Кои са в риск от алкохолна зависимост?

Някои са наследствено предразположени, но това не е единственият рисков фактор
Обновена: 9 авг 2013 16:18 | 7 авг 2013 16:44, Румяна Тасева
0
Кои са в риск от алкохолна зависимост?
Източник: Reuters

Според данни на Световната здравна организация повече от 140 милиона души в целия свят страдат от алкохолизъм.

Причините за алкохолната зависимост включват генетични, физиологични, социални и фактори от околната среда, които имат отношение към ефектите върху организма и поведението. Обикновено алкохолната зависимост се развива постепенно, но при някои индивиди зависимостта се проявява още с началото на алкохолната консумация. Тесните механизми, по които се развива алкохолна зависимост все още не са напълно изяснени.

Гените са отговорни за активността на ензимите, разграждащи алкохола, но тези ензими се повлияват също и от ранното начало на приема. Наследствено предразположени индивиди имат склонност да започнат прием в по-ранна възраст, но това не е непременно предупределено.  С времето алкохолът може да промени чувствителността на ензимите, участващи в разграждането му, което води до чисто физическа зависимост. Колкото по-висока е активността на ензимите, толкова по-висок е прагът на толеранс към спиртните напитки. Това означава, че индивидът може да приема по-големи количества без да усеща ефекта на алкохола. Въпреки това същинската консумацията е факторът, който определя дали ще се развие поносимост и в последствие зависимост към алкохола. Важно е хората, които имат родител или друг роднина в семейството с алкохолна зависимост да сведат до минимум рисковото ниво на консумация, за да предотвратят т.нар. фактор „съзависимост“ и наследствена предразположеност.

Синдромът на зависимост представлява съчетание от поведенчески, познавателни и физиологични прояви, което включва силно желание за прием на алкохол, затруднен контрол върху приема, продължение на употребата, въпреки наличието на вредни последици, даване на приоритет на приема на алкохол пред  другите видове активности и ангажименти, повишен толеранс и понякога състояние на абстиненция.

Повече по темата за алкохолната зависимост и лечението й можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари