
Според данни на Световната здравна организация в чипса се съдържат 1343 мкг/кг акриламид.
 
Британски изследвания показват, че консумацията на големи количества чипс през бременността е равнозначна на тютюнопушене по отношение вреди на плода.
 
Установено е, че консумацията на чипс е и главен виновник за наднорменото тегло и затлъстяването.
 
Големите количества сол, съдържащи се в него, допринасят за развитието на сърдечни и ракови заболявания, диабет тип II, както и увреждане на плода при бременност, хиперактивност при децата и др.
 
Резултатите и констатациите от проучването са публикувани в New England Journal.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: чипссололиохранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Ихааа! Ама това е супер бе! Добре че го разбрах, как не съм го знаел по-рано!Значи, вместо да зареждам колата с пет литра дизел, който се равнява грубо на пет литра олио, ръгам едно пакетче снакс за някакви си мижави стотинки в резервоара, и мога да си карам колата поне петдесет километра! А с две пакетчета снакс, примерно за едно левче ще изкарам сто километра!!! Еееех, тогава ще настъпи такъв живот, че само си викам, дано, дано, данооо! С един лев за сто километра!
9
0
 
0
 
! Отговори
Stel преди 11 години
Що за идиотско заглавие??? По - посредствените хорица си мислят, че един пакет чипс се равнява на пет литра олио. Всъщност вината не е тяхна, така сте го написали, а те не обичат да четат по - надолу...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спорта му я майката. Тази мазнина изобщо няма да се лепи, ако спортува човек. А за химикала в чипса е друга тема. Там трябва да се намесят контролните органи. Мисля, че и без този химикал чипса ще е ядлив. А ако е консервант, то тогава да го заменят с друг!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Консумацията на един пакет чипс дневно се равнява на консумацията на 5 литра олио за период от една година" Е много идиотско изречение. Както коментиращия преди мен е пояснил, това в крайна сметка е много малко количество мазнина. Или сте превели много некадърно статията, или този който я е писал е искал да сугистира хората.
6
0
 
8
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
''един пакет чипс дневно се равнява на консумацията на 5 литра олио за период от една година'' - следователно 1 чипс дневно се равнява на 1/365 от 5 литра годишно = 13,7мл. олио дневно. Иначе, че чипса не е добра храна няма спор.
5
1
 
15
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Лъжа е,но повечето хора вярват.Мислят си че като се рекламира е хубаво.Досега не съм видял да се рекламира ябълка или банан примерно...но народа е *** и лесно се манипулира.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а кога ще осъдят за геноицид срещу човечеството или срещу по-бедната негова част, производителите на маргарини и медиите които разпространяват реклами за тези продукти с призиви, че погата за сърдечно съдовата система, как може да се толерира толкова явна и заблуждаваща и разболяваща ЛЪЖА
3
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха..... преди 11 години
Преди време някой "учени" изкараха пържолата, кюфтетата и кебепчетата скара много вредни за здравето и ги замениха с соеви,после се казаха, че цигарения дим спомагал за смока в гадовете ,следваха краставиците миналата година пълни с нещо дето ни тровело,сега е чипса а утре ще да е секса...Голяяяяяям напредък в науката.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е чак пък колкото 5 литра олио не е...доста преувеличено.Че е вреден няма спор...
1
0
 
19
 
! Отговори
потребител преди 11 години
Аз не съм на мнение ,че само чипса е причина за затлъстяването. Вредни и дори отровни за организма ни съставки има във всички готови храни абе 90% от това което е в търговската мрежа са *** стига човек да чете внимателно етикетите.Извода е пазарувайте разумно и бъдете здрави.