Всяка втора страда от цистит най-малко веднъж в живота си

Уринарните инфекции при мъжете са с честота 1:2000 на година
29 юли 2013 15:25, Румяна Тасева
3
Всяка втора страда от цистит най-малко веднъж в живота си
Източник: Reuters

Жените много повече от мъжете са подложени на уринарни инфекции. Това се дължи на анатомичните особености на уринарния тракт при тях. Във включващите се в него бъбреци, пикочен мехур, пикочопроводи и пикочен канал (уретра), дължината на последния при жените е по-къс, което и предразполага по-лесното навлизане на патогенни и условно-патогенни микроорганизми към пикочния мехур.

В по-голямата си част инфекциите на уринарния тракт са инфекции на пикочния мехур – цистит. Циститът не се смята за сериозно заболяване и се третира лесно, стига лечението да е започнало при ранните му симптоми. Опасни са усложненията на цистита, а именно пренасянето на инфекцията към бъбреците, което може да доведе до сериозното им увреждане.

Към инфекции на уринарния тракт се предразположени поначало бременните жени, жените в менопауза, възрастните над 65, хората с диабет. По-висока честотата на инфекциите на уринарния тракт се наблюдават при наличие на камъни в бъбреците и мъжете с уголемена простатна жлеза. При някои жени циститът е рецидивиращ, категоричните причини за което все още не са ясни.

Иначе инфекции на уринарния тракт се отчитат повече през зимата, заради простуда, но пикът им се наблюдава и през лятото и ранна есен.

Фактори за това са високите температури и обичайното време за годишен отпуск и отдих, което понякога съчетава неблагоприятни обстоятелства и възможност за поддържане на добра лична хигиена, контакт с множество микроорганизми, каквито дава водата в естествените или изкуствени водни басейни, условията за простуда и изпитание на локалния имунитет при потапянето на загрялото тяло в десетина-петнадесет градуса по-хладна вода.

Не на последно място, лятото е време на по-активен сексуален живот, понякога и смяна на партньори, което и допълнително допринася за срещата с патогенни микроорганизми и предизвикателства към имунитета.

Повече за превенцията от урогенитални инфекции можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
15
 
! Отговори
lp преди 10 години
Божичко, редакторите на днес.бг моля ви,вземете пийте по едно кафе. Как може,сайт за новини с вашия рейтинг,да си позволи да напише статия със заглавия "всяка втора .. " ?!?!?! Всяка втора какво ? крава,овца,кокошка ??? Изключително просташки от ваша страна !
2
0
 
10
 
! Отговори
минаващ преди 10 години
Крава бе!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка втора.. Всяка втора какво?Нямам думи!