Влияят ли лунните фази на съня ни?

Колко често усещате промяна в настроенията си около пълнолуние?
2 авг 2013 11:16,
1
Влияят ли лунните фази на съня ни?
Източник: Reuters

Изследване, публикувано в уважавания международен журнал Cell Biology, сочи, че хора, които имат проблеми със съня, спят още по-зле при пълна луна, отколкото при новолуние.

В Швейцария около 40% от анкетираните за качеството им на сън споделят, че „усещат“ пълната луна през нощта и обвиняват пълнолунието за незадоволителните качество и продължителност на съня. Този фактор се отразява силно на ежедневието им. Огромна част от тях докладват за обща отпадналост, разсеяност, променливи настроения, емоционални изблици и други краткотрайни разстройства на емоционалното и психично здраве.
 
Кристиян Кайохен от психиатричната болница на университета „Базел“, Швейцария е заинтригуван от тази статистика и заедно с екипа си решава да проучи научната страна на това явление.
 
В проведеното изследване доброволци прекарват няколко седмици в затворено помещение с подходяща регулация на топлина и влага без никакви прозорци или връзка с останалия свят, като нито те, нито асистентите, провеждащи изследването по указания на д-р Кайохен, имат представа за целта на експеримента, нито за текущата фаза на луната. Те просто наблюдават и описват с изключителни подробности навиците на спане на доброволците.
 
Установява се значително влияние върху продължителността на съня - той е бил съкратен при всяко пълнолуние. РЕМ - дълбоката фаза на съня, в която активно се сънува и през която мозъкът почива най-добре, намалява с около 30% при всички участващи. Това се отразява погубно на ежедневието им и дори на самата мозъчна функция.
 
Спящите в лабораторни условия през дни, по-близки и по време на нова луна, имат много по-ниски нива на мелатонин - хормон, отговорен за циркадния ритъм на човешкия организъм, нашия биологичен часовник. Понеже участниците в експеримента са били затворени и изолирани от визуалното въздействие на луната, учените твърдят, че има друга сила, която кара хората да изпадат в подобно състояние, чийто механизъм на действие все още не е ясен.
 
Макар изследваната група да е била твърде малка, за да се смята, че това е явление, засягащо всички хора, те са на мнение, че подобно влияние все пак съществува. Кайохен предполага, че биологичният часовник е свързан по някакъв начин с луната. На учените са им известни циркадните ритми на съня, но може би тепърва предстои да бъде открит механизъм, който се сверява с лунните цикли.
 
Кайохен сочи още, че при някои животински видове лунните цикли са свързани пряко с инстинктивно заложени стереотипи на поведение, които не се променят столетия. При хората все още не е известен такъв "механизъм". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари